Podcast Träning

Vad stör er mest i podcaster?

25 april 2016

I går lyssnade jag en stund på Alex och Sigges podd. Jag lyssnar bara sporadiskt och det slog mig genast hur sjukt proffsiga de är. De har prefekt gehör för varandra, de är välformulerade, roliga och ljudet är alltid bra. Den enda orsaken till att jag inte lyssnar regelbundet på dem är den massiva mängden reklam som är invävt i de personliga historierna. De börjar prata om ett ämne eller berätta en anekdot som nästan alltid utmynnar i Clas Ohlsson, Hitta.se eller motsvarande. Folk ska såklart få betalt för sitt arbete, men det finns nåt som skaver i mina öron när jag lyssnar på just den här podden.

Annat som får mig att sluta lyssna på poddar är när folk koketterar med att de är trötta, att de inte är förberedda eller gapskrattar åt inside jokes. När ljudet är uselt och när jag inte lär mig något nytt. Jag har också svårt för poddar som bara handlar om de som pratar utan att ta upp aktuella eller allmängiltiga ämnen.

När jag lyssnar på de första avsnitten av Maggans och min podd skäms jag över hur dålig jag var. Osäker och med nåt slags inbillad radioröst. Försökte vara rolig, var sällan det. Magnus var lite bättre, men han har ju jobbat med radio i femton år. Jag säger inte att jag är så himla mycket bättre nu, men jag hoppas att vår podd är behagligare att lyssna på drygt hundra avsnitt senare. Det är svårt att göra en bra podcast.

Vad avskyr ni och gillar ni i poddar (nämn gärna specifika)?

 

En vanlig frilansdag
Vita knarklangare

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Fiat 25 april 2016 at 13:46

  Jag har jättesvårt för dåligt ljud och för mycket insiderskämt. Och ja, snubbar som bara är sköööööna eller folk som ber om ursäkt för mycket – nej tack.

  Och så har jag svårt för folk som pratar lite segt och gör för många tankeljud. ”Öööh” ”eeeeeh”. Tyvärr hör jag själv till den kategorin så jag vet också hur svårt det är att komma ur det 🙂

  Tycker att alla dina poddar är toppen i alla fall!

  • Reply Peppe Öhman 25 april 2016 at 14:23

   Jag har inte alls märkt av att du håller på med öööh-ljud. Gillar En förbannad podd mycket! Tycker att den och Mellan raderna är lite som syskonpoddar.

   • Reply Katta 26 april 2016 at 00:53

    Jag märker inte heller av Sofias ööhh och ehhh, och då är det ändå jag som sitter och klipper 😀 Samt åh, syskonpoddar – HUR fint? <3

    Jag ogillar kasst ljud och snubbiga snubbar.

    • Reply Peppe Öhman 26 april 2016 at 06:57

     MYCKET fint!

 • Reply Lisa 25 april 2016 at 13:49

  Hej! Jag lyssnar på Mellan Raderna och tycker mycket om den podden. Upptäckte först igår(!) att du poddar med din man, har lyssnat på avsnitt 1-17 sedan dess och gillar det skarpt! Tycker det är något speciellt att följa en podd från start. Det är liksom en lära-känna-period. Både för de som poddar som ska hitta sina roller och för mig som lyssnare.

  Jag gillar poddar som har en skön mix av personligheter, spännande/roligt/intellektuellt innehåll.

  Jag gillar inte att de flesta poddar blir längre och längre… Att ni körde 15-20 min i början uppskattas! Mer än 45-50 blir för mycket. Värvet har jag nästan helt slutat lyssna på eftersom det är alldeles för långa avsnitt nu. Där har även reklamsnuttarna förstört.

  Alex och Sigge gillar jag. Håller med om att deras snack om Claes O mfl blir mycket ibland men kan nästan bli galen på hur snyggt de kan knyta ihop sitt innehåll. Har hört att de lägger ned oerhört mycket tid på varje avsnitt. Gjorde mig lite besviken först, att det inte är så spontant som det verkar men de levererar med en hög nivå!

  Uppskattade Filip och Fredriks podd innan de började köra på engelska. Försökte fortsätta lyssna men tyckte aldrig det blev lika bra.

  Gillar många personliga poddar, där man bjuds in. T.ex. Fredagspodden och HanaPees otroliga podcast.

  Lyssnar med stor behållning på poddar som är nischade inom skola och utbildning då jag är lärare.

  Poddar om böcker och läsning (utöver Mellan raderna) så är Läs för livet och Bokslukarsällskapet (för barn) tips!

  Skulle vara intressant att höra mer om vilka poddar du lyssnar på. 🙂

  • Reply Peppe Öhman 25 april 2016 at 14:22

   Tusen tack för lång och intressant kommentar! Och så himla roligt att du också hittat Magnus och peppes podcast. Själv lyssnar jag på: Nord & Francke, En varg söker sin podd, p3 dokumentär, Kropp och själ, Slate Double X, Slate Gabfest, This American Life, Radio Lab, Framgångspodden, En förbannad podd och säkert nån till som jag inte kommer på just nu.

 • Reply Linda 25 april 2016 at 21:45

  Jag ogillar också dålig ljudkvalitet och bakgrundsljud som skrikande barn,trafik eller ringande telefoner. Uppskattar däremot poddar längre än 30 min eftersom jag oftast lyssnar när jag länkar. Lyssnar inte på särskilt många poddar just nu utan håller mig till ett par favoriter: din och Magnus Podd, Mellan raderna och Ted och Kajs podcast. Lyssnar sporadiskt på några andra men blir ofta besviken.

  • Reply Peppe Öhman 26 april 2016 at 06:59

   jag vill också ha ett stort paket av podd av precis samma orsak som du. när jag är ute och springer vill jag ha en podd som räcker ända hem.

 • Reply Kugge 25 april 2016 at 23:46

  Dåligt/för lågt ljud är extremt irriterande (vi har också syndat med lite dålig ljudkvalitet några gånger pga tekniska problem). Orkar inte heller riktigt med vardagspladder, det ska vara lite tuggmotstånd i snacket. De poddar jag lyssnar på nu är inte speciellt originella: Ted & Kaj, Mellan raderna, din och Magnus podd, Nord & Francke, diverse skrivpoddar (bl.a. Skrivarpodden och Boktorsk), De eurovisa …

  • Reply Peppe Öhman 26 april 2016 at 06:59

   Ibland FÅR man ha tekniska problem. Så roligt att du lyssnar på våra poddar!

 • Reply Catarina 26 april 2016 at 00:39

  Dåligt ljud, men också när pratarna pratar på varandra så allt blir ett sössel och så det är svårt att höra vem säger vad (ofta blir det så när det är fler än 2 som pratar). Så bra gehör för varandra är nog super viktigt! Lyssnar nog jätte lite på poddar, men desto mera på radio. P1 är en favorit, nästan allt dom gör är så himla bra.

  • Reply Peppe Öhman 26 april 2016 at 06:58

   Ja, alltså det ÄR mycket svårare att göra en podd än vad man skulle kunna tro. Jag antar att det är så med allt som folk är duktiga på, det låter lätt och avslappnat, men bakom kulisserna ligger det år av erfarenhet.

 • Reply Johanna L 26 april 2016 at 12:47

  Om man bortser från dåligt ljud tycker jag detta är allra mest störigt: att folk snackar på utan plan och utan fokus. Alltså, jag tycker väldigt många poddar är för långa. Nästan alla. Det är en konst att hålla låda i 60+ min och vara intressant hela tiden. Jag måste inte sitta som på nålar, men jag har så extremt svårt för poddar där det märks att personerna bara har ett par övergripande ämnen, ”kärlek, matlagning, katter”, men inte har tänkt mer än så. De bara trycker på rec och kör igång för de litar på att de ska komma på skitsmarta och härliga grejer allt eftersom. Well well…. Jag tycker det är irriterande att höra såna personer snacka sig fram till vad de ska prata om, sen ta en liten utvikning, för att efter den landa i fokuset ett tag till innan det är dags för en ny utvikning. Där behövs en hård klippare. Man kan faktiskt säga väldigt mycket på 25 min. Bara för att man får prata hur länge man vill i poddar, måste man inte slå längdrekord.
  Jag försöker då och då hitta nya, men det slutar alltid med att jag har pausat en rad avsnitt av dem på typ 33 min och sen orkar jag aldrig lyssna klart på sista halvtimmen.

  • Reply Peppe Öhman 26 april 2016 at 12:57

   Håller med (ähum, Karin och jag spelade precis in 58 minuter av Mellan raderna, men den klipps kanske ner till 50). Folk tror att det bara är att sätta sig ner och babbla på och det KAN man såklart göra och om man är skitkänd lyssnar kanske folk ändå, men de bästa poddarna är tighta, förberedda och informativa. Känner också igen mig i att det är svårt att inleda en relation med en ny podd. Ibland krävs det några avsnitt förrän man börjar gilla den, men orka liksom investera så mycket.

 • Reply Maria 27 april 2016 at 00:13

  Jag stör mig på när folk börjar med att säga att de är trötta och gäspar eller verkar helt oförberedda.

  Dåligt ljud är också irriterande, så klart, och så det här mest av allt: när Alex och Sigge berättar om en nyhetshändelse och så tvistar de till det genom att säga ”men tänk om [insert något superknasigt]” som till exempel att man skulle gå på maskerad som den döda uppspolade pojken fast liksom HAND I HAND med MICHAEL JACKSON eller tänk om man skulle inleda ett jobbmöte med att prata om sin ångest, nej sitt SEXLIV, nej SIN AVFÖRING, NEJ ATT MAN KOM IN NAKEN OCH HÄLLDE STEARIN ÖVER SIG INNAN MAN TOG I HAND.

  Typ att historien mynnar ut i att de bräcker varandra i tokigheter och så slutar det med att de skrattar med bara luft, sådär du vet. Ett frustande luftskratt som piper lite. Tycker att de är så tjatigt.

  • Reply Peppe Öhman 27 april 2016 at 07:49

   Ja, usch! Vet precis.

 • Reply puva 27 april 2016 at 05:38

  Haha. Håller på med ett test som möjligtvis mynnar ut i en podcast. Den här listan var himla nyttig.

  Håller med typ allt som sagts, ville ännu tillägga att jag lyssnar på en hel del old school radioprogram men on demand, alltså i praktiken genom min podcast-app – för jag gillar välgenomtänkta, genomarbetade och snyggt producerade radioprogram som kräver lite koncentration för att ta till sig, sånt som jag aldrig hinner eller orkar lyssna på i bilen/köksradion. Som t.ex. många SR-program, Dokumenterat på Yle, m.m. Det är ju mer reportage som jag njuter av att lyssna på, medan samtalspoddar som är bra mer handlar om att diskussionen är så intressant att jag helst själv skulle vilja delta i den.

  Sen gillar jag poddar där man inte svassar runt i introt så mycket, babblar, snackar, smackar, hummar, säger vem man är, och sen först börjar det på riktigt. SÄG DET NU BARA vill jag ropa då.

  • Reply Peppe Öhman 27 april 2016 at 07:48

   Jamen precis så, jag har inte tänkt på det tidigare men håller helt med dig om att man vill komma igång GENAST. Ska själv tänka på det när vi gör podd.

 • Reply a.s. 27 april 2016 at 12:48

  Jag har en negativ inställning till poddar som jag skäms över. Men så lyssnar jag oxå sällan på radio. Tycker lugna poddar med informativt och förberett innehåll är bäst. Om man avbryter varandra eller skrattar till så blir jag irriterad. Haha, detta hjälpte säkert mycket! 😉 måste säga att ert inledande ”musikstycke” är behagligt att lyssna på! Vad mer kan jag säga… ja, känner inte många personligen som gör poddar, därför har jag säkert inte lyssnat så aktivt heller. Måste börja tror jag! För varje gång jag görcdet får jag ut nånting av det.

  • Reply Peppe Öhman 27 april 2016 at 14:36

   Ingenting att skämmas över. Jag tänker att poddar är som bloggar, vissa gillar man andra inte. Det finns ett enormt spektrum.

 • Reply mickan 27 april 2016 at 13:45

  Jag har också otroligt svårt att börja lyssna på nya poddar. De jag lyssnar på nu OCH ÄLSKAR är HanaPees Otroliga podcast, Glädjeflickorna och Ted&Kaj. Vissa utvalda sommar/vinterprat på p1. Som andra konstaterat är bra gehör för varandra superviktigt, men jag tycker att en podd med fördel kan komma från ämnet och behandla nånting lättsamt emellanåt. Så behöver man inte vara så koncentrerad hela tiden, det passar mig när jag länkkar. En timme är perfekt poddtid, kortare känns lessamt och väldigt mycket längre blir utdraget.

 • Reply Maria 3 maj 2016 at 07:43

  Lyssnar massor på poddar, promenerar mycket och då är det perfekt att ha i öronen. Längre än en timme tycker jag inte att en podd behöver vara, optimalt är nog 45-55 minuter. Det jag stör mig på är dåligt ljud, framför allt när pratvolymen är jättelåg och så kommer det en ”jingel” i mycket högre volym så öronen typ sprängs. Stör mig också på att vissa poddar (t.ex. har det hänt flera ggr i Lillelördag) bryter för reklam mitt i en mening/ett resonemang. Och så stör jag mig på den otroligt krystade reklamen i Fredagspodden… nästan så att jag slutat lyssna på den pga det.

  Gillar Magnus & Peppes podcast jättemycket pga känner mig alltid lite smartare efteråt! Keep up the good work!

  • Reply Peppe Öhman 4 maj 2016 at 06:59

   Vad roligt att du gillar vår podd! Gläder mig! Gällande tex Lillelördag har jag också noterat reklampauserna. tror att det är Acast som petat in dem där. Ingen ursäkt, men kanske en förklaring.

  Leave a Reply