Okategoriserade

Viewer discretion is advised

21 maj 2015

Viewer discretion is advised innan ni läser vidare

Under de senaste dagarna, veckorna, har jag haft förkylning som utmynnat i en stundvis mycket smärtsam bihåleinflammation. Det som kommit ut ur min vänstra näsborre har påmint mer om feta trädgårdssniglar än om snor. På morgnarna har det varit blod. Jag har gömt mina näsdukar innan Magnus hunnit se dem eftersom han hotat med att skicka mig till en läkare. Men nu är jag frisk! Välkommen hälsan! Hej livet!

Lunchade i dag med mina vänner Saara och Riikka som båda rekommenderade den här New York Times-texten av en antropolog som flyttade till Upper East Side och blev intresserad av riktigt rika hemmamammor, GLAM (glamorous stay-at-home-moms,) med examen från fina universitet. Mödrar som satsade enormt mycket på att deras tre-fyra barn skulle få den perfekta uppväxten. Minst lika spännande och främmande läsning som om antropologen skulle ha skrivit om en folk som vuxit upp i en regnskog i Borneo.


”A wife bonus, I was told, might be hammered out in a pre-nup or post-nup, and distributed on the basis of not only how well her husband’s fund had done but her own performance — how well she managed the home budget, whether the kids got into a “good” school — the same way their husbands were rewarded at investment banks. In turn these bonuses were a ticket to a modicum of financial independence and participation in a social sphere where you don’t just go to lunch, you buy a $10,000 table at the benefit luncheon a friend is hosting.”
But what exactly did the wife bonus mean? It made sense only in the context of the rigidly gendered social lives of the women I studied. The worldwide ethnographic data is clear: The more stratified and hierarchical the society, and the more sex segregated, the lower the status of women.”


Jag vill kommentera det här på bloggen men måste fundera på det först.

En ointellektuell och en lite mer intellektuell spaning
När Steve flyttade in och andra tankar

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anonym 21 maj 2015 at 08:58

  Appropå ingenting så kan vill jag varmt rekommendera Mad Max: Fury Road! Se den! Jag blev helt enkelt en lyckligare människa efter att jag sett den.
  -Johanna-

 • Reply Lotta 21 maj 2015 at 09:28

  Alltså va? Wife bonus? jag fattar ingenting. måste läsa och fundera (och försöka förstå….?).
  Tack Peppe för att du presenterar oss för allt möjligt intressant som vi annars kanske skulle missa.

 • Reply cruella 21 maj 2015 at 16:37

  Läste artikeln och tänker spontant att det inte alls är olikt den expatvärld jag mötte i Kina. Det sociala livet till 90 procent könssegregerat (det fanns baler och events dit man gick tillsammans så klart), kvinnor som ägnade all tid åt att få hemmet och barnens skola att fungera på topp. Shopping var en snuttefilt för många och det fanns ju oändliga möjligheter till det i världens fabrik.

  En sak är säker: Utan ett jävligt tjockt juridiskt dokument skulle jag aldrig någonsin gå in i ett sånt där äktenskap. Och så är det väl. Vid en eventuell skilsmässa får kvinnorna alimony som ska täcka den gamla livsstilen. Det ingår i avtalet: Jag underlättar för dig att tjäna sjuhelvetes mycket pengar genom att själv stanna hemma och köra det övriga, du försörjer oss nu och in i evigheten amen. Gladast är väl advokaterna.

 • Reply Peppe 22 maj 2015 at 02:30

  Då ska jag det! Basse sa samma sak igår.

 • Reply Peppe 22 maj 2015 at 02:31

  Du måste läsa den, så SJUKT intressant (och främmande).

 • Reply Peppe 22 maj 2015 at 02:31

  Samma här och min kompis Malin sa att hon känner igen samma sak i LA.

 • Reply Maijen 25 maj 2015 at 20:55

  Peppe, näskanna!

 • Reply Peppe 25 maj 2015 at 21:24

  du har rätt. nästa bihpleinflammation ska få sig med näskannan.

 • Leave a Reply