Feminism

Att filma någon i hemlighet

10 mars 2016

I dag läser jag att artisten Axl Smith gått ut på sin YouTube-kanal och förklarat varför han haft en videokamera riggad i sitt sovrum och filmat alla kvinnor han haft sex med. Orsaken är, enligt Smith, att han ifall av att bli oskyldigt anklagad för våldtäkt vill ha bevis på att så inte är fallet. Det här är ju obehagligt på många olika plan. Främst för att det är olagligt att filma andra människor utan deras samtycke, men också för att det sprider en uppfattning om att det är vanligt att kvinnor falskt anklagar män för våldtäkt. Ironiskt nog är det ju tvärtom, kvinnor låter bli att anmäla sexuellt våld eftersom det fortfarande finns ett stigma kring det och att det är så förnedrande att inte bli trodd. Fortfarande ifrågasätts kvinnors berusningsgrad, klädsel och sexuella historia. Enligt en rapport på Sverige Radio från 2015 anmäler bara runt 10-20 procent av alla som utsatts för sexuellt våld det.

Obehagligt snygg mediahantering av Smith också. Att fort som attan gå ut och säga att han bara försökte beskydda sig från hämndlystna kvinnor.

Kära feministmän
Mitt problem med starka kvinnor

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Hara 10 mars 2016 at 16:25

  Hm..som artist och kändis kanske man faktiskt löper större risk för att bli ”utpressad” eller dylikt efter intima förhållanden.

  • Reply Basse 11 mars 2016 at 02:01

   Kanske! Och kanske sådana som blivit sexuellt utnyttjade av kändisar drar sig för att anmäla det? Så mycket tyck man kan komma med i den här frågan!

 • Reply Anna 11 mars 2016 at 02:49

  Alltså det här är verkligen så oerhört vidrigt!

  • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 07:44

   Visst är det det. Och tänk att han försöker förklara att det egentligen är honom det är synd om.

 • Reply Helena S 11 mars 2016 at 22:57

  Han kunde ju helt enkelt ha berättat att kameran är på. In i finkan med skurken!

  • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 07:42

   Ja verkligen! Så äckligt.

  Leave a Reply