Okategoriserade

Problemet med att vara mest jämställt i världen

31 mars 2015

Den där krönikan av Ebba Witt-Brattström som jag nämnde i går finns tyvärr bara bakom lås och bom på Hufvidstadsbladet, men ni som har Twitter kommer åt den här. 

Witt-Brattström skriver att jämställdhetsarbetet stannar upp då Norden slår sig för bröstet för att ha världens mest jämställda samhälle. Vi är mycket stolta över att flest pappor i världen tar ut föräldraledighet, att vi var tidiga med rösträtt för kvinnor, att representationen av kvinnor och män i våra riksdagar är jämn. Skrapar man lite på ytan ser det värre ut. Våld mot kvinnor är ett verkligt problem, löneskillnaderna är stora, det finns visserligen pappor som stannar hemma på föräldraledighet, men ärligt talat är de ganska få och så vidare. Vi blir så bländade av vår egen förträfflighet i jämförelse med andra länder att vi glömmer bort att vårt arbete här hemma inte på långt när är färdigt.


Hälsningar från kärnfamiljen!


Hur man blir utgiven på förlag
Fråga om baddräkt

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jooles 1 april 2015 at 11:32

  Speciellt tycker jag att det är en farlig fälla just för Finland för vi har längre väg att gå när det gäller jämställdhet än våra nordiska vänner. Men ändå tror många att vi har det nästan för bra… Lite på samma tema är den här uträkningen som jag tyckte var ganska vitsig http://www.weareglory.com/blog/fathers-you-cant-afford-a-stay-at-home-mom Jag vet att du har skrivit om det flera gånger och jag har också jomsat mycket "det osynliga" arbetet i hemmet. Det är så svårt att dela upp det jämställdt hur man än försöker, t.ex. jag har inte tålamod att låta min man komma fram till att sonen behöver nya skor för jag vill ju helst att han ska ha nya skor innan hans tår blir krokiga i de gamla. Fiktivt exempel 😛

 • Reply Peppe 2 april 2015 at 01:06

  Tack för länken! Pratade härom dagen med några väninnor och ingen av oss kom på ett enda par som lever jämställt. Så sorgligt.

 • Reply rocketc 3 april 2015 at 17:40

  Ha! Och här kom inspirationen till hur jag skall lösa argumentationen i en analys jag håller på att skriva, tackar! Med lite tur (läs: Blod, tårar, foaterställning i duschen i några omgångar) så blir det en artikel framöver 😀

 • Reply Peppe 7 april 2015 at 18:08

  Så glad över att kunna vara till nån nytta! Kram

 • Leave a Reply