Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Feminism

Sluta skrika ”inte alla män”

2 juli 2016

På Bråvalla festival blir en ung kvinna våldtagen i publikhavet medan Zara Larsson spelar. Larsson skriver tweeten:

”Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar.”

Vad händer? Jo, män blir rasande. Inte för att en kvinna blivit våldtagen, men för att Zara Larsson skriver att hon är upprörd för att kvinnor på festivaler, på fester, på väg hem från krogen, hemma hos bekanta och tusen andra ställen måste vara rädda för att bli våldtagna. Gång på gång visar statistiken att den här rädslan inte är paranoia, utan helt rationell.

Följande dag på Bråvalla får polisen tre våldtäktsanmälningar till. Då ska vi komma ihåg att de allra flesta våldtäkterna aldrig ens anmäls.

Fattar ni hur kvinnors liv begränsas av rädslan för att bli våldtagen? Hur vidrigt det är att vara rädd. Hur ett liv kan förstöras av en våldtäkt. Killar, era liv förstörs inte av att ni är män och att det finns andra män som våldtar. Era liv begränsas inte av att en nittonårig artist skriver en tweet om hur hon hatar killar. Alla män är kanske inte våldtäktsmän, men de allra allra flesta som våldtar är män och för oss andra är det omöjligt att avgöra vilken sorts män ni är.

Fråga er själva: Är ni den sortens män som blir så rasande över att påståendet att för en kvinna är alla män potentiella våldtäktsmän, att ni skriver ut hat och hot på sociala medier? Är ni den sortens män som tycker att det är värre att bli anklagad för att tillhöra en grupp som våldtar än att verkligen bli våldtagen? Är ni den sortens män som struntar i hur rädslan för att bli våldtagen kontrollerar kvinnors liv? Är ni den sortens män då det alltid är viktigast av allt att poängtera hur goda ni är? Viktigare än att stå upp mot sexism och våld?

Om alla ni som nu hatar Zara Larsson och andra kvinnor på Twitter istället riktade er energi mot att jobba för kvinnors rättighet att känna sig trygga. Som sade till på Twitter när äggprofiler kallade nittonåringar hora och hotade henne. Som opponerade er mot sexistiska kommentarer och skämt i killgänget. Tänk vad mycket gott den energin kunde göra. Sluta skrika ”inte alla män” och gör någonting konstruktivt istället.

Skärmavbild 2016-07-02 kl. 09.45.57

 

Sitter könet i kläderna?
Livet & Patriarkatet, nu finns den!

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Hanna 2 juli 2016 at 02:52

  Heja heja!

 • Reply linnea p. 2 juli 2016 at 03:48

  YES. Bravo!

 • Reply Susie 2 juli 2016 at 04:29

  Jag har faktiskt funderat länge på det här. Och den största frågan som snurrar i mitt huvud är: var finns alla NORMALA män??? Finns dom överhuvudtaget? Män som tycket att våldtäkt är vidrigt och att de som utför våldtäkt är svin. Är det bara kvinnor som tycker så? Man får ju tyvärr lätt den uppfattningen i sociala medier. Det är kvinnor som protesterar, som kämpar, som gråter och förfasas. Männen? Dom känner sig kränkta och dragna över en kam. Var finns alla män som faktiskt tycker att nu får det vara nog? Varför hörs dom aldrig? Varför stiger dom inte upp och knyter näven och säger ”Nä hörni sådär GÖR man faktiskt inte!” Varför är det så otroligt omöjligt att förenas i kampen mot ett BROTT (som det ju faktiskt är)? Varför ska kvinnorna ta hela den kampen själva? Ja, du märker – många frågor och inga svar. Inte konstigt att många kvinnor i dagens samhälle totalt tappat tron på män överhuvudtaget. Inte konstigt alls, om du frågar mig. Och det är oändligt ledsamt.

 • Reply Rätt ska vara rätt 2 juli 2016 at 05:21

  Då kanske ni skulle sluta skrika att alla män är skyldiga till all skit i världen.
  Jag går inte omkring och skuldbelägger alla kvinnor bara för att i majoriteten av fallen där det förekommer våld mot barn är förövaren en kvinna.

  ”Inte för att en kvinna blivit våldtagen, men för att Zara Larsson skriver att hon är upprörd för att kvinnor på festivaler, på fester, på väg hem från krogen, hemma hos bekanta och tusen andra ställen måste vara rädda för att bli våldtagna”. Man måste inte vara rädd.
  Hon säger något annat också, något om hat som aldrig i livet skulle accepteras om det riktades mot kvinnor. Det är skenheligheten folk stör sig på, men det vill ni väl inte kännas vid.

  När jag tänker efter så tror jag att jag aldrig har sett andra än feminister använda #inteallamän (#notallmen) så det är ni själva som skriker det och projicerar på oss andra.

  • Reply Peppe Öhman 2 juli 2016 at 05:33

   Kvinnor utsätts dagligen för exakt detta hat.

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2016 at 00:48

   Hej Österbotten, förresten.

  • Reply Mårran 3 juli 2016 at 03:47

   Ditt påstående med dess argument läcker mer än Vasa Skeppet. Snälla du, spela inte offer det är respektlöst, vidrigt men framför allt så fruktansvärt barnsligt. Tänker du på fullaste allvar såhär, att kvinnor och flickor blir våldtagna och förgripna på hela jävla tiden men det är egentligen dej det är synd om för att de med hjärtat och prioriteringar på rätt ställe tar en ståndpunkt och ryter till så att du hör? Jag blir ju mörkrädd. Om det nu är så att du mot förmodan inte är våldtäktsman eller ful gubbe så skulle de ju inte ta illa upp. Då skulle fokusen ligga på att vi måste jobba mot våldtäkt och hur vidrigt detta är. Fem minuter i snickerbodan för dej. Skäms. PS. Jag hoppas det ska surra jättemånga myggor runt ditt huvud ikväll så du inte kan somna utan får ligga där och reflektera över din dumma kommentar.

   • Reply Peppe Öhman 3 juli 2016 at 05:09

    Snälla du, ingen har pratat om offer här. Problemet är våldtäktskulturen v lever i och att män ser det som viktigare att mansplaina för kvinnor om sin egen godhet istället för att ta tag i problemet. Rikta du din energi mot att arbeta för ett samhälle där sexism inte existerar istället för att skriva nonsens på min blogg.

  • Reply Koko 4 juli 2016 at 11:42

   @Rätt ska vara rätt: Du säger ”Man måste inte vara rädd.” Jo. Det är just det man måste. Du förstår inte att de allra flesta kvinnor är rädda, att de *måste* vara rädda – att allt det som du kanske ser på som ”sunt förnuft” och ”vanlig försiktighet”, det att alltid hålla koll, alltid vara beredd, alltid undvika ensamma, mörka gator, allt det som Mickan säger och tusen andra saker – det bottnar just i rädsla. Och den rädslan är fan inte irrationell. Läs #yesallwoman och ta in av kvinnors kollektiva erfarenhet, läs förfan Peppes utmärkta inlägg en gång till utan att vara så defensiv och tänk efter.
   .
   Och du behöver inte specifikt använda hashtaggen #notallmen för att i praktiken köpa konceptet. Varje gång du blir mera upprörd över att bli kollektivt anklagad än över en våldtäkt så kör du en inteallamän. Nej, naturligtvis är det inte alla män. Vad jag inte förstår är att så många män inte kan se den frustration som ligger bakom att någon säger ”hatar killar” och inse att det finns en orsak och sedan jobba på att den orsaken ska bli irrelevant. Och att ”jobba på” betyder inte att hänga på internet och spy galla över feminister, att ”jobba på” betyder att bli en del av lösningen i stället.
   .
   Ett par enkla tips:

   Socialt: Skratta aldrig åt våldtäktsskämt, avfärda aldrig en tafsare eller en sexistisk kommentar som ”han menar inget illa” – säg ifrån. Eller låt åtminstone bli att flabba eller hålla med. Våga vara trist och pk.
   På gatan: Gå inte straxt bakom en ensam kvinna på en tom gata. Byt sida eller gå om.
   På internet: bli inte genast defensiv när du läser något där du känner dig anklagad. Dra ett djupt andetag, räkna till hundra och fundera på varför du blir så provocerad. Det kanske träffar något som känns obekvämt? Finns det något du kan göra åt det, i stället för att anklaga den som får dig att känna dig obekväm?

   • Reply Peppe Öhman 4 juli 2016 at 12:56

    Tack för otroligt bra och pedagogisk förklaring!

   • Reply Isa 6 juli 2016 at 13:34

    Liksom Peppes inlägg är detta också jättebra förklarat! Alla borde läsa detta!

 • Reply Bohemian Maggie 2 juli 2016 at 14:13

  Nailed it.

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2016 at 00:46

   Thanks!

 • Reply Vita kränkta män (inte alla män!) | Mellanbarnet 2 juli 2016 at 15:19

  […] kan läsa Peppes inlägg här. Och så kan ni se avsnitt fem av Gympaläraren (finns på SVT play). Och så kan ni följa […]

 • Reply Hara 2 juli 2016 at 17:14

  Våldtäkt är vidrigt och tafsande på en annan mänska mot hens vilja är oacceptabelt . Såhär tycker jag som är en man.

  Någon patent medicin mot dethär har jag tyvärr inte men försöker givetvis reagera om situationen så kräver.

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2016 at 00:46

   Jag tror att det hjälper om män alltid reagerar när andra män tafsar eller uppträder sexistiskt mot kvinnor. Att de känner att det också angår dem och att de inte vill leva i ett samhälle där våldtäktskultur råder.

 • Reply Markus 3 juli 2016 at 08:14

  Jag är övertygad om att extremt övervåld är lösningen på problemet. Slå vålftäktsmännen sönder och samman, medan du samtidigt gör det klart för dem varför.

 • Reply hanna 3 juli 2016 at 09:53

  Jag blir så fruktansvärt trött och känner som Susie – finns det öht ”normala” män? Skrapar man lite på ytan kryper de mest unkna värderingar fram där man minst anar det. Om inte alltid så i varje fall förfärande ofta. Nå.
  Det finns så mycket att bli uppgiven över här, men jag kan inte låta bli att fascineras av inkonsekvensen. Kan detta vara det enda fallet där folk (män, och en del kvinnor) känner att det är befogat att hytta med pekfingret och säga ”inte alla”? Alla andra grupper verkar det gå jättebra att dra över en kam. Men: Inte män!!!
  Och bara det säger väl något.

 • Reply Mickan 4 juli 2016 at 00:45

  Bra skrivet! Problemet blir väl det att män ALDRIG kan förstå hur vi som kvinnor har det. Att det är ingrott i hjärnan en rädsla att bli våldtagen; att man alltid går en upplyst väg hem från jobbet/krogen/stan, inte för att den är kortare utan för att den känns tryggare. Eller att man under ett halft år, på vintern i Finland, väljer att länka längs gator, inte på belysta spåret, eftersom man känner sig otrygg. Har en dotter som närmar sig tonåren, hur ska jag berätta för henne att hon inte kan känna sig trygg, att det finns män här i världen som tycker att det är ok att behandla henne som hon inte är någonting värd?

 • Reply Jessica 5 juli 2016 at 10:29

  Jag tror att ”normala män” helt enkelt inte tycker att det är deras problem. Jag tjatar om detta med sambo, bröder, vänner och kollegor, helt normala män. De håller med om att det är vidrigt, men verkar inte kunna ta till sig eller bli lika upprörda. De kan inte identifiera sig med problemet. Kanske jämför ”normala män ” sexuellt våld med ”vanlig” misshandel, vilket naturligtvis inte är något att försvara men som inte åtminstone i min värld inte är i närheten så integritetskränkande..

  • Reply Peppe Öhman 5 juli 2016 at 11:11

   Tror du har rätt. ”Vanliga män” gör vad som helst för att tydliggöra att de är en helt annan art än de ”psyksjuka”, ”mörkhyade” ”invandrarna” ”från en annan kultur” -killarna.

  Leave a Reply