Feminism

Tacka nej till rosor, ja till jämställdhet

7 mars 2016

För länge sedan hade jag en kollega som varje åttonde mars berättade en historia om hur en annan kollega vägrat ta emot en ros som chefen delade ut åt alla kvinnor på på internationella kvinnodagen. Kollega ett tyckte att det var både oartigt och oavslappnat av kollega två att tacka nej till blomman. Så mycket feminist kan väl ingen ändå vara att hen hatar blommor?!

Men det kollega ett inte fattade var att ifall vi flyttar över fokus från att tala om på vilka sätt vårt samhälle är ojämställt och hur vi ska lösa det och internationella kvinnodagen börjar handla om att köpa vackra saker åt kvinnor har vi misslyckats. Den åttonde mars ska inte vara en dag då blom-, choklad- och underklädesförsäljare kan kränga extra mycket grejer. Det ska vara en dag då vi pratar och folk lyssnar mer än vanligt på feminister. En dag då vi mer än vanligt uppmärksammar ojämställdhet och anstränger oss för att hitta en lösning.

Internationella kvinnodagen ska vara en dag då folk som kanske inte annars bryr sig så mycket om mänskliga rättigheter får en chans att lära sig om varför det är viktigt. Så om din chef, pojkvän, kollega eller random snubbe på spårvagnen gratulerar dig för att du är en härlig kvinna och räcker över en blomma, tacka artigt nej och ta istället tillfället i akt att förklara för honom varför internationella kvinnodagen inte handlar om presenter, utan om lika rättigheter.

Och vill någon absolut köpa presenter till dig kan du hänvisa hen till resten av årets dagar. Eller varför inte uppmuntra personen att rikta pengarna mot till exempel skyddshem för kvinnor eller arbete mot kvinnlig omskärelse.

Mitt problem med starka kvinnor
Bihanget Öhman

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Hara 7 mars 2016 at 16:32

  ”..på vilka sätt vårt samhälle är ojämställt och hur vi ska lösa det..”
  Nu har det blivit ännu mera komplicerat då världen allt mera är digitalt hopkopplad.
  Ja var skall man börja?
  ”Tänka globalt men handla lokalt” var det visst någon som sa.

  Funderar på hur min mor som är senior kan få bo hemma så länge som möjligt och hur jag kan bidra till det? Dethär var mina ”anspråkslösa” funderingar till att börja med på Internationella kvinnodagen. Flyttade jag månne fokus från det egentliga temat?

  • Reply Peppe Öhman 7 mars 2016 at 17:49

   Jag tycker att det är högst relevanta tankar. Att kvinnors pension är så mycket lägre än män påverkar ju också hur och var de ska bo när de blir gamla. Tänker att det mesta hänger ihop.

 • Reply Maria 8 mars 2016 at 04:31

  Alltsá hela himla dagen har jag sett en massa skräp kring kvinnodagen, och 99% av det skräpet har varit i syfte att sälja mig/oss kvinnor nát. Vad tusan?! Jag kände att jag máste hitta nát där min sjál fár vila, och gick in här med hoppet om att du hade skrivit nát kring temat. Och det hade du! Tack för att du är en ”beacon of light”! Reflektar samtidigt kring min ilska: kanske är det meningen att som feminist vara lite extra arg idag? Om man vore glad och lycklig skulle det ju betyda att allt är bra i världen och vi är jämställda. Tror jag ska fortsätta vara arg nu när jag tänker pá det… 🙂
  Sen till en annan grej: ser sá fram emot din bok! Och jag ság att du funderade pá om du blir för personlig i den. Omöjligt känner jag! Det är ju det bästa sättet att fá andra att tänka pá hur det ser ut i verkliga livet, och att det inte bara är sánt som ”händer andra”.
  Sista grejen 🙂 Ság du Hunting Ground jag tipsade om för nán vecka sen? I sá fall: vad tyckte du om den?

  • Reply Peppe Öhman 8 mars 2016 at 06:53

   Hej och bra att du är arg. Eller det är ju inte precis kul, men det är en berättigad känsla. Det finns också nåt intressant i att kvinnor helst inte ska vara arga, utan glada och behagfulla.

   Och vad roligt att du ser fram emot boken, det är inte långt kvar tills den publiceras nu. Usch så nervöst.

   och JA! Såg den, tack för tipset. Så otroligt deprimerande och sorgligt att hela systemet förtrycker kvinnorna som blivit utsatta för trakasserier. och att det är så otroligt vanligt. Fy fan.

 • Reply Koko 8 mars 2016 at 07:38

  Jess, så sant! En dag för aktivism. Jag deltog i Sata naista Wikipediaan på jobbet idag som personal (dvs. allmän assistent) och blev så glad av att se dessa över hundra entusiastiska människor (av alla kön, dessutom) som deltog. Ett väldigt bra projekt, inspirerande och praktiskt inriktat.

  Mera hittas på hashtag #satanaista i valfri social media 🙂

  • Reply Peppe Öhman 8 mars 2016 at 11:04

   Åh så fint! Jag blir på riktigt rörd av den här sortens aktivism.

 • Reply minna lindeberg 8 mars 2016 at 07:50

  Bra skrivet!

  • Reply Peppe Öhman 8 mars 2016 at 11:04

   Tack!

 • Reply internationella kvinnodagen | ett ritstift i din rumpa 8 mars 2016 at 11:43

  […] att producera någon egen text, slussa er vidare till några av dem: Julie, Linn, Caroline, Linnea, Peppe och Lina. Ja, och här kommer en länk till det inlägg jag själv skrev om kvinnodagen […]

 • Reply Det kan hända att jag inte fattar | Allt om familjeäventyret 9 mars 2016 at 06:23

  […] var kvinnodagen igår. Amanda skrev om det. Lillemor gjorde det också. Liksom Linn och Peppe och förmodligen många, många […]

 • Reply Hanna 10 mars 2016 at 03:57

  Du är bara så bra, som vanligt.

  • Reply Peppe Öhman 10 mars 2016 at 07:38

   tack! tycker att du är väldigt bra.

  Leave a Reply