Los Angeles

Finland- USA 1-0

18 maj 2016

Häromdagen gjorde jag en intervju med en amerikansk mamma som tydligt förklarade systemet med daycare, pre-school, kindergarten och elementary school för mig. Det finns kommunala dagisar (daycare och pre-school), men de är svåra att komma in i och ofta dyra. I vårt område kostar ett privat dagis mellan 12 000-20 000 om året. Eftersom det bor så mycket rika människor här har den kommunala skola (som är gratis) där Vidar går 10 poäng av 10, men vill man ändå sätta sina barn i privatskolor kostar det mellan 20 000 och 30 000 om året.

Många föräldrar som jobbar heltid är tvungna att anställa en nanny eller en manny eftersom dagis ofta bara är halvtid och skolan slutar redan tjugo i ett. Lönenivåerna ligger ofta på en annan nivå än hemma i Helsingfors, men det är ändå hisnande summor som folk lägger ut på att ha barn i skola. Att det är så dyrt leder också till att många mammor blir hemmafruar eftersom a) ibland blir län plus dagvård plus nanny plus minus noll  b) det existerar knappt hemmapappor i det här patriarkala systemet.

När jag tänker på detta kan jag inte annat än hylla den nordiska systemet som stöder familjer och inte skapar stora klasskillnader. Jag inser ju att det här välfärdssystemet som strävar efter jämlikhet håller på att nedmonteras i Finland, men jag hoppas att så många som möjligt opponerar sig.

 

Är du lyckad och framgångsrik, lilla vän?
Frilansarens våndor?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply