Okategoriserade

Mindre empatiska resultat

21 april 2015

Flera av de analyser på söndagens valresultat jag läst handlar om uppdelningen av Finland. Stad mot landsbygd (det finns större skillnader mellan landsbygd och storstäder än mellan länder). Om att vara värdeliberal och värdekonservativ. Hipster- och kulturfolk mot vanligt, hederligt arbetande folk.

Först skrev mitt Facebook-flöde att hen ville emigrera, sedan svarade en annan del av flödet att det är odemokratiskt och elitistiskt att kritisera valresultatet och vilja fly landet. Folket har gjort sitt val och majoriteten vill se just dessa partier i majoritet. ”Centern har faktiskt lett Finland i många omgångar och det finns faktiskt vettiga Sannfinländare”. 

Alla lever vi i våra egna bubblor och överraskas av att det finns andra sorters bubblor där folk tycker helt olika. Trots att ingen av mina FB- vänner verkar rösta på Sannfinländarna måste det finnas massvis med andra flöden runt om i Finland som hurrar över resultaten. Verkligheten i en liten by i de östra delarna av Finland är annorlunda än den i Helsingfors innerstad.


Det är ändå problematiskt att att inte få känna oro över att personer med helt andra värderingar än ens egna ska leda Finland de kommande åren. En demokrati handlar inte bara om att rösta vart fjärde år, tvärtom ska, nej måste, man få ifrågasätta rådande styre. 

En del av ångesten inför valresultatet handlar dessutom säkert om att det kommer in rapporter om att Medelhavet håller på att förvandlas till en massgrav medan Europa röstar in allt fler ”invandrarkritiska” i sina parlament. Tråkigt att sämre ekonomiska tider verkar göra en majoritet av oss mindre empatiska.

Och när vi ändå pratar politik: Så intressant att så många blir rasande över att bibliotek och konsthallar inför könsneutrala toaletter, men är tystnar till nyheter om afrikanska barn som drunknar.

Vi dömer alla varandra
Varierad träning

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Anonym 22 april 2015 at 08:58

  Du skriver att det finns större skillnader mellan stad och landsbygd än mellan länder. Det är något jag brukar gå runt och säga. I alla fall om man jämför länder som ligger någorlunda nära varandra i välstånd, klimat etc. Eftersom du skrev det i en parantes som om det var fakta tänkte jag att du kanske har en referens på detta?
  Annars, det är klart att man ska känna oro över att folk med en annan syn på världen och på människovärde, har tagit makten. Vi måste respektera vårt demokratiska styre, men som du skriver så är det ju just en del av detta att aldrig sluta diskutera.
  Hanna

 • Reply Peppe 22 april 2015 at 18:29

  Jag brukar också säga så (alltså om stad och land versus länder), men läste det i måndags i en text i Helsingin Sanomat eller var det Nyt-liite. Var för lat för att länka.

 • Reply Anonym 22 april 2015 at 20:53

  Tack för svar! Då antar jag att artiklen var på finska, så jag kan ändå inte läsa.

 • Leave a Reply