Los Angeles Personligt

Hudcancerångesten

1 juni 2016

Livet här i Sydkalifornien är precis så underbart som man kanske kan tyda på de bilder jag lägger upp. Jag räknar aldrig dagar till helgen, semestern eller sommaren eftersom varje dag är en fin dag. Det mörka moln som seglar omkring på min annars så dumlyckliga himmel är hudcancermolnet. Att leva på en plats där solen gassar varje dag kan inte vara bra för ens hud. Det är många år sedan jag lade mig ner för att sola, stranden ligger bara ett kvarter från oss och vi går bara dit när vi har gäster, men trots att jag inte aktivt lapar sol märker jag hur mitt hår bleks och shortsränderna på mina ben blir allt tydligare efter att jag varit ute och sprungit. En promenad till och från Vidars skola på tidig eftermiddag eller bara en brunch med vänner utomhus utsätter oss vår solen. I Palm Springs glider jag visserligen upp och ner i poolen, men skulle aldrig lägga mig i solen utan parasoll och massor av solkräm. Är faktiskt ganska noijig över hudcancerfaktorn.

Cissan tipsade om Laroche-Possays ABCDE-check för födelsemärken som förändras: Assymetry, Borders, Color, Diameter och Evolution.

Solar ni? Och hur gör ni för att skydda er?

En ganska stor överraskning
Dåligt och bra föräldraskap i olika kulturer

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Cecilia 1 juni 2016 at 09:06

  Hög solskyddsfaktor hela tiden. Och gå och kolla er med jämna mellanrum. Det var tipset hudläkaren gav då jag fick malignt melanom för några år sen. Läkaren var dock helt för att man ska vara i solen, i rimlig mängd. Med spf 50.

  • Reply Peppe Öhman 2 juni 2016 at 12:33

   Skönt med bra läkare och framförallt att du mår bra. kram

 • Reply Kanerva 1 juni 2016 at 09:19

  Fan, så jävla dålig på att skydda mig. Speciellt efter att man börjat ifrågasätta hur bra solskyddskrämer egentligen är för oss. Älskar att vara ute i solen och bli brun, men ligger sällan och pressar. Blir snabbt brun och bränner mig sällan. Mina barn skyddar jag genom att klä dem i täckande kläder och om de skall vara på stranden, i eko solskyddskrämer 50 från hälsokostaffären.

  • Reply Peppe Öhman 2 juni 2016 at 12:32

   Låter som en bra strategi och som om din hud inte är typiskt nordiskt blek.

 • Reply Sofia 1 juni 2016 at 10:27

  Är jätte rädd för hudcancer och hur jag pressade i solen som tonåring. Nu har jag inte solat aktivt på länge. Svårt med såbarn. Är noga med solkräm och täckande/UV-kläder på barnen, men glömmer ibland att smörja in mig själv. Tycker inte om kladdkänslan. Måste hitta en bra o-kladdig solkräm iår.

  • Reply Peppe Öhman 2 juni 2016 at 12:32

   Tycker själv att lösa, tunna men täckande kläder är bättre än kladdig solkräm.

 • Reply Anna 1 juni 2016 at 11:15

  Japp, här är en till med ångest! Orkar aldrig ligga och sola men tycker om att vara utomhus när solen skiner. Jag har alltid använt solkräm och tycker det är knepigt med dessa rapporter om allt skadligt som solkrämerna innehåller. I våras försökte jag vänja huden med korta stunder i solen men nu använder jag nog solkräm varje dag.

  • Reply Peppe Öhman 2 juni 2016 at 12:30

   Jag tänker ofta på just hur mycket tid jag tillbringar i solen utan att aktiv sola. Huden och solen ser ju inte skillnad på om jag aktivt pressar eller om jag bara är ute och springer.

 • Reply Flicka 1 juni 2016 at 11:54

  Dermalogicas krämer eller P50 (en gång om dagen-solkräm). Är kritvit och vi har hudcancer i släkten.

  • Reply Peppe Öhman 2 juni 2016 at 12:29

   Den har jag också använt!

 • Reply emma 1 juni 2016 at 12:06

  Gillar inte att sola, hänger helst i skuggan. Brukar försöka täcka mig med kläder så gott det går då jag inte gillar att smörja in mig. Tyvärr funkar det väl sådär så jag använder solkräm men bara för att jag måste. Tänker att hudcancer kanske jag slipper men har ångest för köttet jag äter, ciggen jag rökte när jag var ung och dum, att människor i min familj haft bröstcancer, så en slipper liksom inte undan oron tyvärr .

  • Reply Peppe Öhman 2 juni 2016 at 12:29

   Jag försöker också jobba med kläder. Tänker att jag måste släppa dumeter jag gjort som ung och inte kan ändra på idag.

 • Reply Kira 1 juni 2016 at 20:06

  Är själv också utsatt för stark sol dagligen. Har alltid SPF30 i ansiktet, andra kroppsdelar lämnar jag osmörjat om de är frågan om en kort utevarsel (om längre så smörjar jag in hela kroppen).

  Min kompis undersöker hudcancer på UC Irvine och han sade att mängden som diagnostiseras med h-cancer ökar årligen. En orsak är själva solkrämen – de krämer som har ett kemikaliskt skydd kan orsaka hudcancer, därför har jag bytt till fysikalisk solkräm (pga hans rekommendation). De dåliga med fysikalisk kräm är att man blir lite vit i hyn, men hellre det än hudcancer, speciellt när jag använder solkräm varje dag. Annat skulle de vara om jag bodde i Finland, var jag smörjar in mig 2 månader av 12, då kanske de inte hade någon betydelse.

  Huh, de blev långt och yrt.

  • Reply Peppe Öhman 2 juni 2016 at 12:28

   Så hemskt att själv solkrämen kan vara delskyldig! Tack för rådet, ska själv vara noggrannare med vad jag smetar in mig med.

 • Reply hejare 2 juni 2016 at 04:21

  Tack for intressanta inlagg om bla barnuppfostran och solskydd!

  En helt annan grej, ursakta att jag tar upp det just har, detta har ju inget att gora med nagot av det du skrivit om senast… Men det skulle vara superintressant att hora bade dina och Magnus asikter om detta aktuella amne i er pod:

  http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000001192252.html

  Ursakta kvallstidningsreferensen.. Sa for att sammanfatta: Det galler alltsa Miss Helsinki (sa pinsamt att sådana ”tävlingar” arrangeras ar 2016 men det ar val en helt egen pod). Hon blev alltsa samma kvall som hon blev utsedd Miss Helsinki påspöad _rejalt_ av sin kille som visst ar medlem i nagon kriminell mc klubb. Han blev domd. Hon fortsatte representera. Hon fortsatte ocksa i forhallandet och nu har det blivit problem. Hon ska vara ett foredome for unga tjejer och har valt att leva i ett valdsamt forhallande. Bilder i tidningar med blåmärken pa armar och i ansikte, rykten, skvaller osv. Nu har hon blivit avsagd Miss Helsinki-titeln (samarbetspartners, organisatoren mfl anser att hon gjort fel val nar hon stannat hos den valdsamma snubben) . En del sager att det ar skuldbelaggande av offret och fel att bli sparkad fran jobbet pga detta. Andra sager att hon sjalv kommer att ma battre av att inte behova vara offentlig och vika ut sitt privatliv i medierna just nu och att detta inte ar hennes jobb (hon har ett annat dagsarbete) utan att detta ar representation och att just darfor passar inte hennes aktiva val och livssituation in pa den uppgiften. Vad sager ni?

  • Reply Peppe Öhman 2 juni 2016 at 12:25

   tack för tips! detta ska vi absolut tala om. tycker att det passar bra parallellt med nyheten om Johnny Depps missandel av Amber Heard.

   • Reply Hejaren 2 juni 2016 at 19:51

    Ja! Det också 🙁 Blir intressant att lyssna.

 • Reply Ellen 2 juni 2016 at 12:43

  Hej Peppe,
  Jag solar inte mera aktivt, främst pga småbarn och jag har inte riktigt tid mera att bara ligga för mig själv i solen. Jag har lite ångest över alla dom gånger jag brännt mig, och alla de timmar jag stekt i solen tidigare. Men ändå drömmer jag om bruna ben, får väl bli BUS istället, är det sen hälsosamt?

  En grej jag tänkte be din kommentar om, vad tycker du om Evas tal i riksdagen? sådär ur feministiskt perspektiv https://www.facebook.com/evabiaudet2015/?fref=nf

 • Reply Karin 3 juni 2016 at 08:07

  Jag är rödhårig och blek, med mycket fräknar och leverfläckar på huden. Har kollat mina prickar några gånger för säkerhets skull. Håller mig gärna i skuggan på stranden eller poolen, men gillar friluftsliv, vandring och trädgårdsarbete. Då är det svårt att undvika solen. Men kämpar på med solkräm och skyddande kläder. Ett knep jag har är att alltid ha med en sval sjal som jag kan svepa om mig om det känns som att solen blir för stark.

 • Leave a Reply