Okategoriserade

En lista på fem orelaterade saker

22 februari 2015

1. Jag trodde aldrig att jag skulle vara typen som steg upp halv åtta för att hinna jobba några timmar i lugn och ro innan resten av familjen vaknar, men det är jag tydligen. Nu hoppas jag att den här våren ska bli perioden då jag steg upp halv sex för att hinna surfa några timmar innan jag börjar arbeta.

2. Gjorde misstaget att läsa läsarkommentarerna under en Yle-text om att man tar bort ordet ”negerkung” från Pippi Långstrumpböckerna. En majoritet tyckte att det var katastrofalt. Jag kan inte fatta hur folk kan brinna så starkt för att bevara ett ord som är nedsättande och kränkande. Att folk sätter så mycket känslor och energi på detta istället för att hjälpa diskriminerade och utsatta. Det påminde mig också om anti-rasist och feministbubblan jag tydligen själv lever i. Vi borde värna om framtiden, inte historien.

3. Det senaste avsnittet av Portlandia handlar om hur en av huvudpersonerna, Doug, blir feminist. Let’s solve feminism!”. Frustskrattade mig igenom avsnittet.

4. Magnus kommer att befinna sig i Helsingfors i början av mars. Överskölj honom med kärlek och lakrits som han kan hämta med sig tillbaka till Los Angeles. Kom också ihåg att kolla på Hjärtevänner säsong 2 som har premiär den 22 mars.

5. Skidskytte och melodifestival ligger och bråkar om första plats på min lista av grejer jag hyser ett stort ointresse för. Dessa två fenomen är den riktiga orsaken till att vi emigrerade till USA.


Podden: Journalistik, feminism och vad är det för fel på folk?
Våga byta

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Jooles 22 februari 2015 at 08:30

  När det gäller historia så läste jag just i min teoribok som är skriven av en av vår tids viktigaste äldre vita gubbar inom histografin (Koselleck) att nutiden är framtidens förgångna. Med det vill jag alltså säga att det också för oss historiker är viktigt det som händer nu och dessutom att begrepp lever och föräldrars. Man sku nästan kunna säga att om vi inte uppdaterar begrepp så motverkar vi den naturliga utvecklingen. Hela diskussionen om Pippis språk är absurd, det är inte som om det skulle ändra på värdet av Pippi om man klipper bort ett litet ord.

 • Reply Cecilia 22 februari 2015 at 11:48

  Vad intressant. Vi har fått väldigt lite kommentarer sen förra lördagen då artikeln publicerades, typ inga alls. Vi var beredda på mycket mer med tanke på stormen som blev i höstas då SVT hade klippt i tv-serien. VI får se vad som händer när boken släpps i slutet av april. Men eftersom det till största delen är Astrid själv som redigerat borde folk bara hålla klaffen.

 • Reply Eva 22 februari 2015 at 15:27

  Melodifestivalen är den enda orsaken att jag orkar ta mig igenom alla vintrar här i Finland! Ungefär mot mitten av december börjar jag planera för hur härligt det ska bli i februari då det börjar. Jag Ä-L-S-K-A-R (såg du caps lock där?) Mello! I fjol såg jag alla deltävlingar och planerar att göra det samma i år.
  Vet inte vad jag ville ha sagt med kommentaren, ville bara försvara mitt favoritprogram 🙂

 • Reply Peppe 22 februari 2015 at 18:18

  Smart och bra sagt det där att om vi inte uppdaterar begrepp så motverkar vi utveckling.

 • Reply Peppe 22 februari 2015 at 18:20

  Nu skäms jag för mina rasistiska landsmän, en liten tröst är att vettigt folk kanske inte orkar gå in och bråka med rasister. Och bättre argument än att Astrid själv redigerat boken finns inte. Ska köpa den nya versionen.

 • Reply Peppe 22 februari 2015 at 18:27

  Din melloglädje smittade av sig. Så R-O-L-I-G-T att Melodifestivalen bringar dig så mycket glädje! 🙂

 • Reply matilda 22 februari 2015 at 19:38

  min pappa tycker att hela "negerboll" debatten är löjlig och säger "så har jag alltid sagt!" och tycker att det är ett okej argument för att säga "negerboll" konstigt är då att jag alltid sagt Chokladboll- var har jag fått det ifrån liksom? det är ändå han som lärt mig prata. jag kontrade med "om den var gjord på vit choklad och kallades fucking-jävla-viting-boll skulle du tycka att det var okej då?" och han avslutade diskusionen med "det är inte samma sak". hur svarar man på det? han KOMMER inte ändra sig. han kommer fortsätta säga negerboll vad jag än säger. han fattar liksom inte vilket oerhört kränkande ord det är. många gånger skrattar han bara bort det och säger "winerbred" i sann sunes-sommar anda och sen är det klart. vad ska jag göra för att få han att fatta?

  ps. du skrev för ett tag sen nått om när anonyma personer kommenterar, och jag kände mig lite träffad, för jag vill inte vara anonym men har ingen blogg. kan man inte fixa så kan kan kommentera med facebookkonto? (eftersom de andra åtta alternativen inte passar mig)

 • Reply Cecilia 22 februari 2015 at 19:55

  Tror tyvärr det är lika illa ställt här, men att man kanske ännu inte fattat. Det har blivit ett väldigt liv när vi gjort liknande saker tidigare. Fast hoppas såklart tvärtom. Skickar väldigt gärna en bok till dig när den kommer från tryck, typ mitten april.

 • Reply Peppe 22 februari 2015 at 19:56

  Jag tror att min far ligger i samma kategori som din. Och hörru, du har kommenterat så mycket här så det känns som om vi känner varandra lite. Ska kolla om det går att fixa med FB, tror att Google (som äger blogger) och FB är rivaler och att det därför inte funkar.

 • Reply Peppe 22 februari 2015 at 19:59

  Tack snälla! Ser fram emot den <3

 • Leave a Reply