Feminism

Kampen för könsroller och heteronormativitet

26 februari 2016

Häromdagen gick sannfinländska ungdomsförbundet ut med en kampanj som tutade ut att det bara finns två kön: flickor ska få vara flickor och pojkar pojkar. Samtidigt hade psykologen Tony Dunderfelts extremt heteronormativa kärleksprogram premiär (Ida skriver om det här). Dunderfelts tes är precis samma som sannfinländarnas: Kvinnor har vissa egenskaper och män andra. Punkt slut.

Att folk kämpar så extremt hårt för att bibehålla heteronormativitet och könsroller kan vid första anblicken kännas tröttsamt och bakåtsträvande. Men tänk om de här reaktioner betyder att samhället håller på att förändras och öppnas upp för att alla inte faller inom normen. Alla identifierar sig inte som pojkar och flickor (The Washington Post gjorde en fin karta med platser som identifierar fler än två kön). Att det finns folk som känner att de aktivt måste jobba för att bibehålla heteronormativiteten och traditionella könsnormer innebär kanske att andra alternativ fått mer luft under vingarna. Att de som vägrar släppa in andra än folk som är exakt som de själva nu är lite rädda är för att mångfalden vunnit mark.

Nu gäller det att inte vara en del av den tysta massan som tror att det räcker med att man inte aktivt motarbetar mångfald. Det är inte tillräckligt. Är man en del av den tysta massan är man en del av förtrycket. Därför måste man säga till när folk försöker stänga ute människor av annan sexualitet, hudfärg, kön, funktionalitet eller vad det nu kan handla om.

_MG_0860

Fria när ni vill
Mäns våld mot kvinnor är inte en kvinnosak

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ennet 27 februari 2016 at 01:59

  Alltså denhär kommentaren borde stå under din och Magnus 2 senaste podcastar,men hittar int med mobilen var man ska kommentera.Enivei,ville främst skriva ; så himla bra! Era diskussioner är intressanta och roliga, dethär var faktiskt första gången jag lyssnade på en podcast och blev ju helt fast!en eloge till din skarpa hjärna Peppe!

  • Reply Peppe Öhman 27 februari 2016 at 08:38

   Tusen tack! Gör mig så glad att höra att du gillar vår podcast.

 • Reply Emm 27 februari 2016 at 08:12

  När jag hörde om det på svenska nyheter så både skrattade och grät jag inombords. Skrattade åt naiviteten som ungdomsförbund kan visa på. Grät pga enfalden i deras uttalanden och så tyckte jag synd om dem som känner att de behöver begränsa sig (men ge fan i att begränsa andra!) istället för att få ha ett stort register av egenskaper. Stackars dem som behöver basunera ut sina egna små liv.
  Jag föredrar att leva stort i det lilla och är tacksam för att ha en kundkrets som gillar min mångsidighet och kunnighet och vänner som gillar mig bl.a. för mitt lugn, min humor, min spontanitet, min ölsmak, mitt konstintresse, min lyhördhet, mitt lokalsinne, min styrka, min tolerans, min envishet och mitt vackra hår och icke att förglömma fötter som en fotmodell som säkert är nyckeln till att jag kör bil som en gudinna.

 • Leave a Reply