Los Angeles Okategoriserade Skriva

Hur man försörjer sig som frilansare i LA

17 augusti 2016

Det korta svaret: Ingen aning.

Det lite längre: Magnus och jag sade som ni vet upp oss från våra jobb på Yle och Hufvudstadsbladet och beslöt oss för att jobba som fria agenter. Ett smartare, eller mer ekonomiskt, val än att stationera sig i L.A. skulle ha varit ungefär alla andra platser i världen. Boende, förskola och hälsovård är svindyrt här. Eftersom vi lever på journalistvisum (funderar på att ansöka om greencard, men å andra sidan varför ändra på nåt som funkar bra?) är vi skrivna och betalar skatt i Finland och utskickade till L.A. därför kan vi gå till doktorn när vi besöker fosterlandet, men vi har givetvis försäkring här också.

Hemligheten, eller den är inte så hemlig, är att vi gör en massa olika jobb. Jag har ett stringerkontrakt med Hbl och skriver för en del andra tidningar och magasin också, bloggar, gör konsultjobb, har några böcker i maskineriet, poddar och så vidare. Maggan redigerar ett antal podcaster och gör tv-produktioner som Hollywoodfruar och TV4 Nyhetsmorgon.

Att leva som vi gör är ingenting jag rekommenderar för trygghetsnarkomanen eller folk som vill ha stenkoll på hur mycket pengar som rinner in varje månad. Det varierar nämligen väldigt mycket. Ibland vaknar jag med nattångest över att vi betalar så mycket hyra, andra gånger bokar vi en helg i Palm Springs. Det skulle såklart hjälpa att ha ett välbetalt jobb på ett flashigt amerikanskt företag, men så här kan vi vara hemma så mycket vi vill, resa och ha oss och behöver inte portionera ut två veckor av semester under ett helt år. Hellre lite fattig och fri, tänker vi (RIM!).

Ibland leker vi mer tanken på hur mycket pengar vi kommer att ha över om vi fortsätter jobba på samma sätt och bosätter oss i Stockholm eller varför inte Bangkok, men samtidigt är det alldeles för underbart i L.A. för att lämna staden riktigt ännu. Det finns nåt slags magi här, en enormt stark kreativ kraft som gör att man ständigt går med känslan av att vad som helst är möjligt. Ens nordiska rationella jag påminner en kontinuerligt om att så inte är fallet, men jag gillar att leva i illusionen.

Farmer's Market och skalliga persikor
Köttsoppa och besök i Topanga

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Maria 17 augusti 2016 at 09:56

  Tack! Det ÄR på riktigt intressant att se hur andra lägger upp sina liv. Lika osäkert ekonomiskt har (hade) jag ju, men behöver nog inte slita så hårt.

  • Reply Peppe Öhman 18 augusti 2016 at 09:41

   Visst är det intressant. Jag tror också att det är viktigt att man är öppen med hur man får ihop det. Speciellt som kvinna. Att jämföra löner, arvoden etc

 • Reply Kugge 17 augusti 2016 at 11:27

  För mig är friheten alla gånger viktigare än pengar, men en vill ju upprätthålla nån sorts levnadsstandard. Men där lyckas jag ju mer än väl och känner inte att jag jobbar ihjäl mig (eller stundvis jo), men för det mesta är jag så himla nöjd över min situationen.

  Och fattar precis vad du menar med kreativiteten. Kände så i Berlin och därför älskar jag staden. Kände också jättestarka kreativitetsvibbar i Manchester.

  • Reply Peppe Öhman 18 augusti 2016 at 09:42

   Nån sa att man inte kan bli utbränd på ett jobb man inte gillar, men jag vet inte. Jag jobbar mycket, men det är nästan alltid så kreativt och roligt att jag inte direkt definierar det som jobb. Aldrig haft söndagsångest sen jag sade upp mig.

 • Reply FREEDOMtravel 18 augusti 2016 at 03:05

  Intressant! Vi känner igen den osäkra livsstilen. Försöker leva på en kombo av bloggen och olika lösa uppdrag. Ingen trygghet 😉

  • Reply Peppe Öhman 18 augusti 2016 at 09:43

   Nu funkar kommentaren. Du hade rätt, den hade gått rakt ner i skräpkorgen.

 • Reply Helena FREEDOMtravel 18 augusti 2016 at 03:07

  Hamnade min kommentar i skräpkorgen? Provar utan att ange bloggadressen…

 • Leave a Reply