Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Feminism

Kära feministmän

12 mars 2016

Jag har funderat en del på manliga feminister på sistone. Ber om ursäkt för generaliseringen (INTE ALLA FEMINISTMÄN! liksom), men det finns en del snubbar som tror att det är en gåva till alla kvinnor att de kallar sig feminister. Om den här typen av män kallar sig feminister ska de enbart hyllas och får aldrig ifrågasättas eller gudbevare kritiseras. Som om mänskliga rättigheter och kvinnors och mäns lika värde var en present männen satt på och fritt kunde välja att ge bort eller behålla.

Det är ofta samma sortens män (plus alla antifeminister) som tror att feminismen är något slags statsfinansierad förening och att alla feminister är organiserade och tycker exakt samma sak. Säger en person som kallar sig feminist en hotfull sak är alla feminister rabiesfeminister (en gammal favorit är att Valerie Solanas skrev SCUM-manifestet och eftersom hon kallade sig feminist vill alla feminister skära upp alla män). Men hörni, alla feminister representerar inte alla feminister (och SCUM-manifestet måste man inte läsa bokstavligen).

Feminismen är en rörelse som har en gemensam nämnare: Människor som vill att män och kvinnor ska behandlas med samma värde och ser att vårt samhälle inte gör det nu. Hur vi ska uppnå jämställdhet och vilka det viktigaste frågorna är finns det massvis med olika åsikter om. Alla feminister tycker med andra ord inte samma sak hela tiden, och det är en bra sak eftersom kritik och diskussion gör att en rörelse utvecklas och man i bästa fall på individnivå lär sig något nytt. Men mer om detta i Livet & Patriarkatet.

Så kära feministmän som blir ledsna över att inte alltid bli välkomnade med konfetti och blowjobs: Kul att ni är för mänskliga rättigheter, tråkigt att ni inte ser det som en jäkla självklarhet.

Utsatta kändismän
Att filma någon i hemlighet

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Hara 12 mars 2016 at 16:35

  Tack Peppe för din envishet med att informera ”oss” (mig) lite ”tröga” män om feminismens mål, historia, olika varianter och betoningar mm. ! Har fått nya insikter i den så kallade kvinnokampen. Du är välformulerad och ordena kommer som rinnande vatten !

  Sedan en annan sak som kanske inte alls har med feminism att göra men kan inte låta bli att ta upp den. En ny trend, antagligen ännu ganska ovanlig, är föräldrar som vill ge sina barn neutrala namn för att barnet själv skall få bestämma sitt kön? Har du funderingar om detta?

  • Reply Peppe Öhman 13 mars 2016 at 08:35

   tack för att du säger så, uppskattar det mycket!

   Gällande föräldrar som vill ge sina barn neutrala namn för att barnen senare ska få bestämma sina kön känns som en (som du säger) ganska sällsynt företeelse. Sen finns det ju namn som Kim, Robin och Peppe som är vanliga och könsneutrala. Vad jag menar är att det inte är något fel på könsneutrala namn. Jag utgår att de allra flesta föräldrar alltid vill det absolut bästa för sina barn och trots att det är sällsynt att man föds med ett visst fysiskt kön, men känner att man är ett annat händer ju också det och då kan det ju vara praktiskt att inte behöva byta namn (förutsatt att man inte vill det för att symboliskt visa att man nu är en kvinna/man). Förlåt, det blev lite råddigt. Men kort sagt ser jag inga problem med det.

 • Reply feminist utan bestående men | häxbrygd 13 mars 2016 at 04:28

  […] av ”alla feminister”, tycker det är oerhört beklagligt. (Peppe skrev också om detta, läs!) En annan iakttagelse är att detta särskilt sker när de sagt/gjort nånting illa men sällan, […]

 • Reply Bohemian Maggie 13 mars 2016 at 05:55

  Jag delar din entusiasm över (ledsna) feministmän. Välformulerat som vanligt! (Det måste ju börja bli tröttsamt att höra dessa samma kommenterar hela tiden ;))

 • Leave a Reply