Okategoriserade

Lära barnet simma

19 maj 2015

Hej Peppe!

Nu tänker jag igen fråga dig, min guru inom föräldraskap: hur har ni tänkt med Vid och simningen? Alltså, hur har ni lärt honom simma? När kunde han simma så pass bra att ni kände att ni kan låta honom hänga i poolen?

Jag tänker att simkunskap är ju något av det viktigaste man kan lära sitt barn, men jag vet inte, behövs det (dyra?) simskolor eller kan man ta det på DIY-princip? Hur tänker folk i L.A kring det här? Där är det ju mycket vanligare med pool på bakgården.

Eva

Hej Eva!

Bra fråga! Vidar har alltid älskat vatten (kanske för att Magnus och jag också gör det) och lärde sig simma redan som fyraåring. Alltså, han simmar inte tvåhundra meter crawl, men håller sig flytande och kommer framåt. Kan dyka efter grejer. Hemligheten är att vistas i vatten. Min kompis Cissans mellanbarn lärde sig simma som tvååring antagligen för att det fanns en pool tillgänglig hela tiden.

Jag är faktiskt utbildad simlärare, men det har nog inte haft så mycket att göra med vår strategi för att lära Vidar simma. Jag tror att det mest handlar om att lära barnet att inte vara rädd för vattnet (men ändå visa repekt för det). Gör det till en rolig grej.
Vi lämnar såklart aldrig Vid ensam i poolen medan vi själva är inne och kollar på tv-serier. 

Drunkningsolyckor är tyvärr jättevanliga i amerikanska stater med varmt klimat och hur med simbassänger. Den här videon har jag lagt upp förut, dålig kvalitet och långsam, men helt fantastisk. Hur redan en ettåring kan lära sig att flyta:

Morgonjobbaren
Lästips för Netflixaren

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply cruella 19 maj 2015 at 10:23

  Lär sig amerikanska barn bröstsim över huvud taget? Även här i Sverige pågår en viss debatt om vilket simsätt/strategi som ska läras ut först. Anledningen är väl att bröstsim är motoriskt klurigt för barn i fyra-fem-årsåldern. De barn som jag har sett som har gott självförtroende i vatten vid tre-fyra brukar simma något slags ålande hundsim. Inget fel alls på lek- och busnivå, men jag tänker lite längre fram till eventuella autentiska situationer i öppen sjö. Hundsim är energikrävande och inte särskilt vägvinnande. Värdelöst för att rädda sig, helt enkelt. Självklart kan man lära sig bröstsim senare, men jag undrar hur man ska motivera det för ett barn som redan "simmat" i flera år.

  Missar jag något viktigt perspektiv?

 • Reply Nadja 19 maj 2015 at 23:19

  Gud vad intressant och viktigt! Men ocksa gud vad obehagligt att kolla pa nar bebisen "ramlar i" och ligger och skriker efter sin pappa!

 • Reply Peppe 20 maj 2015 at 00:36

  Intressant! Jag har ganska dålig koll på vad ungarna lär sig i simskolan här, men tror att det är ganska avancerat. Föreställer mig att Vidar, när han blir lite äldre, lär sig crawl och kanske också bröstsim i simskola eller av mig. Känner mig lite dum som aldrig tänkt vidare från hundsimsstadiet…

 • Reply Peppe 20 maj 2015 at 00:36

  JAG VET! Man vill kliva in i Youtube och rädda ungen.

 • Reply Eva Ekholm 25 maj 2015 at 11:00

  Tack Peppe för ditt svar!

 • Leave a Reply