Okategoriserade

Är jag Jerry Seinfeld?

6 juli 2015

Den här söndagen var ovanligt seg. Vaknade tidigt, doppade mig i poolen, åt frukost, surfade internet och lade mig en stund i sängen för att kolla på Comedians in cars getting coffee. Tycker att Jerry Seinfeld är så himla tråkig. Speciellt när han klagar på att folk inte förstår hans skämt och att USA har blivit så politiskt korrekt.

I podden har vi pratat en del just om att vara politiskt korrekt. Alltså det värsta man kan vara enligt Seinfeld. Och jag kan fatta att det är frustrerande för en komiker att allt hen säger ifrågasätts ur ett anti-rasistiskt och feministiskt och what not perspektiv, men samtidigt är humor av vita priviligerade män som skojar på kvinnors och rasifierades bekostnad inte så himla rolig. Att sparka neråt är alltid unket. Också min favoritkomiker Amy Schumer anklagades för att dra rasistiska skämt. Hon svarade med ett ”Nähä, jag är faktiskt rolig”.

Jag läste en lång och bra text på The Daily Beast som förklarar PK och humor. Humor åldras fort och förr i tiden kunde komiker till exempel göra blackface-skämt, något som aldrig skulle gå hem i dag. På samma sätt som publiken hela tiden lär sig om privilegier och förtryck borde komiker utveckla sin humor. Det som var roligt 1995 är inte alltid roligt idag.

Och på tal om PK så såg jag Rihannas extremt våldsamma ”Bitch better have my money”-video och tyckte att det var vidrigt med allt våld mot kvinnor. Ärligt talat, nakna kvinnor som blir utsatta för våld är ju inte precis någonting nytt eller experimentellt. Tvärtom är det en av populärkulturens mest populära element. Sedan läste jag en text menade att vita feminister bara är upprörda för att det är en rasifierad kvinna som misshandlar en vit. Och att vita feminister förtrycker rasifierade. Jag var på säg att skrika: ”Nähä! Åtminstone inte alla vita feminister!” men det lät obehagligt bekant så jag höll mig. Nu funderar jag på mitt eget perspektiv. Är jag en Jerry Seinfeld? Ska prata mer om det i podden imorrn.


Släktingars semesterbilder
God Bless America

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Matilda 6 juli 2015 at 19:52

  jag tänker ofta så, speciellt när ALLA är dumma i huvvet. (tex i trafiken. eller på trailen i grand canyon, hela familjer gick ner med flipflops på sig. hela flipflopfamiljer delade på en liten vattenflaska. jag ville knuffa dom av trailen för att rädda dom från uppvandringen.) då brukar jag tänka "när är jag så här dum i huvvet?"

  jag tänkte på vidar häromdagen, heter han fortfarande steven?

 • Reply Mia 6 juli 2015 at 20:41

  Nä, man skulle ju tro att blackface inte är okej längre. Det trodde jag också tills jag såg en trailer för 1001 Riku i MTV3 – ren och skär blackface. Jag bara gapade. I Finland är det tydligen fritt fram! (Har dock bara sett reklamen, kan ju inte säga vad som händer i själva programmet…)

  När jag googlade hittade jag den här texten:
  http://suomenkuvalehti.fi/kuvien-takaa/blackface-peseeko-riku-nieminen-kasvonsa-puhtaaksi/?shared=2959-d89c2ab5-999
  (Där finns också filmklippet)

 • Reply Peppe 7 juli 2015 at 03:23

  Igenkänning.

  Och tyvärr inte, ska fråga honom om han helt lämnat Steve.

 • Reply Peppe 7 juli 2015 at 03:24

  Men herregud VAD ÄR det här? En hälsningar från 30-talet. Alltså jag är på riktigt chockad. Fy fan så äckligt. Men tack för länken!

 • Leave a Reply