Okategoriserade

Alla kan faktiskt hjälpa

2 februari 2016

Jag antar att ni, som jag, ofta fort scrollar förbi notiser och bilder på barn som spolats iland på den grekiska kusten. Samma stränder som man vanligtvis associerar med solbad, semester och kanske Mamma Mia.  Det är bara för hemskt att ta in att det finns barn, som inte skiljer sig från ens egna barn, som lever en så fruktansvärd vardag att deras föräldrars enda hopp är att sätta sig i en alldeles för liten båt och riskera sina egna och sina barns liv. Detta eftersom alternativet är värre. Jag kan inte fatta att vi lever en tid när detta är vardag och att främlingsfientligheten och våldet mot de som inte är vita män samtidigt frodas i hela Europa.

Lyckligtvis finns det massor av organisationer och föreningar som gör sitt yttersta för att hjälpa dessa människor. Nada Nord är en av dem. Nada-Nord är en liten förening som fungerar helt med frivilliga krafter. Alla pengar går direkt till hjälparbetet. En liten del av de insamlade medlen ges till familjer som har det svårt här i Finland, men största delen går till hjälparbete utomlands. De människor som driver Nada-Nord (i huvudsak damer över 60) gör ett alldeles fantastiskt arbete, och belönades just med staden Jakobstads kulturpris för sina otroliga insatser under året som gått.

Så här skriver min kompis Malin:

I november åkte ett team från Nada-Nord ner till Lesbos i en vecka för att hjälpa till (volontärerna stod själva för sina resekostader) på stränderna. Nu på fredag åker ett nytt team ner, där både min pappa och min farbror kommer att vara med, vilket gör att det den här gången känns extra angeläget för mig att försöka dra mitt strå till stacken.

Eftersom historierna om tragiska flyktingöden inte sinar börjar folk snart vänja sig, och blir likgiltiga inför misären. Inte nog med att man från EUs håll gör det så gott som omöjligt att flyga hit folk i nöd: det blir hela tiden svårare för de flyktingar som på farliga vägar försöker ta sig till Europa. Just nu diskuteras det dessutom att man kanske ska göra volontärarbete kriminellt (det är redan förbjudet att hjälpa en båt som inte är i akut fara, vilket gör det mycket riskabelt för fiskare och andra som rör sig på de grekiska vattnen att göra något trots att de ser en överbelastad båt på havet).”

Arbetsdagarna brukar bestå av 15-20  timmar oavbrutet, hårt arbete. Föreningen delar ut mat och kläder och tar hand om de som är skadade. Minst lika viktigt är värmande kramar och lugnande ord, människorna som anländer är verkligt uppgivna när de kommer i land.

Nada-Nord  hjälper genom att köpa och distribuera mat, kläder, värmefiltar, regnponchos och tält. Alla dessa saker köper de på plats i Grekland, för att också stödja den lokala handeln där. Deras enskilda, stora punktinsatser är en ambulansbåt som kommer patrullera dygnet runt (besättningen finns redan på plats i Grekland), samt två hjärtstartare.
För tillfället kommer det in ca 2500 flyktingar varje dygn till Lesbos. Alla är dyblöta och hungriga.

11986938_704023746398074_1802447390521115498_n

Klädutmaningen
Lyckan kommer, lyckan går... eller?

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply jooles 3 februari 2016 at 02:25

    Otroligt att det finns människor som gör så här fina saker. Kändes som ett bra konkret sätt att hjälpa så jag donerade också en slant, du har en bra kanal att informera genom. Gör länka gärna en uppföljare, ska försöka kolla och komma ihåg att donera igen i ett senare skede också. Det värsta är ändå att man känner sig maktlös att lösa konflikten, klart man kan stöda offren när de tagit sig över haven men helst skulle man ju vela göra något så att barnen slapp drunkna i medelhavet.

  • Reply Koko 4 februari 2016 at 05:27

    Done. Tack för puffen och tack till alla som kan och orkar åka dit och vara där på plats!

  • Leave a Reply