Stockholm

Hur får man nya vänner i en ny stad?

23 juli 2016

Maggan slutade jobba redan halv fyra, vi möttes upp och tog oss mot Mosebacke på Söder. Det var fullt av folk där, men vi lyckades haffa en bordsända. Tog in varsin öl och beundrande utsikten medan vi mest pratade om hur fint Stockholm är på sommaren.

_MG_0006

 

_MG_0025 _MG_0033

Maggans före detta Hjärtevännerkollega och vän Anton dök upp och vi fortsatte pratade om hur svårt/lätt det är att hitta nya vänner i en ny stad. Flest Stockholmsvänner har jag själv fått via jobbet, bloggen och sedermera, ironiskt nog via L.A. men om man varken bloggar eller känner för att flytta till USA för att knyta svenska vänskapsband, vad gör man då? Hur gör ni? Anton köpte en hotdog på den frågan.

_MG_0028

 

Sedermera återgick vi till andra samtalsämnen som att prova varandras solglasögon och känna en lätt hemlängtan till Santa Monica. Vi talade också om San Francisco och Los Angeles och hur svenskar och finländare som aldrig varit i någondera eller bara snabbt turistat i städerna alltid gillar SF och ställt sig skeptisk till LA med motiveringen ”San Francisco är en så europeisk stad.” Och jag fattar SF ÄR enklare, mer kompakt och känns mer hemma, men om man är ute efter en europeisk stad kan man väl åka till Barcelona, Paris eller Prag? ”Dessutom är det svinkallt i SF”, brukar jag alltid muttra surt för jag känner att LA liksom blir styvmoderligt behandlat av folk. Trots att jag inser att det är en svårt stad, man är tvungen att ha bil och avstånden är galet långa och det tog oss nästan sex månader innan vi liksom fattade den. Men nu ÄLSKAR jag den. Antar att det finns en fin sak i att få kämpa lite, vem som helst kan älska SF men LA kräver lite ansträngning. Ja. ja…

_MG_0036 2

_MG_0026 _MG_0027

 

När alla var klara med ölen och utsikten skildes vi åt. Anton drog mot Skanstull-hållet medan Maggie och jag promenerade igenom en ljummen stad full av fredagsförväntan. Vi struntade i högsommarstämningen, gick hem åt glass och kollade på Stranger things i sängen.
_MG_0042

Firar en sjunde bröllopsdag
Åker första klass runt Sverige

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Jenn - forever abroad 23 juli 2016 at 09:06

  Oh, så mycket att kommentera på här kände jag nu – kul!!

  Först och främst, vänner i en ny stad…. Har gjort detta så många gånger nu att det börjar bli riktigt tröttsamt (utöver plugg så i: Indien, München, Göteborg och Helsingfors) och vad jag har lärt mig? Tålamod är din bästa vän. Det tar tid att komma in i en stad, med ett nytt umgänge. Ibland har du flyt, och då behöver du knappast några råd, men annars: tålamod. Och så några fler tips jag bloggat om här tidigare: http://jennifersandstrom.se/2014/05/13/att-anpassa-sig-i-ett-nytt-land-boende-vanner/

  2:a grejen: San Francisco, alltså va, EUROPEISK stad? Säger folk det? Jag var just där och jag skulle nog inte hålla med, tyckte den var rätt amerikansk. Lite sunkig också, det förvånade mig litegrann. Jag föll inte alls pladask som merparten verkar göra. Los Angeles känns dock som en stad som man bör hänga med en local för att se på bästa sätt – eller? 🙂

  • Reply Peppe Öhman 23 juli 2016 at 12:26

   Bra tips! Tack för dem. Och du har så rätt i att LA blir så mycket bättre om man har en lokal guide.

 • Reply Therese 23 juli 2016 at 20:47

  Imtressant att alla tycker att SF är så coolt. Jag bor i San Jose så känner ganska bra till SF, och jag tycker mycket bättre om LA. Mera storstad, varmare, härliga stränder, Hollywood, Beverly Hills.. Finns alltid nånting nytt att utforska.. SF är lite tråkig stad i mitt tycke. Blandning mellan sunkig och så tillgjort ’hipp’ på något sätt. Kan inte förklara men har aldrig tyckt att SF är värst sympatisk ?? Visst finns det fina ställen och många klassiska sevärdheter..Men väljer ändå LA och SAN Diego före SF.
  PS. Du är så snygg som preggo!!😍

  • Reply Peppe Öhman 23 juli 2016 at 22:29

   Tack för din goda smak i städer 🙂 /Och för preggokomplimangen!)

 • Reply Minna 24 juli 2016 at 01:04

  Nya kompisar är BÄST! Jag har fått nya kompisar via bloggar, Snapchat, via kompisars kompisar och bara genom att fråga att ska vi ta en kaffe tillsammans om jag tycker att någon är cool. Jag samlar på nya kompisar varje år och oftast genom att säga ja till saker. Som idag ska jag fota bröstvårtor med en typ som jag träffat en gång tidigare. Låt det fara bara! <3

 • Reply Ida-Lina 24 juli 2016 at 04:21

  Jag har lärt mig angående att skaffa vänner i ny stad att man måste svälja ganska mycket stolthet. Om man bott länge på en plats – kanske hela livet – har man blivit bortskämd med att bara få kompisar utan ansträngning. De kanske råkade bo i huset bredvid, gå i samma skola, vara en kompis kompis eller vara familjebekanta. Under studietiden är det också lätt, för då är man många i samma situation och alla lika villiga att få nya vänner. Flyttar man under andra omständigheter kräver det betydligt mer, och då måste man helt enkelt bli lite modigare. Friendrequesta den där typen som verkade kul på en fest eller messa den där ena typen som studerade i samma stad som du men som du egentligen inte känner. Fråga folk om de vill dricka kaffe, vara lite påträngande. Hänga på fester där det kan tänkas finnas folk man kanske kunde bli vän med. Säga ”hej du verkar kul” åt folk man inte känner. Inte ha dåligt samvete fast det kanske bara var kul med kaffe en gång och man inte ses fler gånger. Jag tycker sist och slutligen att de vänner jag fått sen jag flyttade till nya städer på många sätt är mer lik mig än mina gamla (som såklart alltid har en speciell plats i mitt hjärta!) eftersom jag på ett annat sätt valt dem själv.

  Gällande SF och LA så tänker jag att det mer handlar om personlighetsdrag. Att säga att en stad är europeisk är ju lite skumt – städerna i Europa är ju väldigt olik varandra och detsamma gäller ju att säga att en stad är amerikansk. Om man utgår från det är ju inte LA särskilt stereotypt amerikansk heller. Jag tänker att man gillar LA om man är en person som gillar Barcelona och Stockholm och SF om man är en person som gillar Paris och Göteborg (väldigt snävt draget 🙂 ). Det handlar mer om pulsen, arkitekturen, uppbyggnaden av staden tänker jag? Själv gillar jag SF för att det är så smutsigt och ruggigt och människor inte alls verkar bry sig om vad andra gör. Och på en månad i LA lyckades jag definitivt hitta mina platser även där och skulle definitivt kunna känna mig hemma också där. Egentligen tycker jag alla städer är trevliga bara man ger dem tillräckligt mycket tid och tar dem för det de är.

 • Reply Evelin H. 25 juli 2016 at 00:19

  Innan jag åkte till Kalifornien första gången förra hösten var jag säker på att jag skulle gilla SF bättre än LA – men det blev tvärtom! Som någon skrev här ovanför tyckte jag att SF var ganska sunkigt, fint visserligen men inte så trevligt som jag hade föreställt mig. Kände en vag känsla av att jag inte passade in, mest. Men det är en stad som gör sig otroligt bra på bild?! Kan liksom bli sugen på att åka tillbaka av bilder, för att det ser så fint ut, trots att jag inte gillade atmosfären så mycket när jag var där. Nu ska förstås också tilläggas att jag inte spenderade mer än ett par dagar där, så jag kan egentligen inte hävda att jag har lärt känna staden. Men ett första intryck fick jag i alla fall.

  LA däremot överraskade mig positivt när jag kom dit! Jag hade trott att det inte skulle vara så mycket för mig, men jag gillade det verkligen. Var tillbaka där i början av sommaren pga bröllop söder om LA, och då blev det mycket sittande i bilköer på motorvägen eftersom vi var tvungna att åka en del fram och tillbaka, och det var ju sådär. Men annars en så häftig stad, just för att den är så utbredd och har så många olika delar! Har fortfarande mycket kvar att upptäcka där. När det gäller grejer man gör som turist blev jag verkligen förtjust i Getty Center som vi besökte den här gången, precis som jag blev i Griffith Observatory förra året. Älskar utsiktspunkter, men tycker att de var mer än så! Lite som oaser i LA, liksom. Blev också lite kär i UCLA när vi åkte dit.

 • Leave a Reply