Okategoriserade

Män som kvoterar in män

17 maj 2015

Hej, ska vi tala om kvotering?

Tre fjärdedelar av regeringsförhandlarna i Finland är nämligen män. 

Folk som är emot kvotering brukar utgå från att alla börjar från samma plats, liksom status quo, och sen väljs helt enkelt den mest kompetenta. De glömmer bort att A) de som väljer inte är neutrala och att alla börjar inte från ställe, vissa har en kortare väg till makten (tack vare av klass, kön, hudfärg etc) och B) ”kompetens” kan vara en subjektiv term och handlar delvis om vem det är som definierar det. Är det mest män som rekryterar gör de det oftast enligt normen och normen är mannen i de här sammanhangen. Det finns nästan alltid  en majoritet av (vita) män i regeringsförhandlingar, i bolagsstyrelser, på musikfestivaler, i historieböcker och så vidare. 

Man kan säga att män kvoterar in män.


Ni vet det där experimentet som gjorts hundratals gånger där man skickar in identiska ansökningar med samma betyg och meriter och de med ett mansnamn alltid upplevs som mer kompetenta än de med ett kvinnonamn? (Samma experiment kan göras med ”inhemskt” och ”utländskt” namn. Sydsvenskan testade för några år sedan med namnen Erik och Hassan. Erik blev kallad på intervju, inte Hassan). Det visar att vi bär på fördomar som vi kanske inte alltid själva identifierar. Genom kvotering vänjer vi oss vid fler än en typs människor representerade i olika sammanhang.

Håller man fast vid att det alltid är de mest kompetenta som representerar folket säger man samtidigt att kvinnor, rasifierade, folk med funktionshinder, sexuella minoriteter etc är inkompetenta. Eller alltid mindre kompetenta än vita män.

Jämställdhet är ingenting som sker av sig självt och om män fortsätter kvotera in varandra (se till exempel regeringsförhandlingarna i Finland) kommer vi att fortsätta leva i en värld där det är ett stort privilegium att födas som en vit man, medan vi andra får stå vid sidan om. Att kvotera in någon handlar vanligtvis om att ge en person med samma, eller högre, kompetens en plats hen annars inte skulle ha fått på grund av kön, klass, etnicitet, sexuell orientering eller annat som har lägre status än normmannen.


Pool- och grillsöndag
Vidar avbokade Vegas

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Matilda 17 maj 2015 at 09:34

  jag trycker på "like" knappen på det här inlägget.

 • Reply Andrea 17 maj 2015 at 10:25

  Bra skrivet tycker jag! 🙂

 • Reply Peppe 20 maj 2015 at 04:51

  Tackar och tar emot.

 • Reply Peppe 20 maj 2015 at 04:51

  Uppskattar.

 • Leave a Reply