Okategoriserade

Den neutrala minen

21 mars 2015

Första gången jag träffade en av mina allra bästa vänner Karin trodde jag att hon avskydde mig eftersom hon såg så sur ut (senare visade det sig att hon bara var magsjuk). Senare har vi pratat om hur ens neutrala min ofta uppfattas som sur. 

Det är vanligare att kvinnor uppfattas som sura om det inte anstränger sig för att se glada ut. På bilder ler kvinnor mycket oftare än män, utan att snubbarna får frågan om de är på dåligt humör. De bara är. Folk blir däremot lite osäkra i sällskap av kvinnor som inte följer de sociala reglerna och ler. Män kan ha en neutral min, medan kvinnor förväntas vara glada och inbjudande. 


Det är givetvis inget fel på att vara glad, men det är irriterande hur vi har olika förväntningar på kvinnor och män. I dag tog jag drygt hundra bilder på de här damerna och kommer att använda en där de har allvarliga miner, men jag gillar ändå denna som bara den.


På tal om normer så skriver Nina Åkestam om patriarkatet i Metro.


Att män och kvinnor är olika, och att det är just de som ska leva tillsammans, är nämligen väldigt viktigt i ett patriarkat, för annars vet man ju inte vem som ska bestämma över vem. I dag visar sig patriarkatet i våra lagar genom att vi inte har samtyckeslagstiftning eller individualiserad föräldraförsäkring. Men det märks framför allt i alla våra vardagliga idéer om vad som är normalt: vem som ska tjäna mest pengar, vem som tar vems efternamn och vem som borde bli kär i vem.”

Hjärtevänner 2 på söndagen
På den nionde dagen

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mia 21 mars 2015 at 10:35

  JAMEN EXAKT! Senast en man i en bar frågade av mig varför jag ser så ledsen ut så kunde jag inte låtabli att svara "för att jag är så ledsen och har en väldigt väldigt väldigt mörk personlighet"
  …då gick han sin väg.
  Är det meningen att kvinnor måste stå o le som fånar hela tiden?

 • Reply Anonym 21 mars 2015 at 11:50

  Mitt i prick! Jag undrar om det också har nåt att göra med nationalitet. På mitt jobb är det väldigt många svenskar och jag lovar att dessa svenska kvinnor går omkring och ler åt folk jämt och ständigt. Hur orkar man? Låt mig bara ha min medfödda sura neutrala min och sköt er själva! Får bara kommentarer av män om min sura/ledsna uppsyn kan jag ju tillägga.

 • Reply Helena S 21 mars 2015 at 19:50

  Give us a smile, luv!

 • Reply Peppe 22 mars 2015 at 17:14

  Så typiskt män i barer att fråga kvinnor varför de inte ser själaglada ut när en man kommer fram till dem. Men bra svar!

 • Reply Peppe 22 mars 2015 at 17:14

  hahaha, kanske normen att vara glad är ännu tightare i Sverige?

 • Reply Peppe 22 mars 2015 at 17:14

  och man ba: fuc ya!

 • Reply Marina 23 mars 2015 at 08:17

  Japp, det där låter bekant. Ofta när jag går omkring tror att jag ser neutral/småglad ut får jag höra att jag ser ut att vara arg. Jag brukar säga att det hör till min personlighet.

 • Reply Saga 23 mars 2015 at 16:45

  Jaaaa! Det heter ju "Resting Bitch Face"…..usch. Finns inget motsvarande för karlar :/

 • Leave a Reply