Okategoriserade

Mobbar finländare svenskar?

14 juni 2016

På det här inlägget om varför svenskar inte reser till Finland skrev signaturen Anne så här:

”Ni tycks välja att glömma en liten bagatell: Gästvänligheten för svenskar är INTE störst i det landet.. Det är precis som om vi personligen, var och en gjort er någon fruktansvärd orätt. Som om vi ska stå till svars för något i forntiden. Har sett stora delar av Finland och känner mig mer hemma där, pga släktskap, än jag någonsin känner mig välkommen.”

Igår efter inspelningen tog Sonja mig till den nyöppnade Holiday på Skatudden och bjöd på middag. Hon sade att hon inte känner sig speciellt välkommen av svenskar i Stockholm och alltid känt sig mer välkommen i till exempel Göteborg.

Känner ni igen någon av ovanstående påståenden?

Fyra grundläggande sminktips
Olika jobb jag haft

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply S. med punkt 14 juni 2016 at 23:48

  Mja, mjo, kan det handla om kulturella skillnader i hur man bemöter folk, snarare än att finländare vill få svenskar att känna sig ovälkomna? Anne skriver ju om sin egen upplevelse och den går kanske inte att generalisera till att alla svenskar som åker till Finland känner att de bemöts på det sättet. Finländarna som ”mobbar” kanske inte ens har insett att de uppfattas så.

  Min upplevelse är att folk i Sverige i allmänhet talar mer med mig än folk i Finland gör och att svenskarna därför ytligt sett känns trevligare. Men det är också i Sverige som jag ofta känner mig ”kundbetjänad”, både av folk inom kundbetjäning och av andra. Folk säger liksom de rätta sakerna i alla situationer och jag börjar undra om det är en väl inövad rutin som inte har något med min person att göra, det är liksom bara en svada som automatiskt kopplas på också i mer privata situationer.

  Obs, det här är alltså min personliga upplevelse, jag vet att det mycket väl kan vara jag som inte uppfattar det genuina för att jag inte riktigt är van vid de sociala koderna i Sverige.

  • Reply Jenn - forever abroad 15 juni 2016 at 00:02

   ”Pinsamma tystnader” är absolut mer vedertaget och accepterat i Finland – de blir alltså inte pinsamt tyst utan det är OK att vara tyst. Småprat är mer vedertaget i Sverige 😉

 • Reply Jenn - forever abroad 15 juni 2016 at 00:00

  Hmm… Jag har alltid känt mig välkommen i Finland (är som tidigare nämnt svensk) – men däremot finns det ett par saker jag noterat eller upplever.

  1. Jag har blivit lite rädd för att folk i Finland ska döma mig för att vara arrogant och dryg – liksom att de ska tro att JAG tror att jag skulle vara bättre osv. bara för att man i Finland ofta talar om ”allt i Sverige är bättre” (okej generaliseringar, men ändå). Men detta är alltså mest i mitt huvud.

  2. Det är otroligt känsligt att som svensk kritisera något i Finland (även om kritiken egentligen är rätt löjlig), se exempel:
  Finland gör Lucia fel: http://jennifersandstrom.se/2014/12/13/finland-gor-lucia-fel/

  Ps. Som Norrlänning på besök i Stockholm känner även jag mig som en utomjording 😉

 • Reply Ennet 15 juni 2016 at 00:33

  Jah känner mig nog inte särskilt välkommen i Sthlm, då jag talar svenska förstår endel svenskar inte vad jag säger (svensks är mitt modersmål) medan andra tycker att jag kan GANSKA bra svenska (se föregående parentes).men sen började jag fundera på vad man menar med välkommen egentligen?Var har hag kännt mig välkommen och varför?Till slut kom jag fram till att det enda stället jag kännt mig välkommen i är England.Allt småprat som ingår i kundservice och artighetsfraser som folk gärna delar med sig av gör att man ofta känner sig sedd på ett bra sätt.Intressant dethär!

 • Reply puva 16 juni 2016 at 12:20

  Känner mig alltjämt mer som hemma i Göteborg än i Stockholm. Hur jag än försöker får jag inte nåt grepp om Stockholm. Känner mig som en turist trots otaliga besök. Men it’s not you, it’s me. Kanske mitt maxinvånarantal är 500.000 pers.

 • Leave a Reply