Los Angeles Okategoriserade Resa

Hur vågar man flytta så långt bort?

16 februari 2016

Vad jag vill fråga av dig nu är HUR man vågar ta steget att flytta så långt bort som ni gjort? Jag kan inte förstå ”just do it” för det går liksom inte att förstå för mig… Och visst har du också bott utanför Finland ensam tidigare? Hur gjorde du, hur hittade du lägenhet, hur lärde du känna folk? PS: ser fram emot din bok, jag kommer att vara den absolut första som beställer den. Och hur mycket betalar ni hyra i L.A.? Överlag, hur ser er budget ut? Förstår om du kanske inte vill berätta detaljer, men för många av oss tror jag att det skulle vara superintressant!

Carpe Diem-svaret är: Jag har alltid längtat bort. Jag älskar visserligen Helsingfors, men de gånger jag bott utomlands (i Nederländerna, och Argentina och några längre vistelser i Asien och Sydamerika) har jag alltid varit väldigt lycklig. Ursäkta det den äckliga klyschan, men det känns som om jag lever mer utanför Finland. Att upptäcka en ny stad är som att upptäcka sig själv på nytt. Nä, det är det inte alls, men kanske så här. I Helsingfors försökte jag alltid ta en ny väg hem från jobbet för jag gillar verkligen variation. Alternativen tog slut ganska fort, men i städer som L.A. och Buenos Aires är det bara att fortsätta att upptäcka.

Gällande boende: Orsaken till att jag flyttade till Buenos Aires var faktiskt att jag hörde om en ledig lägenhet där och bestämde mig för att flytta dit. Till Holland flyttade jag för att jag fått en studieplats vid ett universitet, de erbjöd mig också boende och i Santa Monica flyttade vi in i en kompis lägenhet när hon flyttade ut (Hej Helena!)

IMG_0571

Det har alltid varit ganska lätt att lära känna människor och lär man känna en följer det vanligtvis med ett helt gäng och plötsligt har man en ny vänskapskrets. Här i L.A. hänger vi med en del svenskar som alla ungefär jobbar med film, tv eller som journalister. Vi har liksom samma intressen. En av Magnus kompisar träffade han på älsklingscafét Primo Passo (också han filmproducent) och så har vi några finlandssvenskar vi var ytligt bekanta med i Helsingfors, men som vi nu lärt känna bättre och gillar som fan.

2013-07-24 03.03.46

Svårt att säga något om vår budget eftersom vi aldrig gör en sån och varje månad ser olika ut, men Los Angeles är en dyr stad och vi betalar ett par tusen dollar i hyra varje månad (det är mycket mindre än de flesta av våra vänner).

Mina bästa tips är att fråga sig själv:
Vad är det värsta som kunde hända?
Kommer jag att ångra mig?
Vill jag verkligen flytta? Alla behöver ju verkligen inte emigrera.
Fördelen med att komma från en trygg plats som Norden är att man alltid kan flytta hem igen. Om man vill.

Roligt att du ser fram emot boken! Hoppas verkligen att den blir bra.

 

 

 

 

Så blir du en minimalist
Verklighetens folk

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Annika 17 februari 2016 at 03:38

  Det här var kul läsning, jag funderar själv på att ev bli utlandssvensk igen i framtiden och blir så inspirerad av att läsa om hur andra gjort och trivs.

  • Reply Peppe Öhman 18 februari 2016 at 18:26

   Vad roligt! Do it!

 • Reply Jennifer - svensk globetrotter i Helsingfors 18 februari 2016 at 02:24

  Själv har jag bott i Kanada, NZ, Indien, München och slutligen HELSINGFORS. Haha – trodde verkligen aldrig att jag skulle hamna här(?) men så kan det gå (när kärleken hälsar på). Drömmer dock om att få bosätta mig i fler nya länder 🙂

  • Reply Peppe Öhman 18 februari 2016 at 18:27

   Hehe, kärleken kan verkligen få en att göra konstiga saker. Men det FINNS värre ställen än Helsingfors.

  Leave a Reply