Feminism Podcast

Grisar och kärlekskrig

31 mars 2016

Veckans Mellan raderna handlar om egon som kolliderar. Jihde och jag har läst Horace Engdahls ”Den sista grisen”, respektive Ebba Witt-Brattströms ”Århundradets kärlekskrig”. Horace håller sig till genren ”aforismer och fragment”, Ebba har skrivit ”en punktroman” inspirerad av Märta Tikkanens ”Århundradets kärlekssaga”. Gör det nyligen separerade författarparet varsin personlig skildring av kärlek och krig, fångna i äktenskap, könsroller och berömmelse? Eller gör de i själva verket bara varsin litterär cop-out? Mellan raderna har svaret. (Och den som tycker nåt annat kan gå upp på vinden och hänga sig, för att citera Horace.)

Nån skrev: ”Roligt avsnitt!” på Mellan radernas Instagram. Håller med!

Gubbar – Call their bluff
Hans och Greta bär vapen

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anna 1 april 2016 at 02:19

  Jag lyssnade som vanligt på er podd, eller blev avbruten så är inte riktigt i mål än, men hörde Grisen och Kriget-delen. Måste säga att den där historien just nu är lite av en gåta för mig. Jag har läst EWB:s punktroman och glömde direkt bort Ebba och Horace och gick i stället helt upp i historien mellan Hon och Han. I Babel-intervjun säger EWB att den INTE handlar om Ebba och Horace och att hon dessutom varit gift två gånger, för att poängtera att det inte är Horace.

  För mig handlar romanen om hur även de där akademiska och välklädda männen kan vara totala svin som misshandlar sin fru osv.

  Däremot måste jag säga att Den sista grisen och intervjuerna med Horace Engdahl och hans mansplainande i Liv och Horace i Europa har gjort att jag ändå börjar undrar om Han i Århundradets kärlekskrig ändå handlar om just Horace.

  • Reply Peppe Öhman 1 april 2016 at 07:01

   Jag hade svårt att släppa att det skulle handla om EBW och Horace och jag vet att det är orättvist att tänka så eftersom EBW uttryckligen sagt att det inte är en självbiografisk bok. I Nord och Francke-podden talade de om samma sak och sa att en bok kanske borde lösas för vad den är utan författarens kommentarer kring den. Jag vet inte, men håller med dig om att intervjuerna med Horace inte gett en så charmig bild av honom.

  Leave a Reply