Los Angeles Personligt

Är du lyckad och framgångsrik, lilla vän?

22 maj 2016

Linn skrev ett inlägg om framgång och hur mycket det kostar i tid, ansträngning och uppoffringar att vara framgångsrik. Sedan följde hon upp det med en text om att riktig framgång är att vara fri. Här kommer mina fem cents på ämnet:

 1. Framgång beror främst på perspektivet, varifrån man kollar. Det som klassas som framgång i Svenskfinland eller ens Finland har vanligtvis lite betydelse utanför landets gränser.
 2. Gud så priviligerad jag är. Inte för att jag vuxit upp i en akademisk familj eller att vi någonsin haft mycket pengar eller att mina föräldrar haft kontakter till arbetslivet de kunnat hjälpa mig med. Men för att jag fått tillräckligt mycket vägkost för att kunna plugga och för att få ett så bra självförtroende att jag sökt och fått studieplatser, jobb, stipendier och utlandsvistelser. Och för att jag vågat gå vidare trots alla nej jag fått. Att min utbildning varit gratis och för att jag vuxit upp i Finland som verkligen erbjuder den amerikanska drömmen där (nästan) vem som helst kan bli vad som helst. Åtminstone jämfört med USA.
 3. Att de riktigt framgångsrika människorna jag träffat i L.A. alla har en sak gemensamt: De är generösa, sociala och sjukt trevliga. Har ännu aldrig stött på missunnsamhet eller divalater.

Det är svårt att känna sig framgångsrik i L.A. ifall man inte råkar vara Jennifer Lawrence eller Leonardo DiCaprio. Men frihetskänslan kryssar jag för. Frihetskänslan då vi vi kör upp mot Malibu  (visserligen i vår gamla Nissan, men ändå) med Stilla havet på ena sidan och Santa Monica Mountains på den andra. Eller bara atmosfären i staden, att varje dag ha en känsla av att precis vad som helst kan hända (olyckligtvis inkluderar det jordbävning).

Med tanke på diskussionen på Linns blogg började jag också fundera på om vi blandar ihop begreppen ”framgångsrik” med ”lyckad”. Den lyckade normen är ju en ung, smal, vältränad person i ett heteroförhållande med 2-3 barn, eget hus, söderhavssemsetrar och gärna många följare på Instagram. Lika konstruerat och subjektivt är framgång. Det är egenskaper och variabler vi bara hittat på och kan således skapa helt enkla betydelser för dem.

Framgång är att leva att liv där man är frisk och har tid att läsa böcker. Eller att ha en fast tjänst eller få ett barn eller bli kär eller komma ur ett dåligt förhållande eller att få en chefstjänst eller att säga upp sig eller att jobba med sitt drömjobb eller en massa andra subjektiva saker. Själv har jag ju lämnat en journalistkarriär i Finland och är kanske inte traditionellt yrkesmässigt framgångsrik, men jag får jobba med exakt det jag vill och bo med Magnus och Vidar på en av de bästa platserna jag vet på jorden, så helt uselt går det inte.

 

Tre saker som förbättrat min livkvalitet
Bloggen, bloggen, bloggen

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply L 23 maj 2016 at 00:01

  Du ska veta att vi alla uppskattar din blogg sååå massor även om vi sällan kommenterar! iallafall jag – och många jag känner. Bara så du vet.
  Och jaaaaa du har så rätt i det du säger! Jag tycker jag är framgångsrik med tanke på att jag har relativt bra familjeförhållanden, jag har några nääära vänner som finns med i ur o skur, jag trivs med tillvaron, känner att mitt liv är bra.
  Kram på dig Peppe!

  • Reply Peppe Öhman 23 maj 2016 at 13:24

   Tack snälla för att du skriver så! Blir mycket glad <3

 • Reply Kanerva 23 maj 2016 at 00:34

  Tycker det är essentiellt det där med perspektiv. Själv är jag inte så jätte driven, men väldigt tacksam. Kämpade med en ganska allvarlig missbrukarproblematik mellan 20 och 30 årsåldern och var stundvis så jävla rädd att jag aldrig skulle ta mig ur det. Men det gjorde jag! Jag är nu 35 och har en sambo, två barn och ett akademiskt fastarbete som motsvarar min humanistiska examen. Jag känner mig väldigt lyckad och lycklig. Läste någonstans att lyckliga människor ofta är ganska tråkiga och inte jämför sig med andra, vilket stämmer bra på mig. Men jag tror att om man varit på botten så är det svårare att ta saker för givna. ”För vem har sagt att just du kom till världen, för att ha lycka och välgång på färden”… 🙂
  Sen så kan man sällan ha allt på samma gång. Mina föräldrar jobbade väldigt mycket när jag och mina syskon var barn och jag vill själv inte göra samma misstag. Därför är jag just nu inte så driven karriärsmässigt. Men att i dag få arbeta med det man är intresserad av och utbildad inom är redan det inte fy skam!

  Skall också försöka bli bättre på att kommentera din blogg, läser varje inlägg!
  Kram

  • Reply Peppe Öhman 23 maj 2016 at 13:33

   Tack för lång och fin kommentar! Och håller helt med dig att det är framgång att få jobba med det man är intresserad av. Kram

 • Reply Kugge 23 maj 2016 at 00:47

  Det här är så intressant. Vi har snackat om framgång ren i en del av podden men vi känner att vi måste ta upp temat igen. Själv tror jag att framgången måste definieras inifrån, inte utifrån.

  • Reply Peppe Öhman 23 maj 2016 at 13:34

   Jag tycker verkligen ni ska göra det. Mycket intressant tema. Vill också att ni ska diskutera feminism.

   • Reply Kugge 24 maj 2016 at 02:18

    Det har vi faktiskt tänkt göra, men vi tänkte att vi skulle utgå från din bok. 😉 Så vi har väntat på den!

    • Reply Peppe Öhman 24 maj 2016 at 06:54

     Hurra! Då får du manuset senast nästa vecka.

 • Reply minna L 24 maj 2016 at 03:39

  Du är ju min eviga idol så i mitt nästa liv vill jag KRÄVER jag att få bli du. Om inte-då tänker jag inte dö. Inget att tillägga.

  • Reply Peppe Öhman 24 maj 2016 at 06:51

   Haha, dito! <3 <3 <3

  Leave a Reply