Okategoriserade

Husdjur och barn

26 februari 2015

Som om det inte vore nog med ett barn, nu går jag omkring och funderar på husdjur. Själv har jag vuxit upp med hundar, medan Magnus är mer familjär med katter. Här i LA verkar alla ha husdjur. Exempel: Förra veckan mötte jag en kvinna skuffandes på en barnvagn och blev mer överraskad av att hon rökte än att det satt en hund istället för baby i vagnen.

Jag gillar ju djur och föreställer mig att det är bra för barn att växa upp med ett husdjur mer avancerade än silverfiskar, samtidigt drar jag mig lite för att ta hand om ännu en varelse. Trots att Kalifornien är väldigt djurvänligt, blir det onekligen lite mer komplicerat med en fjärde familjemedlem. 

Och OM vi ni beslutar oss för att det finns plats för ett djur i våra liv är vi tvungna att välja mellan hund och katt. Jag backar ur rummet.On a different note: Vad du än gör, glöm inte bort att lyssna på podden. Vi pratar om att vaccinera barn, om Yle också ska syssla med skriven journalistik och givetvis kapitalistporr i Fifty Shades of Grey.

Kreativa miljöer och avundsjuka
Din kompis varumärket

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Linda 26 februari 2015 at 10:08

  Vi har varit uteslutande hund- och hästmänniskor (ser du framför dig ett gäng kentaurer? det gör jag) i vår familj, men plötsligt var vi med katt iaf. Vi skulle inte riktigt ha tid med hund, och så ramlade den här katten plötsligt i vår väg och behövde ett hem. Nu är jag fortfarande ingen kattmänniska, men just Pepsi gillar jag såklart. Man behöver inte ha dåligt samvete över att lämna honom ensam hela dagen, och inte tycker han det är särskilt kul att gå ut heller, förutom på landet. Alla nöjda (och särskilt barnen).

 • Reply Jennifer 26 februari 2015 at 14:41

  Jag har levt med hund, katt, och hund och katt samtidigt. För tillfället har vi en hund och en katt. Jag förespråkar och gillar husdjur, och ser ingen orsak till det dikotomiska tänkandet kring katt/hund. Det går bra att leva med båda två om man så önskar. Ifall man funderar på att eventuellt i något skede leva med både katt och hund, kan jag av egen erfarenhet rekommendera att först skaffa hund, eftersom det är betydligt lättare att introducera en kattunge till hunden än tvärtom. Därmed inte sagt att det är omöjligt att göra tvärtom, det kräver bara lite längre tid och mer tålamod.

  Ni är antagligen väl medvetna om fördelarna med katt vs hund. Hunden kräver mer rutiner (promenader på vissa tider), katten klarar sig bättre på egen hand. Samtidigt är hundar kanske oftare lite mer sociala än katter. Men djur är också individer med egna personligheter. T.ex. vår nuvarande katt kommer emot en i dörren för att hälsa när man kommer hem, och kliver gärna upp i famnen för att bli krafsad. Skaffar man ett hittehusdjur brukar dessutom bra organisationer ha koll på husdjurets personlighet och vad som krävs av hemmet, så att man inte köper grisen i säcken (eller katten eller hunden då). Fast djurets personlighet beror också på hur man uppfostrar djuret. Ett bra hem bäddar för ett glatt djur.

  Förutom att husdjur bjuder på sällskap, tror jag att husdjur är ett bra sätt (av flera) att lära sig ansvar och empati. Dessutom lär barn med husdjur i regel vara friskare än barn utan husdjur (se ex. http://svenska.yle.fi/artikel/2012/07/24/barn-som-har-djur-hemma-ar-friskare). Nu tror jag att jag talat tillräckligt länge. Tack för din blogg!

 • Reply Mustikka 26 februari 2015 at 15:07

  Hund hund hund! Finns en massa godingar på SPCA som behöver ett fint hem 🙂 Vår hund är från Mozambique och har rest/flyttat med oss en massa och det har gått super bra!

  Kolla er närmaste SPCA
  http://www.spcala.com/

 • Reply ninttis 26 februari 2015 at 18:21

  Jaaa!Tror inte man ångrar ett husdjur!

 • Reply Malin 26 februari 2015 at 18:24

  Jag förespråkar förstås höns, även om det inte kom på tal av nån annan än av mig (surprise!).

  (Lyssnade på podden och gillade den! Och den här kommentaren hörde inte till det här inlägget men jag skriver den här i alla fall!)

 • Reply Helena S 26 februari 2015 at 20:52

  Hår överallt. Usch. 🙂

 • Reply Peppe 27 februari 2015 at 01:22

  hahaha! Ja! föreställde mig mytologiska djur. Tror att jag också skulle gilla Pepsi. Våra kompisar här har en kund som heter Cokis.

 • Reply Peppe 27 februari 2015 at 01:23

  bra poäng med att man kan vara/ha både och. Gillar ju djur, men tänker mest på Vidar och att det skulle göra honom gott.

 • Reply Peppe 27 februari 2015 at 01:24

  haha, okej DÅ KÖÖÖÖÖR VI!

 • Reply Peppe 27 februari 2015 at 01:24

  Så sa folk också om barn och nu…. NÄ SKOJA BARA! Och du har rätt. Man älskar ju ett husdjur lika mycket som sina syskon.

 • Reply Peppe 27 februari 2015 at 01:25

  hahaha! Klart du gör och vet du, det är faktiskt trendigt här. Folk har höns på bakgården till sina lyxvillor (precis som ni):

 • Reply Peppe 27 februari 2015 at 01:25

  STOOOOOORT minus.

 • Reply Lineriet 27 februari 2015 at 09:51

  Jag gillar hundar. Tycker inte om den där backstabingkänslan katter ger. Du vet den där "Jag ska halshgugga dig när du sover". Tycker mer om yrvärdret till hund (milleriet) som häromdagen satt i mitt knä och ylade när jag grät. Bra med empati där i alla fall. Hund!

  Men husdjur i sig sägs vara bra för kids empatiska förmåga. Tror helt på det.

 • Reply Peppe 28 februari 2015 at 17:46

  hahaha, vet precis känslan, men tänkte att om jag får en personlig kontakt med en katt så lär jag mig att förstå den.

 • Leave a Reply