Okategoriserade

Kött är för gött

28 juni 2015

Minns ni hur förbannade folk blev när någon föreslog en vegetarisk dag i veckan i skolorna? Nu är det kanske arrogant av mig att klampa in och säga att Sverige kommit lite längre än Finland, men jag minns inte att Finland skulle ha pratat så mycket om hur problematiskt det är för miljön att vi äter så mycket kött. Enligt Svt motsvarar ett kilo nötkött tio kilometer bensin. Svinkött ger cirka sex kilo utsläpp, kyckling tre kilo, grönsaker runt ett kilo och nötkött runt 26 kilo. Boskap står för 15 procent av alla utsläpp.

Och nu pratar vi bara om utsläpp, inte om det etiska i hur illa de flesta djuren behandlas. Föreställ er den där hundätarfestivalen i Kina, fast varje dag på svingårdar. Det finns såklart undantag, men mest kött kommer inte från lyckliga djur på sommarängar. 

Men kött är för gött för att folk ska bry sig. I Sverige pratar man nu om en köttskatt. Just på grund av att köttet påverkar miljön så mycket.

Jag föreställer mig att folk äter kött mest av gammal vana och som med alla andra vanor går det att vänja sig av med den. Man behöver inte gå cold turkey (pun intended), men kanske dra ner på konsumtionen. Spara sig till helgen och då köpa riktigt bra kött. Någon sa att kött ska vara som tårta. Nåt man äter när man vill fira, inte slentrianmässigt flera gånger om dagen.

Varför tror ni förresten att kött och maskulinitet är så starkt kopplat?


Eggs Florentine, skådespelare och strand
Ratatas sommarlista

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply sandravaihela 28 juni 2015 at 08:08

  För att män kan vara såna grisar höhöhö nej skoja bara… Men jag tror det är nåt stenålderstänk, ANTAR att männen kanske jagade mest? Kan ju ha varit tvärtom också men… Vi är i alla fall duktiga på att äta vegetariskt, främst för att jag lagar maten o gillar sallader o grönsaksrätter mer än kött!

 • Reply Basse 28 juni 2015 at 08:52

  Hållbart jordbruk kräver en viss mängd olika djur. Det skulle vara intressant att veta hur mycket kött det blir per capita per vecka av det.

 • Reply Johanna 28 juni 2015 at 08:57

  Bra inlägg! Jag har ett nästan exakt likadant inlägg schemalagt i bloggen att publiceras i morrn, apropå att jag skrivit så mkt om hur gott ost är. Behövde väga upp lite med att också skriva om hur dåligt ost och kött är. Och berätta om vår köttpolicy här hemma, vi lade av att äta kött hemma för 1,5 år sen just för att minsta totala konsumtionen MKT.

 • Reply Peppe 28 juni 2015 at 17:25

  Eller kan det bara vara så enkelt att kapitalismen genom reklamen gjort kött till en grabb-grej? Jag vet inte.

 • Reply Peppe 28 juni 2015 at 17:26

  Kanske snarare per capita per år. Det finns ju inget egenvärde i att slakta och äta upp dem.

 • Reply Anonym 28 juni 2015 at 17:26

  Sålänge som producenten nätt och jämnt får ekonomin att gå ihop, kommer köttet inte att komma från djur betande på sommarängar, eftersom det helt enkelt blir för dyrt att producera.

 • Reply Peppe 28 juni 2015 at 17:31

  Läste precis inlägget. Jäkligt bra! Och tråkigt men sant om osten.

 • Reply Peppe 28 juni 2015 at 17:31

  Folk borde betala mer och äta mindre kött.

 • Reply Anonym 28 juni 2015 at 22:51

  Läs denna essä av Sara Danius "Tiden sätter kniven i den goda modern". http://www.dn.se/kultur-noje/tiden-satter-kniven-i-den-goda-modern/ på tal om kött och maskulinitet. Kan för övrigt rekommendera hennes bok "Husmoderns död och andra texter". Cilla

 • Reply Ulrika 28 juni 2015 at 23:47

  För att männen var de som ansvarade för köttfixandet back in the days? Ligger säkert i generna, om det nu finns en könsskillnad vad gäller köttrelationen? Tänker du på grillandet eller sådär annars bara?
  Tack för påminnelsen föresten! Jag var vege i sju år innan jag träffade min jaktintresserade sambo och vi kompromissade – kör på vilt och ekologiskt. Vi spär ut köttfärssåsen, lasagnen osv med bönor och grönsaker men ändå känner jag att det blivit lite mycket kött på sistone. Har liksom ingen bra vege-inspiration längre. Men nu får det bli ändring igen! Bor själv i Sverige och tycker köttskatt är en kanonidé.

 • Reply Peppe 29 juni 2015 at 06:07

  Vilken superbra text! Tusen tack!

 • Reply Peppe 29 juni 2015 at 06:08

  Jag tycker personligen att det är en helt annan sak att äta djur man själv jagat än att slentrianäta massproducerade djur. Gillar er filosof!

  Läs förretsen texten som Cilla länkade till ovan. Superbra! Tydligen har husmödrarna haft hand om den blodigare delen av arbetet förut.

 • Reply Peppe 29 juni 2015 at 06:12

  Jag tycker personligen att det är en helt annan sak att äta djur man själv jagat än att slentrianäta massproducerade djur. Gillar er filosof!

  Läs förretsen texten som Cilla länkade till ovan. Superbra! Tydligen har husmödrarna haft hand om den blodigare delen av arbetet förut.

 • Reply Basse 29 juni 2015 at 08:03

  Tänkte mest att det är lättare att fatta vad det skulle bli per vecka än per år.

 • Reply Basse 29 juni 2015 at 08:13

  "För att männen var de som ansvarade för köttfixandet back in the days? Ligger säkert i generna"
  Vi har många arkeologiska fynd som tyder på att det inte var så. Snarare är det så att manliga arkeologer automatiskt tolkat det så att män stått för jakten. Och om det ändå var så och nu "syns i generna", borde väl både män och kvinnor ha lika stor lust att äta kött oberoende? Och män i stället ha en grym lust att åka till butiken och handla?

 • Reply Bella 29 juni 2015 at 13:08

  Jag utmanade mig själv med en månad utan kött (men fisk) i höstas för att tänka om vad det gäller min slentrianmässiga köttkonsumtion. Jag har alltid kallat mig själv halvvegetarian men sen i höstas äter jag ca 80 % vegetarisk och köper inte hem kött längre. Men äter kött när det bjuds eller ibland på restaurang om det inte finns ok glutenfria vegoalternativ

  Jag dricker ingen mjölk men äter yogurt, ost etc. Jag tänkte försöka laga fler veganrätter, samlar inspiration på min pinterest. Ja, undra varför det är så manligt med att äta kött? Själv har jag märkt att jag tycker folk är otrendiga när de lägger upp kött i sociala medier, typ en blodig biff… Känns för mig inte alls 2015 men jag glömmer nog bort att många fortfarande äter kött till alla måltider.

 • Reply Unknown 30 juni 2015 at 09:02

  Åh, intressant! Har du Basse tips på var man kan läsa mer om detta? Hade en diskussion med sambon häromdagen, om det här med "kärringkast" och varför det heter så när man faktiskt prickar bättre (tyckte vi båda iallafall), men å andra sidan får man mera kraft i överarmskast så det kanske blev det manliga kastet förr när man jagade med stenar, haha! Som säkert hörs är jag ingen arkeolog och det här är mina högst lösa, oseriösa funderingar. Vore sjukt intressant att veta mer om vår utveckling och i det här sammanhanget, hur könsrollerna utvecklades!

 • Reply Ulrika 30 juni 2015 at 09:03

  Ja, det var jag som svarade här ovan 🙂

 • Reply Josefine 3 juli 2015 at 11:16

  Bara som motvikt till alla andra kommentarer vill jag påpeka att det finns också många kvinnor som tycker om och äter kött, till exempel jag och andra kvinnor jag känner. Tycker det här (negativa?) sambandet mellan kött och maskulinitet känns olustigt, fast det nog kan stämma att män äter mer kött än kvinnor. Håller inte med om att det är mer 2015 att vara icke-köttätare även om det säkert är mera politiskt korrekt att säga så. Verkar som att många läsare av den här bloggen lever i en liten bubbla som dom allra flesta "vanliga" lever utanför.

 • Reply Peppe 3 juli 2015 at 21:56

  Hera hear. Jag försöker själv dra ner på osten, men det är inte så lätt att göra sig av med vanor.

 • Reply Peppe 3 juli 2015 at 21:56

  Jag tycker också att kött är gott, men väljer av etiska och miljömässiga skäl att inte äta det.

 • Leave a Reply