Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade

Alla konsumerar samma saker på samma sätt

16 april 2015

Läste ni den här krönikan på Bon där Daniel Björk klagar på hur talanglösa folk är och hur tomma liv de tydligen lever?

”Paris är fullt av unga människor som införskaffat en kamera och ett Instagramkonto och följer sina drömmar: Ett litet råd från mig: Följ inte dina drömmar. I alla fall inte när dina drömmar är att ta blekljusa bilder av kakor, kaffe och ”vackra byggnader” i Paris”.

Ärligt talat vet jag inte om folk var så mycket djupare, originellare och intellektuellare för i tiden. Antingen hade man inte tid att resa till New York och Berlin för man var tvungen att sätta potatis eller skörda nåt slags sädesslag eller sannolikare blev folks ytlighet inte lika tydlig eftersom det inte fanns sociala medier att visa upp den på.

Och vem bryr sig om egentligen ifall Björk tycker att bleka instagrambilder fotade uppifrån är tråkiga? Det är så typiskt gubbigt att klaga på att ungdomen är ytliga dagdrivare. 


Däremot han har faktiskt lite rätt när han skriver: ”Ett slags estetiserad mainstream helt utan personliga uttryck. Istället konsumerar alla exakt samma saker, på exalt samma talanglösa sätt.” Björntjänsten billiga flyg och Instagram gjort mänskligheten är att det bara är klimatet som hjälper en avgöra om man befinner sig i Berlin, Brooklyn, på Abbot Kinney i Venice eller Södermalm. Samma affärer och likadan klädstil och antagligen samma hashtags. Och det är ju lite synd. Tur att det inte är allt och att det faktiskt finns andra sorters inspiration på Instagram och ute i världen, om man bara anstränger sig pyttelite.


Slutet på en era
Bloggen har gett mig allt

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply @enga 16 april 2015 at 07:56

  Och än en gång blir jag så där glad över det du skriver! Jag läste Björks krönika (tack för länk!) och blev provocerad, vilket han väl är ute efter. Jag tänker att det finns ett värde i mainstream också, om ungdomen vill åka till Paris och fota Eiffeltornet och dricka kaffe på ett gemytligt café så kan de väl få göra det? Allt man gör måste väl inte alltid vara unikt och först i världen? vilken press… Och jag tycker nog att det känns lite dumt att låta bil att åka till exempelvis Paris bara för att alla andra gör det? Men ja ja, nu var det inte det du skrev, jag bara drog iväg i tanken. Det jag tänkte säga är att jag verkligen gillar din slutkläm! Det ÄR tråkigt och lite sorgligt det där med att en affärsgata är den andra lik oavsett vilket land man befinner sig i. Och det ÄR väldigt skönt att det finns alternativ, om man bara, som du säger, anstränger sig lite. Tack för att du anstränger dig lite för att ge oss på insta en annan glimt! 🙂

 • Reply Linda 16 april 2015 at 09:26

  Jag är antagligen då typiskt gubbig, eftersom jag också börjat klaga på dagens ungdom precis av samma orsaker som Björk. Jag blir så trött av att så många unga västerländska människors liv styrs av en "sense of entitlement". Självklart att man ska ha de nyaste teknikprylarna, att man ska resa minst sex gånger i året till en massa spännande (men totalt mainstream) ställen, att man ska klä sig i rätt märken och äta ute jämnt, medan man finansierar allt detta med "något som man älskar att göra". För gud bevars att man måste lära sig en riktig, påtaglig färdighet och ha ett tråkigt kontorsjobb (eller ännu värre ett servicejobb). Jag tycker det är fantastiskt med människor som har talang och passion och som livnär sig på den, men blir helt galen på majoriteten som vill utge sig för att vara något, t.ex. fotografer, men som saknar öga och som inte är färdiga att lägga ner den tid som behövs för att på riktigt bli bra. Istället lägger man bara på ett filter och vaggas in i en dimma av bekräftelse i form av likes. Som Björk skriver, så måste man utveckla smak, och det verkar ingen ha tid för idag.

  (Disclaimer: Jag kom just hem från Paris och lade bl.a. upp bleka bilder av Eiffeltornet. Så jag lever inte 100 % som jag lär.)

 • Reply Anonym 16 april 2015 at 09:48

  Peppe, på tal om att komsumera – kommer du ihåg den där dokumentären som du länkade till som handlade om produktionen av de billigare kedjornas kläder?Den där ungdomar från Norden(?) restetill länderna där kläderna görs och fick se ivilka förhållanden människorna där arbetade?
  Kom att tänka på den när ett stort antal plastpåsar från Den Stora Svenska Klädkedjan promenerade förbi, men kunde för allt i världen inte komma ihåg vad den hette och skulle vilja se den!
  Tack för att du skriver och får oss att reflektera över saker man kanske annars inte så aktivt skulle fundera på!

 • Reply Lo 16 april 2015 at 11:25

  Jag levde, långt före instagram, min Parisdröm. Liksom mängder av människor före och efter mig. Ser inget fel i det, faktiskt. De flesta (möjligen undantaget krönikörer) försöker ju faktiskt inte göra sig någon karriär på foton av eiffeltorn och croissanter. Alla har rätt till sin upplevelse, tänker jag, även om andra suttit i Jardin de Lux och läst i en grön stol före mig, innebär det inte att jag måste avstå…

 • Reply Johanna L 16 april 2015 at 12:28

  Tänker mig att det måste ha att göra med echo chamber effekten av sociala medier? Vi följer människor som liknar oss själva och våra kompisar som liknar oss gör det också. Och därför ser hela världen ut att vara kopior av kopior? Och som du säger, så var det förmodligen också tidigare men att det blir mer visuellt tydligt nu iom sociala medier.

  Sen tråkigt av krönikören att se ner på ungas drömmar kan jag tycka. På min (ungdoms) tid i mitten/slutet av 90-talet ville ju "alla" (som liknade mig vill säga) till London och slå igenom i nåt indie-band eller som AD på nåt hippt it-företag och gärna också bo i någon spännande stad. Inget fel med drömmar tänker jag, förr eller senare så måste man också förtjäna sitt levebröd. Men dröm, lev och testa på saker, och det är väl fint att det också gäller tjejer och att tjejer kan tjäna pengar och överleva på sociala medier och bloggar. Förmodligen är det det som sticker i ögonen på honom. Män har ju i alla tider kommit undan utan formell utbildning eller lyckats enbart med "driv" så det är väl inte mer än rätt att kvinnor också ska kunna det.

 • Reply Riina 16 april 2015 at 14:23

  Ja, jag tänker också lite som Lo. Trots att jag laddar upp allt möjligt på Instagram behöver det inte vara likamed min dröm att bli en fotograf eller att uppnå tusentals följare där. Inte betyder det automatiskt att du skulle nå framgång i "riktiga livet" ifall du har många följare på Instagram, då det nu mera finns så pass många som har stora konton där. Kanske det för en del leder till nya kontakter och senare arbetskontrakt: då är det ju värt det. Och folk gör mycket annat vid sidan om nätet, mitt jobb är ganska osynligt till exempel och jag får inte skriva om/visa det på sociala medier, därför laddar jag upp en bild på mina örhängen istället.

 • Reply sarahrundt.com 16 april 2015 at 19:14

  DB skriver "Aldrig att man får se tecken på något slags originalitet. Aldrig att någon berättar något för en som överraskar". Det får mig bara att tänka på att han nog inte använder some (eller i det här fallet, Instagram) särskilt aktivt. Jag tycker man ser sjukt mycket kreativitet på Instagram. Den som letar, hen finner, tänker jag.

  För övrigt så tycker jag artikeln i sig själv är mainstream. För precis som du Peppe skriver, det är så typiskt gubbe att klaga på ungdomen.

 • Leave a Reply