Feminism Podcast Rasism

Får vem som helst göra abort

23 maj 2016

I veckans podd talar vi om abort och om att vara för fri abort, men bara om friheten uppfyller vissa kriterier. Vi diskuterar också fenomenet unga kvinnor som inte stöder Hillary Clinton, handlar det om att de ännu inte slagit huvudet i glastaket eller har könet någon betydelse? Och om det rasistiska namnet (eller?) på fotbollslaget Redskins. Magnus förklarar varför det är bättre för amerikanska barn att födas på hösten och jag hyllar curlingföräldrarna. Bästa podden på länge, om man får säga det själv.

Hur jobbar jag egentligen?
Böcker i kukvrån

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Emma 23 maj 2016 at 22:11

  Hej, bra podd igen! Kom att tänka på detdär med fri abort i Finland: supertekniskt sett så finns det ju villkor för aborten: man är under 17år/över 40år eller har redan 4 barn eller har en sjukdom som gör det svårt att ta hand om ett barn eller att ett barn skulle innebär betydliga svårigheter för en (t ex boendeförhållanden, man är singel etc). I praktiken är det väl så (hoppas jag verkligen) att dethär tolkas ganska fritt och att kvinnor som vill ha abort får det utan en massa tjafs, men tycker att det är underligt att man enligt finsk lagstiftning inte ”bara” kan villa ha abort och få det. T ex så skulle det i min egen situation (och i Anita Schulmans situation) kunna tolkas så att ett barn inte innebär betydliga svårigheter eftersom att en lever i ett parförhållande och har stabil ekonomi och därmed inte beviljas abort. Så egentligen, i teorin, är det inte ens i Finland helt totalt fri abort (”vill bara inte”), vilket säkert speglas i folks spontana reaktioner (och vice versa).

  • Reply Peppe Öhman 24 maj 2016 at 06:55

   fasiken det hör du rätt i. Vi har inte fri abort i Finland. Tack för kommentaren!

 • Reply Anonym 24 maj 2016 at 03:09

  Jag har gjort tre aborter och ångrar det inte en sekund, är tydligen en sån som blir gravid bara en man tittar på mig, nä men skämt och sido jag har en medicinsk åkomma som gör det svårt att använda hormonella preventivmedel och när man levt i ett långt parforhallande så känns det trist med kondom. Med den bortförklaringen som jag verkligen inte egentligen skulle behöva tycker jag (i en utopisk värld) där kvinnor bestämmer fritt om sina liv och kroppar, vill jag berätta att jag blev nekad abort av en läkare och fick hitta på en snyfthistoria om att jag levde med en missbrukare,sjukt men sant. Detta i det fria Finland. Tror definitivt att det är som Magnus Betner sagt att om det var man som blev gravida skulle det finnas drive through abortkliniker.

  • Reply Peppe Öhman 24 maj 2016 at 06:53

   Precis så! I en värld av på riktigt fri abort ska man inte behöva förklara. Här i USA är det inte ovanligt att kvinnor som vill göra abort först måste kolla upp ett ultraljud på fostret.

 • Reply Anonym 24 maj 2016 at 10:28

  Jag är av annan åsikt om det där med att det ”alltid är svårt att göra abort”. Jag har gjort en abort och det var kanske ett av de lättaste besluten jag någonsin varit tvungen att fatta. På sätt och vis tycker jag det är lite nedvärderande mot dem som väljer att göra abort att så gott som alla utgår ifrån att det är en svår grej och ett beslut som lämnar spår i en. Det behöver faktiskt inte alls vara så.

  Men gällande fri abort i Finland, det är inte alls så enkelt. Visserligen råkade jag få tid hos en saklig (kvinnlig) läkare, men kände ändå att jag behövde förbereda en massa förklaringar och argument för att få en remiss till Kvinnokliniken. Och det tyckte jag var lite obehagligt, att behöva besöka ett ställe där det kryllar av höggravida kvinnor för att få några dumma abortpiller.

  Jag tycker definitivt att det behövs en öppen och ärlig diskussion om abort. Att jag väljer att kommentera anonymt är ett bevis på det. Jag skulle aldrig någonsin döma någon som berättar om sin abort, men är inte tillräckligt modig för att kommentera med eget namn här. Däremot kan jag nog ganska öppet diskutera saken med mina vänner och bekanta.

  • Reply Peppe Öhman 25 maj 2016 at 07:57

   Det är svårt att tala för alla som genomfört en abort. Jag antar att de flesta ser det som ett mindre behagligt beslut, men såklart inte alla. Gläder mig att du inte hade ångest eller andra jobbiga känslor. Fri abort är fri abort och varje kvinna ska få bestämma över sin egen kropp.

   • Reply Anonym 25 maj 2016 at 10:12

    Jag formulerade mig lite klumpigt. Givetvis är det inte något roligt som man vill göra.

    Det var ett jättebra poddavsnitt. (Både er podd och Lille lördag) Blir alltid glad när Soundcloud meddelar om ett nytt avsnitt av er podd.

    • Reply Peppe Öhman 25 maj 2016 at 14:28

     Jag tycker att det var en välkommen poäng. Tack för den! Det är inte schysst att tala för alla kvinnor och säga att abort alltid är en svår sak. Lär mig hela tiden nytt. Och gläder mig att du lyssnar på podden!

 • Reply Sanne 26 maj 2016 at 11:56

  När ni pratade om abort och missfall i podden började jag tänka på en dokumentär och en Youtubevideo. Dokumentären finns på netflix och heter ”She’s beautiful when she’s angry.” Ja har inte hunnit se slut dokumentäre ännu men så sjukt intressant om feminismen på 60-70-talet. Youtubevideon jag började tänka på är från Anna Saccone där hon pratar om sitt missfall rätt detaljerat. Jag hade också en kompis som pratade med mig om sitt missfall men har aldrig pratat med nån om abort.

  • Reply Peppe Öhman 26 maj 2016 at 13:59

   Tack för tipset, uppskattar!

  Leave a Reply