Okategoriserade

Gå i andra människors skor

4 mars 2015

Läste en bra text om empati på Slate. Förra året var det en del mediamän i Sverige som berättade om hur de efter att ha fått en dotter insett hur ojämställd världen är och nu ville bli feminister. Det var ju roligt med lite mer medvetenhet, men tråkigt att snubbarna insåg problemet först när de själva, indirekt genom sina döttrar, påverkades. 

För femtio år sedan gjorde journalisten John Howard Griffin sin hy mörkare och wallraffade sig genom den djupa södern som icke-vit. Hans upplevelser blev senare en bok. Nyligen klädde sig en kristen kvinna i hijab under trettio dagar för att testa på hur en muslimsk kvinna blir behandlad, Tyra Banks drog på sig en fatsuit för att inse att att överviktiga människor blir mobbade, och för inte så länge sedan gav en finsk journalist bort telefon, plånbok och hemnycklar för att, för en natt, testa på hur det är att vara hemlös. 

Det handlar naturligtvis om att lyfta upp en utsatt grupp och visa att de, liksom vi, är helt vanliga människor. Problemet är bara uppdelningen vi och dem. För skulle inte den allra bästa vittnesbörden komma direkt från källan. Från de feminister som dagligen försöker diskutera problematiken med ojämställdhet, från icke-vita, muslimska kvinnor i hijab och folk som är hemlösa mer än en natt? 

Jag vägrar att tro att vår förmåga till empati är så svag att vi bara känner av den när någon från vår egen lilla privilegierade grupp gör ett besök hos DE ANDRA.  


Toca Boca, illusioner och tiggare
Kylskåpet: De rätta rätterna

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Linn 4 mars 2015 at 19:57

  Jaghåller helt med om att folk borde fatta ändå, men folk gör ju inte det. En del saknar empatisk förmåga, andra känner inte att de kan relatera till det de ser som feministisk propaganda och oavsett vad jag tycker om det i sig så känner jag att alla vägar mot rätt mål är bra. Om det tar att nån kan relatera genom association so be it. Hellre att 1000 nya människor inser att feminismen är ett sätt att hantera en samhällsstruktur än att tio gör det "på egen hand". Eller rasism eller utseendehets för den delen. Jag har ett större problem med shamingen avfolks olika sätt att fatta än det fula i att inte fatta förrän det blir too close to home.

 • Reply Linn 4 mars 2015 at 19:58

  Förlåt för min dåliga stavning. Jag skyller oavkortat på telefonen.

 • Reply Peppe 4 mars 2015 at 20:01

  Jag håller med och fattar, men det är så SORGLIGT. Tänker på alla romer i Finland och Sverige och hur folk liksom ser dem som en annan art.

 • Reply momo 4 mars 2015 at 21:24

  Lite snabb där, såg nu att du precis skrivit en fördjupning om representation, ska läsa det 🙂

 • Reply Linn 4 mars 2015 at 21:30

  Jag är med dig till 100 procent där. Det ÄR sorgligt att vi inte bara kan förstå allas lika värde och se hur det är vidrigt tydligt i vårt samhälle. Men som sagt så tycker jag också att det är lite sorgligt hur vi som har fattat ser ner på de som precis börjar fatta för att deras ögon öppnades på "fel" sätt.

 • Reply murklon 4 mars 2015 at 21:51

  Försvann min andra kommentar? Ville i alla fall bara säga att jag tycker inlägget var så bra formulerat!

 • Reply Peppe 4 mars 2015 at 22:35

  Tack! Tror att den andra försvann helt. Fick inte ens den som mail.

 • Reply Peppe 5 mars 2015 at 01:22

  Så sant, en slags elitism i det. men visst får man skriva om fenomenet?

 • Reply Linn 5 mars 2015 at 11:26

  Absolut! Jag kanske ska säga att jag tycker att det var bra skrivet av dig och att det jag reagerade på inte är ditt inlägg specifikt utan elitismen i sig om det makes sense?

 • Reply Peppe 6 mars 2015 at 06:23

  <3 <3 <3

 • Leave a Reply