Feminism

”Kvinnor vill ha rika män”

29 juli 2016

Jag läste en så otroligt konstig kolumn i Helsingin Sanomat (tyvärr på finska) där skribenten, som presenteras som journalist, på basen av sina egna dejtingerfarenheter kommit fram till att finländska kvinnor främst vill ha män förtjänar bra (minst 4000€ i månaden). Kvinnorna vill, enligt skribenten, ha en man som kan klä sig snyggt (= dyrt), ha en lägenhet i södra Helsingfors, ha råd att försörja henne och tre barn, gilla designhotell och vem blir nu inte glad av att få dyra smycken ibland?

Det som tydligen helt gått skribenten förbi är att kvinnor (ursäkta generaliseringen) med största sannolikhet själva helst tjänar ihop sina pengar för boende, barn och nöjen. Eller varför inte delar utgifterna jämt med sin partner? Som om man i ett heterosexuellt parförhållande vore, sitter ni ner för ni blir det radikalt:JÄMLIKAR. Kvinnans euro rör sig visserligen fortfarande kring 85 cent och den stora majoriteten av de finländska papporna är inte speciellt intresserade av att dela föräldraledigheten, men istället för en välbärgad man tippar jag på att de flesta kvinnorna skulle önska sig just detta. Lika lön, ett jämställt hushåll inklusive barnavård och en man hon själv kan överraska med dyra smycken då och då.

Jag får en allt större känsla att skribenten misslyckats i dejtingdjungeln mindre på grund av sina inkomster och mer på grund av sin unkna kvinnosyn.

Jakten på fettet
En viss sorts män

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Nonne 29 juli 2016 at 13:23

  Har du lyssnat på Heidi Schaumans sommarprat i radio Vega?

  • Reply Peppe Öhman 29 juli 2016 at 22:44

   har ej, borde jag?(var faktiskt på hennes och Joens bröllop för tio år sedan, räknas det?)

 • Reply Marina 30 juli 2016 at 09:43

  Alltså det känns som att skribenten skriver om en väldigt liten grupp kvinnor. För det första ur ett Helsingforsperspektiv och dessutom som att kvinnor skulle vilja bli försörjda. Jag kan gå med på det där med att man söker en viss livsstil men tror nog att det mera är ur perspektivet att om båda går hyfsde inkomster så kan vi tillsammans leva det liv vi båda önskar. Dessutom som en liten reality check till skribenten: det räcker inte att mannen har en inkomst på 4 tonni i månaden för att bo med tre barn i södra Helsingfors. Eventuellt kan 4 tonni räcka till för att försörja fru och tre barn om man bor i Humppila, för att ha råd med södra Helsingfors får nog kvinnan bidra med MINST lika mycket till hushållet för att få det att gå ihop. Heidi schaumans sommarprat var sakligt och bra, inget nytt under solen men kärnbudskapet att alla val som man gör om vem som stannar hemma med barnen är politiska.

  • Reply Peppe Öhman 30 juli 2016 at 23:33

   Tack för detta! Håller med om allt.

 • Reply Jenn - forever abroad 30 juli 2016 at 12:53

  Det finns väl också någon teori om att kvinnor vill känna sig ”omhändertagna” liksom, det kanske går hand i hand med det? Och att man därför faktiskt hellre ser att mannen är den mer försörjande? I don’t know…

  Måste förresten bara säga att jag tycker ”förtjänar” är ett kul ord på finlandssvenska. Jag som svensk skulle säga ”tjänar” – då ”förtjänar” för mig har mer en klang av att ”nu har jag sprungit 10 km så jag har förtjänat att ligga här på soffan”. Medan tjänar enbart har med pengar att göra. Egentligen betyder det ju samma sak, att förtjäna, men tror inte det används på samma sätt i Sverige 😉

  • Reply Peppe Öhman 30 juli 2016 at 23:33

   Jag förstår vad du menar med teorin om att kvinnor vill bli ”omhändertagna” men kan den härleda sig från en tid då kvinnor inte politiskt, ekonomiskt och juridiskt hade rätt att försörja sig själva? Jag påstår inte att kvinnor i dag har samma möjligheter som män, men om vi håller fast vid gamla uppfattningar blir det svårare att uppnå jämställdhet? Vet du vad jag menar? Och hehe, kunde faktiskt lika gärna ha skrivit ”tjänar”.

 • Reply Sabrina 3 augusti 2016 at 02:28

  Var förra veckan på date med en karl som verkade helt galet bitter över precis samma sak. Han bara rabblade på över hur svårt det är att hitta en flickvän då man inte badar i pengar, och alla kvinnor är horor som bara vill ha rika hockeyspelare. Försökte diskutera saken sakligt med honom, men då det inte verkade lyckas, utan han bara skyllde alla kvinnor för att han var singel, steg jag upp och gick hem.

  • Reply Peppe Öhman 3 augusti 2016 at 05:00

   Bra gjort av dig. Vilken otroligt oskön snubbe.

 • Reply Walopää 3 augusti 2016 at 04:46

  Jag är nog benägen att instämma i din analys i slutklämmen. Dessa män luftar ba sin egen värdering om vad en bra man är. Och snavar på sin egen bitterhet.

  • Reply Peppe Öhman 3 augusti 2016 at 05:01

   Ja usch, lite självrannsakan skulle inte skada.

 • Reply Jooles 3 augusti 2016 at 11:11

  Har missat den texten, tur nog kanske. Tänk att en sån artikel ingår i HS, man skulle tro att åtm de flesta unga tjejer i Helsingfors (södra plus resten av landet) faktiskt vill vara självförsörjande. Verkligheten utanför den s.k. Rödgröna bubblan gör sig igen påmind. Blir så matt av såna texter och sen påstår folk att vi kommit långt i jämställdhet i Finland… Kanske det var sant för 15 år sedan.

 • Leave a Reply