Feminism Samarbete

Få lön för att blogga

16 december 2015

Min Suomen Blogimedia-kollega Noora Shingler skrev (på finska) ett inlägg om att som bloggare sluta skämmas över att få lön för sitt arbete. I korthet skriver Noora att folk som jobbar ska få betalt (också när det handlar om så kallat kulturarbete). Är bloggarens åsikt är genuin gällande en produkt eller annat samarbete borde det inte finnas någon skillnad mellan ett gratisinlägg och ett köpt, säger hon. Många bloggare lever helt på sin inkomst från bloggen. Det är ett jobb på samma sätt som att skapa material för ett magasin, en tv-produktion, ett radioprogram eller vad man nu sysslar med. Arbetsuppgifter det är helt naturligt att få betalt för.

I måndags åt jag frukost med Anitha Schulman som pratade i samma banor. Att tjäna pengar på sitt arbete är en bra sak. Det var enormt befriande att höra Anitha tala om hur hon helt osentimentalt jobbar med bloggen, tv-produktionen, podcasten Lillelördag (som Magnus klipper och ni ska lyssna på), porslinet och allt annat hon sysslar med. De bloggare som får betalt har vanligtvis mer tid att lägga ner på bloggen och skapar därför bättre innehåll. Alla vinner. Jag talar lite om det här och Anithas tankar om framtiden inom branschen i Maggans och mitt senaste podcastavsnitt.

Behöver jag tillägga transparensen, eller har vi talat om den så många gånger här på bloggen att det är en självklarhet? Det ska givetvis vara tydligt att ett inlägg har en samarbetspartner. Hur som helst, det finns en koppling mellan skam och att tjäna pengar i en bransch som uppfattas som kvinnlig. Bloggar, vloggar, Instagram och andra sociala medier är privata, personliga och kulturarbete, alltså motsatsen till det som uppfattas som rationellt och manligt, typ börsen. Eftersom det manliga alltid har lite höre status än det kvinnliga blir det mer okej att tjäna pengar i traditionellt manliga branscher än traditionellt kvinnliga. Nu när vi uppmärksammat detta kan vi kanske röra oss bort från det.

Det är lätt att kritisera bloggar för att vara sell outs om man själv sitter på en månadslön, men ändå inte har lust att själv betala något för det man konsumerar på nätet.

Vinnaren i utlottningen av rakapparaten
"Broes before hoes"

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Camilla 16 december 2015 at 13:15

  Exakt. Och roligt att dessa frågor diskuteras mera nu, bland annat i nätverket Better Bloggers. Dock har det ju varit mycket dold reklam och sånt i bloggosfären men det verkar vara på väg mot en ökad tydlighet. Bra!

  • Reply Peppe Öhman 17 december 2015 at 05:59

   Jag tror också på att bloggkonsumenterna börjar bli mer kritiska och det är såklart bara bra.

 • Reply Hanna 17 december 2015 at 02:03

  Ja Better Bloggers är toppen!

  • Reply Peppe Öhman 17 december 2015 at 05:58

   Just, det ska gå in och läsa på Better Bloggers. Glömde bort deras existens.

 • Reply Charlotte 17 december 2015 at 02:18

  Håller fullkomligt med om detta! Inte minst för att jag när en dröm på att försörja mig på att skriva. 🙂

  • Reply Peppe Öhman 17 december 2015 at 06:00

   Bra, fortsätt nära den. Du har absolut förutsättningar för att klara det.

 • Reply emzi 17 december 2015 at 13:07

  Ja! Ja! Och än en gång Ja. Man skall få betalt för det jobb man gör. Härligt att de pratas mera om både det att man inte skall skämmas över det och att det skall stå att det är ett samarbetsinlägg.

 • Leave a Reply