Länkar

Veckans bästa länkar

11 mars 2016

Här kommer veckans länkar till läsvärda texter. Herregud så det skrivs mycket bra (och dåligt) på internet. hur ska en liten människa hinna läsa allt?

Är det rätt att hänga ut torskar? (New Republic) Näthat är inte ett internetproblem, utan ett socialt problem. (SVD) Ni vet hur man pratar om att vi kommit en lång väg i jämställdhetsfrågor? Well, inte på alla plan. New York Magazine skriver om hur studenters uppfattning om könsroller inte har förändrats på trettio år. Det här är ju ingen överraskning, senast igår diskuterade jag på Facebook med en man som hävdade att det finns ”emotionella och psykologiska skillnader mellan könen och dessa är viktiga för artens fortbestånd”. Ni har säkert läst om mamman som lobbade för friare vapen i USA och blev skjuten av sin fyraåring. Welcome to America. Det här pratade vi också om i senaste podden: The Establishment skriver om det problematiska med This American Lifes reportage om våldtäkt och tvivel. Tidningen Mama gör en lista på åtta saker som gör din relation med jämställd. REDAN I DAG! Ja och jag vet inte hur intressant det här är för er, men Los Angeles Times skriver att universitetet jag gick på 2013-2014 nu är det dyraste i hela USA. Drygt 50 000 om året kostar det. Jag vet inte om jag ska vara stolt eller skämmas.

Ja, en sak till! Det känns som om jag redan lyssnat på ALLA podcaster och behöver nya tips. Hjälp mig! Ni behöver inte tipsa om Värvet, P1 Dokumentär eller Alex & Sigge, men gärna någon feministisk (lyssnar bl.a. på En varg söker sin podd, Nord & Francke och Slate Double X), mediakritisk (lyssnar bl.a. på Atladottir och Bjurwald och Medierna), poddar där jag lär mig någonting nytt, eller bara bra reportage (lyssnar bl.a. på This American Life, Radio Lab, P1 dokumentär etc).

Jag är inte intresserad av dåligt ljud, ”sköna typer” som snackar skit med varandra eller folk som klagar på att de är trötta, att de inte vet vad de ska tala om eller bara skrattar åt varandras insidevitsar. Usch vad jag lät sträng och obehaglig nu, men IBLAND MÅSTE MAN FAKTISKT VARA STRÄNG.

Rekommendationsinlägget
Veckans läsning!

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply isabella 11 mars 2016 at 21:55

  Hej Peppe – känner dig inte men läser ofta din blogg och lyssnar ofta pa dina poddar.Keep up the great work!
  Lyssnar också pa motivationsponden av Andreas Carlsson och Olof Röhlander, pa Adam och Compani ( underhallande med bl.a Adam Alsing). Jag är som du också emigrerad finlandsvenska och hoppas pa att hitta något finlandsvensk (podd a la Alex och Sigge) men antar att podd-formatet inte ännu intagit sin förtjänta plats inom ”upplysning” & entertainment. Lycka till med allt där i Kalifornien. Isabella från Zürich

  • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 07:44

   Hej och kul att du lyssnar på poddarna och läser. och du har nog helt rätt, poddformatet är väldigt ungt ännu i Finland. Tycker dock att Ted och Kaj har en riktigt bra podcast.kram!

 • Reply Anna 11 mars 2016 at 22:24

  Har du lyssnat på Krull & Kriminell?

  • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 07:42

   Nej, vad handlar den om? eller jag kan ju googla själv 🙂

   • Reply Anna 13 mars 2016 at 03:48

    Krull som snackar med kriminella om deras liv och val. Väldigt intressant ur ett psykologiskt perspektiv!

 • Reply ulla 12 mars 2016 at 02:23

  Lyssnar du/har du lyssnat på Longform podcast? Ca timlånga intervjuer med olika skribenter/journalister- en av de enda podcasterna jag aldrig tröttnar på för den saknar irriterande ”schticks” , och intervjuerna är nästan alltid intressanta (även för icke-skribenter som jag & även om man inte har en aning om vilka intervjuobjekten är).

  • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 07:42

   Har den på min lista, men lyssnar inte regelbundet. Ska börja med det nu. Tack!

 • Reply Sanne 12 mars 2016 at 05:51

  P3 dokumentär är bra tycker jag. Kvanthopp från Vega, deras slogan säger ju allt ”det du inte visste att du ville veta.” Skott från höften av Julia Skott. De poddarna kan jag rekommendera nu.

  • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 07:41

   Tackar! Känner och gillar Julia!

 • Reply Emma 12 mars 2016 at 07:10

  Tipsar om podcasten Here’s the thing med Alec Baldwin: http://www.wnyc.org/shows/heresthething/
  Inte uttalat feministisk, men många kvinnor som medverkar och Baldwin har ju tillgång till kändisgäster vilket alltid är lite kul förstås. Diggade särskilt SJP, Julie Andrews och Julianne Moore.

  Mycket snack om deras karriärer men Baldwin har en behaglig röst och snyggt grepp. Minus för asjobbig reklamröst i början och mitten men annars riktigt värt tycker jag!

  • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 07:38

   Tack! Den lyssnar jag faktiskt på. Coolt att Esa-Pekka Salonen fick vara med!

 • Reply Sandra 12 mars 2016 at 11:50

  Du måste ju lyssna på podden Söndagsöppet där jag gästar – mitt första poddsnack! Var såå nervös över feedback men fick knappt nån alls. Så kan det gå 😀

  • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 12:05

   Kul! Vad pratade ni om?

   • Reply Sandra 12 mars 2016 at 12:54

    Att vara mamma på sociala medier mest, ja kanske inte så mycket djupt o spännande men roligt var det! 🙂

    • Reply Peppe Öhman 12 mars 2016 at 18:16

     Ska lyssna!

 • Reply Josefine 15 mars 2016 at 03:43

  Lyssnar du på radio Vegas eftersnack? En sammanfattning av det som händer i Finland under en vecka; diskussion kring samhällsfrågor. Enda ”podden” jag följer regelbundet.

  • Reply Peppe Öhman 15 mars 2016 at 07:15

   Nej, visste inte ens om den. Tack, ska genast ladda ner.

 • Reply Frederike 15 mars 2016 at 07:39

  Jag gillar podcaster om böcker och läsning. Jag brukar lyssna på Books on the nightstand, Book Riot the podcast, Reading Lives, Lit Up och såklart Mellan raderna 😃

  • Reply Peppe Öhman 15 mars 2016 at 08:25

   Roligt att du lyssnar på Mellan raderna och tack för bra podtips!

  Leave a Reply