Los Angeles Podcast

Så blir du en minimalist

18 februari 2016

Sprang en runda (såg en zeppelinare!) och passade på att lyssna på podcasten The MinimalistsNu är jag kanske sist på bollen, men det känns verkligen som om 2016 är året då decluttering blir mainstream. Alltså att rensa bort det som är onödigt och inte köpa grejer man egentligen inte behöver. I ett av avsnitten sa The Minimalists att 99 procent av all vi köper inte längre används efter sex månader. Det handlar inte om att räkna grejer eller att göra sig av med 30 grejer på 30 dagar, eller 100 på 100, utan bara att fundera en extra gång på vad man behöver. Den som har minst grejer när hen dör vinner nödvändigtvis inte, men grejer är inte heller samma sak som lycka.

Ett tips är att göra en inköpslista och slaviskt följa den i mataffären. Blir du sugen på något får det vänta tills nästa inköpslista. För större inköp gäller det att vänta i en månad och se om köpet ännu är aktuellt då. Och såklart att shoppa på Craigs List, Blocket och Tori. Ja, och så behöver man inte äga allting man använder.

Jag erkänner: Jag är usel på att köpa second hand-kläder, men blir allt bättre på att shoppa begagnade möbler (eller plocka upp dem från gränder där folk lämnat dem. Superbra system!) Hoppas nu att möbler är en inkörsport till mer avancerad andrahandsshopping. Det jag vet är att då vi flyttade till L.A. gjorde  i oss av med vad som kändes enorma mängder grejer, men varje gång jag besöker lagret (=mammas källare) slås jag av hur mycket onödigt vi sparat på. Färre grejer (inte greker som jag först skrev) ger ett lyckligare liv.

Ja, och så passade jag på att skriva en stund på Fairmont hotel med den här kvinnan. Gillar henne.

IMG_7423 (1)

 

 

"I got hot sauce in my bag, swag"
Hur vågar man flytta så långt bort?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mia S. 18 februari 2016 at 23:40

  Intressant inlägg! Har levt sedan några år tillbaka mycket minimalistiskt, dels för att ekonomin varit sån men också pågrund av att min partner inte tycker om att ha ”onödiga dekorationer” i hemmet. Jag anpassade mig väldigt snabbt till detta och måste medge att det är så otroligt SKÖNT att inte ha mycket grejer. Vi ger bort eller säljer saker/kläder vi inte använder, dåliga el. nästan söndriga saker slängs bort – inget ”men tänk om vi behöver det någon gång” – man behöver det antagligen aldrig. Ju mindre jag har och ju mindre jag konsumerar destu mindre vill jag ha. Inget köpsug alls! Men mat är något vi inte sparar på, då gäller regionala och ekologiska produkter och kanske en och annan ondödig produkt som inte fanns med på listan men som lockade . . . (Debatten om att hålla igång ekonomin genom att konsumera är sedan en annan femma. Men att äta upp jordens resurser kan ju inte bara vara lösningen.)

  • Reply Peppe Öhman 19 februari 2016 at 07:15

   Håller helt med om att köpsuget är något man måste hålla igång. När man vänjer av sig med det blir det ett mycket större steg att införskaffa någonting. Jag är också osäker på om konsumtion verkligen är rätt väg att gå för att få Finland på fötter igen. Kanske konsumtion av tjänster då?

 • Reply Jennifer - svensk globetrotter i Helsingfors 19 februari 2016 at 00:07

  Älskar älskar detta! Har blivit så sjukt mycket bättre på de under de senaste åren när det kommer till kläder. Det måste vara det värsta – man köper kläder man inte använder och gör det alldeles för ofta.
  Böcker älskar jag att köpa second hand – de är dessutom så billigt! Orkar inte bry mig om att ”någon annan kanske legat och läst dem i sin sunkiga säng”… 🙂

  Har dock inte funderat på detta koncept i matbutiken… Skriver ju aldrig inköpslista och handlar det vi är sugna på (jag och min sambo). MEN – vi är sjukt dåliga på att äta upp allt vi har i kylen, det är sant. Tänker ”okej nu ska vi laga mat utefter vad som finns i kylen innan det blir gammalt” men slutar med att pojkvän blir superexlaterad över sina nya pizza-receptbok och istället bakar en pizza med karl-johan-svamp 😉

  • Reply Peppe Öhman 19 februari 2016 at 07:13

   Haha, ja hög igenkänningsfaktor. Jag köper också mest begagnade böcker, men samtidigt har jag lite dåligt samvete för jag vet ju själv hur mycket arbete man sätter ner på en bok och vill ju gärna ha betalt för det. Så svårt 🙂

 • Reply Raipé 21 februari 2016 at 08:33

  Zeppelinaren du såg är ”Snoopy Blimp” och har Metlife som reklam. Det spelas nämligen golfturnering i LA och Snoopy är med på alla större turneringar och förmedlar scenic pictures.

  Men på tal om konsumption så försöker jag själv köpa mindre krimskrams och satsa på kvalitets grejer istället. De håller längre o sen så är man oftast också lite nöjdare med dem. Dessutom tycker jag att själva köpprocessen vid speciellt större köp är lika rolig som att få själva grejen (läsa reviews på interwebs etc.).

  Sen är det ju nog så att att de ekonomiska hjulen snurrar när vi konsumerar så om mitt i allt skulle bli väldigt minimalistiska så skulle det nog skapa en ekonomi som också skulle bli mindre. Men, kanske man borde skifta konsumtionen från krimskrams till att köpa mer kvalitetsgrejer och speciellt tjänster (speciellt av småföretagare), i Finland är vi usla på det och dessutom så stöder inte lagstiftningen ett klimat där det är lönande att vara småföretagare.

  Idag hinner du ännu se Snoopy, sen drar han iväg igen 🙂

  • Reply Peppe Öhman 21 februari 2016 at 14:01

   jag drog genast ut på länk och såg den igen!

   håller helt med dig om att grejer som är värda lite mer än Gina Tricot och Clas Ohlsson håller längre och blir på så vis en bättre investering. Tycker också att man tar bättre hand om och uppskattar mer grejer man varit tvungen att forska lite på och fundera om man har råd att köpa.

 • Reply BackstageiMammalivet 22 februari 2016 at 03:09

  Kul att du skriver om minimalism, för mig handlar en minimalistisk livsstil mer om att orka och få vardagen som ensamstående mamma att fungera både ekonomisk och rent praktiskt. Att förenkla livet helt enkelt och prioritera det som är viktigast. För mig!

  Jag har testat köpstopp och bryta ovanor under ”en månad utan”-utmaningar och tycker det fungerar bra, speciellt att det får en att tänka till en extra gång innan man bara går på vana, gör, shoppar, säger ja etc. Tyckte om boken ”Essentialism” Greg McKeown http://gregmckeown.com/essentialism-the-disciplined-pursuit-of-less/

  • Reply Peppe Öhman 22 februari 2016 at 07:31

   Tack för tips om bok! Håller med om att det finns en massa olika skäl till att leva minimalistiskt. Det som jag ändå ibland höjer på ögonbrynen åt i just The Minimalist är att de är så snabba på att slänga saker. Ur ett miljöperspektiv är det kanske inte den mest hållbara lösningen.

  Leave a Reply