Okategoriserade

Feminism är negativt och motstötande

25 februari 2015

Jag är inte så noga med mitt Facebook-konto. Jag uppdaterar det sällan och brukar acceptera de flesta vänförfrågningar så länge vi har några vettiga gemensamma vänner. Det har lett till att jag har ganska många FB-vänner som jag inte känner personligen.

På sistone har det dykt upp en anti-feminist i mitt FB-flöde och härom dagen skrev hen ett jättelångt inlägg som visserligen inte var speciellt välformulerat, men klargjorde att hen tycker att feminister ska hålla tyst eller åtminstone fokusera på rätt saker. Att vissa kvinnor klagar för mycket. Nån i kommentarsfältet påpekade att det kanske inte är en vit snubbes uppgift att läxa upp kvinnor om vad som är viktigt inom feminismen, men det ledde ingenstans. 

”Det är väl inget nytt för någon att ordet feminism klingar med en mycket negativ och motstötande resonans.”


Min första instinkt var att bara ta bort den här personen som Facebook-vän. Sedan slog det mig att kanske är bra att påminnas om att min egen lilla anti-rasist/feminist social media-bubbla är just en bubbla. Att påminnas om att det finns en hel del anti-feminister, rasister och folk som ser människor med funktionsnedsättning som mindre värda. Nu sitter jag här och funderar om jag borde ge mig in i diskussionen och förklara vad white privilege, tolkningsföreträde, patriarkat och feminism är. Ärligt talat skulle jag inte orka sätta tid och frustration på detta. Don’t be a hero, liksom. Det verkar som om den här personen ändå inte är intresserad av att lära sig, men nån borde kanske. Kanske?

Hur brukar ni göra på Facebook, förklara och diskutera eller bara ta bort?

Här är i alla fall två feminister som flyger drake på stranden i dag. De finns i min bubbla.


Och i samma veva skriver Hbl om jämställd snöröjning och kommentarsfältet brinner av män som är arga eftersom jämställt per definition är onödigt pk-tjafs och bilägare betalar mera skatt. Vet inte om jag ska gäspa eller sucka eller bara logga ut.

Riktiga män och verkliga män
Att vara skribent

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Jill 25 februari 2015 at 07:46

  Jag ger mig sällan in i en diskussion på FB, kanske för att det sällan är någon där som på riktigt är intresserad av att granska sin egen åsikt. Om någon stör mig brukar jag avfölja dem, jag handskas med tillräckligt med idioter awk, behöver dem inte på FB också.

 • Reply Therese 25 februari 2015 at 08:29

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 • Reply K 25 februari 2015 at 09:17

  Tror jag vet vilket inlägg du syftar på, och jag tycker det skulle vara skönt om någon (som vet vad den talar om!) skulle sätta hen på plats.

 • Reply Mia Skrifver 25 februari 2015 at 09:38

  Brukar hålla kvar dem, för att påminnas om att de finns men att jag inte orkar omvända dem, att det är inte min livsuppgift alls. Men vill ha lite koll på att det inte dyker upp några nya argument. So far, inga nya argument nånstans.

 • Reply Linn 25 februari 2015 at 10:08

  På facebook orkar jag inte och tar helt sonika bort personer som för såna resonemang. Live hade jag tagit diskussionen, men att försöka övertyga nån (oftast med dålig språkuppfattning) i en facebooktråd tycker jag bara leder till motsatsen av det jag vill uppnå. Det blir en sån publik uppläxning (helt korrekt though) och näsknäppar i ett sånt forum uppfattas väl som mer provocerande / vatten på kvarnen än att bara låta idioterna hålla på och ta bort hen som vän och iallafall stoppa att det sprids genom friends of friends-feedarna.

 • Reply Jenny 25 februari 2015 at 12:27

  Jag tar alltid alltid diskussionen. Oftast börjar jag med att fråga hur de menar, att jag vill förstå. Men aldrig sitta tyst, mest för min egen och mina barns skull.

 • Reply sandravaihela 25 februari 2015 at 13:00

  Jag brukar inte orka ta diskussionen. Jag har en facebook-vän som ofta lägger upp riktigt bra o vältänkta inlägg angående feminism (samt delar länkar osv) o där brukar en och samma man alltid kommentera emot o riktigt FÖRSÖKA dra diskussionen så åt skogen och åt andra hållet som det bara går. En gång skrev jag ett svar och han blev RIKTIGT till sig o började kalla en för både det ena och det andra. Efter det orkar jag inte… Tycker Facebookdiskussioner ofta känns som att prata med nån som svarar med samma argument o samma ord gång på gång på gång o inte ens försöker lyssna på ens åsikter. Alternativt kan en prata in i en vägg. Kanske en borde diskutera om o om o om igen för att ens få in en gnutta vett men jag bara orkar inte.

 • Reply dreyra 25 februari 2015 at 13:51

  Be a hero!

  ps. sandra, tror jag vet vem du menar… Tråkigt med sådana personer…

 • Reply About Alice 25 februari 2015 at 13:54

  Jag tycker sådant är svårt. Man kan ju iofs bara dölja inläggen och allt hen gör på FB men då frågar jag mig varför jag ska ha kvar hen som vän för när det händer är det ju aldrig någon av ens nära vänner utan en person i utkanten. Då tänker jag att det inte finns något som helst skäl till att ta bort den personen som vän för ha kvar den för att vara "snäll" känns inte som ett skäl. Jag förstår dock att man kan vilja ha kvar den och bli påmind om att ens egna vänner inte representerar "världen" hur alla tänker.

 • Reply Anonym 25 februari 2015 at 16:30

  Det beror på. Det kan ju vara spännande med en bra diskussion där partnerna har respekt för varandra och beter sig. Tyvärr brukar dessa typer av diskossioner spåra ut till personliga påhopp och "oj lilla gumman" argument och sådant orkar jag inte med.

 • Reply Peppe 25 februari 2015 at 21:58

  Tack för era åsikter! Jag håller på nåt vis med er alla och är därför också fortfarande osäker på hur jag ska göra.

 • Reply soufi 26 februari 2015 at 19:14

  Jag var med om nästan samma sak nyligen, råkade läsa en kommentar från en person jag inte känner på en artikel om 50 shades som min vän hade delat. Hon hade börjat meningen med "Jag är inte feminist men" och förklarade sedan på vilket sätt hon finner filmen dålig, ur nånting som jag åtm uppfattade som ett feministisk perspektiv. Jag blev ärligt talat så förvånad av vad jag läste, (lever också tydligen i en bubbla) och började skriva på en kommentar till henne, men valde sedan att inte skicka. Delvis orkade jag inte ta det som min uppgift att reda ut begreppet med den här okända människan, och det kanske inte min vän (vars fb sida det var på) hade tyckt om, att jag började läxa upp hennes vänner på hennes sida alltså. Jag har själv flera gånger funderat på vad jag skulle göra om någon av mina vänner skrev något anti-feministiskt…om jag skulle radera dem eller ej. Min spontana reaktion är radera, men det skulle kanske inte vara så lätt om det kom till kritan.

 • Reply Peppe 27 februari 2015 at 03:02

  Man VARFÖR måste man börja med "Jag är inte feminist, men.." ? Jag fattar inte hur ett litet ord kan vara så skrämmande. Handlar det om att man inte vill göra snubbarna sura genom att visa sig vara på damlaget. Förstår du hur jag menar? Att vara "en av grabbarna" genom att tycka att feminism är töntigt.

 • Reply Rockorkarinteenskrivahelasitthandle 27 februari 2015 at 08:49

  Kanske klingar det synnerligen motstötande och illa för de som vill bevara de strukturer som feminismen ägnar sig åt att rasera. Själv kan jag inte låta bli att tänka att de som blir provocerade tanken att män och kvinnor skall ha lika rättigheter är lite dumma i huvudet. Men jag är fredagstrött och har nått någon slags punkt där jag har slutat förklara, slutat försvara min position och istälelt vänder på det, ställer man sig upp och presenterar sig som anti-feminist så kan man fan förklara varför man tycker att det är rationellt att män och kvinnor INTE borde ha lika villkor för det om något är den position som är radikal och bör ifrågasättas.

 • Leave a Reply