Feminism

Mitt problem med starka kvinnor

8 mars 2016

I dag har det varit mycket snack om ”starka kvinnor” i mina sociala media-flöden och trots att jag kanske på nåt plan fattar vad folk menar kan jag inte riktigt gilla det. Så här enkelt är det: Kvinnor är starka och svaga och stora och små och trötta och modiga och fega och allt annat. Alla kvinnor, människor, förtjänar respekt och ett jämlikt bemötande, oberoende av om de är starka eller inte. På samma sätt ska män få vara svaga, ledsna, glada, starka, roliga, trötta och allt annat. Att det finns fantastiskt starka och modiga kvinnor som vågar vara besvärliga, sätta sig själva på tvären, vägrar behaga patriarkatet och slåss för jämställdhet är givetvis otroligt viktigt och fint. Det är de som sett till att vi fått röst- och aborträtt, rätt att studera, vara myndiga, rätten till våra barn och så vidare. Men de svaga kvinnorna är precis lika mycket värda.

Att filma någon i hemlighet
Tacka nej till rosor, ja till jämställdhet

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Cecilia 8 mars 2016 at 10:50

  Word <3 <3 <3

  • Reply Peppe Öhman 8 mars 2016 at 12:36

   <3 <3 <3

 • Reply Bella 8 mars 2016 at 22:02

  Väntar med spänning på hur du definierar ”svag kvinna”. Måste säga att jag med stor förvåning noterade uttrycket i din blogg. Kontroversiellt enligt min mening (alltså med tanke på din starka åsikter om jämställdhet). Men whatever, ha en bra dag 🙂 Det kommer jag oxå att ha – i ett dimmigt, grått, Helsingfors. Blääähh..

  • Reply Peppe Öhman 9 mars 2016 at 07:46

   Det finns ingen värdering i att vara svag. Alltså svag är inte samma sak som dålig. Jag är svag när jag är magsjuk, när någon närastående dött, när jag fått mitt hjärta krossat, haft en dålig dag på jobbet etc etc Alla människor är starka ibland och svaga ibland 🙂 Ha en fin dag! Här i Santa Monica är det soligt, men ganska kyligt.

 • Reply BackstageiMammalivet 8 mars 2016 at 23:26

  Heja dig! Du skriver så bra!

 • Reply Johanna 9 mars 2016 at 02:44

  Exakt så. Känner lite samma inför alla successtorys kring invandrare/asylsökande som jag får i mina sociala medie-flöden. Han kom hit, lärde sig svenska på 2 månader och nu har han startat framgångsrikt företag och tillväxt och yada yada. Bra så, men de gamla, analfabeterna, sjuka och traumatiserade är också lika välkomna och har rätt samma att söka asyl.

  • Reply Peppe Öhman 9 mars 2016 at 07:38

   Precis så! Som om ens människas värde ligger i vad hen kan prestera.

 • Reply Joanna 9 mars 2016 at 08:30

  Tack för ditt inlägg. Passade perfekt på en dag som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om. Alla är vi ju lika värda, oberoende kön, ålder, hudfärg, karriärsval, livssituation, etc.

  • Reply Peppe Öhman 9 mars 2016 at 09:35

   Tack själv!

 • Reply 8 mars-länkar, i efterskott | Mellanbarnet 9 mars 2016 at 08:55

  […] om starka kvinnor och Clara om Inte alla män, Hej hej vardag om reaktionerna man ofta får när man tjatar om […]

 • Reply Sofia 29 maj 2016 at 08:37

  Hade missat det här inlägget och råkade springa på det idag. Så bra!

  • Reply Peppe Öhman 29 maj 2016 at 18:33

   Tack!

  Leave a Reply