Okategoriserade

Olika jobb jag haft

12 juni 2016

Den här listan inspirerades jag av på bloggen Brad Pitts armpitt. Kan inte ni som bloggar göra som jag, fylla i den och sedan tipsa om era listor?

Vad ville du bli när du var liten?
Brandman.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Lärare.

Gick du någon nischad gymnasielinje?
Sånt lyx fanns inte i efterkrigstidens Finland. Man gick gymnasiet och höll sig ren och tyst.

Vad hade du för betyg? 
Stark medelmåtta.

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Var bra på svenska (eller modersmål som man säger i Finland), historia, engelska och gymnastik. Inte så bra på kemi. Skyller på oinspirerande lärare och egen dumhet.

Utbildade du dig efter gymnasiet? 
Ja, läste journalistisk på en folkhögskola, tog sedan en magister i statsvetenskap på Helsingfors universitet och ännu senare en Master of Arts i journalistisk från USC.

Vilket var ditt allra första jobb?
Simlärare som tonåring (gick Folkhälsans utbildning).

Vad har du mer haft för yrken?
Sålt kaffe på Robert´s Coffee, lärarvikarie, praktik på Utrikesministeriets press- och kulturavdelning, forskningsassistent vid University of Twente under mitt utbytesår där, presskoordinator på Utrikesministeriet under Finlands första EU-ordförandeskap, frilansjournalist på Hufvudstadsbladet, bokförsäljare på Akademen, programledare på radio X3M, presskoordinator på Finlands ambassad i Buenos Aires, riksdagsassistent för Eva Biaudet på Riksdagen, presskoordinator på Finnfacts, programledare för bokklubben på Min Morgon, chefredaktör för tidningen Papper, journalist på Hufvudstadsbladet, stringer, mediakonsult, författare (det FÅR man kalla sig själv när man står på brinken att ge ut sin tredje bok) och frilansare i Los Angeles.

När hamnade du i den banan du är i idag?
Jag har alltid varit sugen på att bli journalist och vet inte riktigt varför jag sögs in i stadsförvaltningen. Kanske för att mamma och pappa blev imponerade när jag fick praktik på Utrikesministeriet första gången. Nu lever jag drömmen där jag kombinerar jorunalistisken, författarskapet, bloggandet och mediakonsultuppdragen.

När visste du att du var på rätt väg?
När jag slutade känna söndagsångest.

Vad brukar du får höra att du är bra på i ditt jobb?
Ibland skriver folk och ger mig beröm för det jag skrivit. Håller alltid deadliner.

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Den ekonomiska osäkerheten i att inte ha en fast tjänst. Just nu känns det ändå SÅ värt det.

Tre saker du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb:
Alla gånger jag vågat säga upp mig.

Att jag skrivit och fått publicerat tre böcker och att folk faktiskt hör av sig från olika förlag och vill att jag ska skriva fler.

Att jag jobbat som chefredaktör för en tidning i fem år. Förutom all erfarenhet gav den tiden mig bästisen Karin Lindroos.

Mobbar finländare svenskar?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Olika jobb jag haft | Mellanbarnet 12 juni 2016 at 13:10

  […] Peppe hade en lista som jag hakar på. Passande nog handlar den om jobb, för jobba jobbet är typ det enda jag gör nuförti’n. (Nah, inte riktigt. Men mycket jobb blir det. Obs! Tycker jobb är kul!) […]

 • Reply Maria 12 juni 2016 at 14:11

  ”När jag slutade känna söndagsångest.” Så bra parameter!

  • Reply Peppe Öhman 16 juni 2016 at 21:24

   Livskvaliteten bara exploderade ovanför mig likt konfetti.

 • Reply Olika jobb jag har haft – Alexandra Ohls 13 juni 2016 at 04:43

  […] inspirerad av Peppe Öhmans lista så jag skrev min […]

 • Reply Jobb jag haft | SivÖ 13 juni 2016 at 05:55

  […] hittade listan hos Peppe och passade på att fylla i den under alla de där minuterna då jag väntade på att […]

 • Reply Jenny 17 juni 2016 at 23:23

  Jess, vilken bra lista! Tack för den jag hakar på 🙂
  http://livetbakomtakana.blogspot.fi/2016/06/olika-jobb-jag-haft.html

 • Reply Malena 19 juni 2016 at 05:47

  Gillar listor 🙂
  Här är min variant:
  http://malenaochshanghai.blogspot.se/2016/06/lista-om-jobb.html

 • Leave a Reply