Okategoriserade

Gillar ni jobbet?

26 augusti 2016

Jag tycker att det är så spännande att höra om vad folk jobbar med, alltså vad de på riktigt GÖR på sina arbetsplatser. Om de trivs, till och med älskar det eller om de ser jobbet som en nödvändigt ont för att kunna betala räkningar, konsumera och resa. Själv har jag både trivts och vantrivts på arbetsplatser. Trivdes nog bäst på Riksdagen och på Papper och inte lika bra på Finnfacts och Robert’s Coffee. Jag har alltid sagt upp mig ganska fort när jag känt en allt svårare söndagsångest (har haft mycket lättare att säga upp mig än göra slut med pojkvänner jag inte älskat).

Nu för tiden jobbar jag ju som frilansande skribent och konsult och älskar det. Noll söndagsångest, ibland ekonomisk ångest, men det är främst för att jag valt att bo på en så dyr plats. Men tillbaka till er:

Vad jobbar ni med?

Trivs ni?

Om ej, vad är drömjobbet?

Jag avslutar med den här lilla sarkastiska texten av Roland Paulssen.

Bilden är givetvis tagen av Karin Lindroos och en av mina sista ledarbilder på Papper.

Statsministern, vi ser dig
En mörk dag för finlandssvensk journalistik

You Might Also Like

67 Comments

 • Reply Sara 26 augusti 2016 at 09:06

  Jag älskar att jobba! Min förra arbetsplats älskade jag att jobba på, även om allt inte var toppen. Men det nya jobbet jag blev ”headhunt’ad” till älskar jag ännu mer. Misstänker dock att jag älskar att jobba och utveckla företag mer än jag älskar själva arbetsplatsen. Men det är ju iofs en bra egenskap.
  Har redan ångest för den dagen jag måste gå i pension.. är det nåt fel på mig?!
  Jag jobbar som IT ansvarig och sitter i ledningsgruppen för ett mellanstora företag i en halvstor stad.
  Enda nackdelen är att det är en 100km till jobbet
  Drömjobbet är en på en arbetsplats med fantastiska människor där man får vara med och utveckla processerna i företaget.

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 11:24

   Låter som om du är på en perfekt plats. Snyggt jobbat!

 • Reply Hanna 26 augusti 2016 at 11:10

  Jag jobbar som forskare och det finns både saker jag älskar och sånt som jag ogillar skarpt. Jag gillar friheten, flexibiliteten, att upptäcka nya saker, att träffa otroligt inspirerande människor och att få spåna idéer med dem. Jag ogillar osäkerheten, att man jobbar så mycket ensam, konkurrensen, och framför allt ångesten över att allt man gör är skit och att alla andra är så mycket smartare och flitigare än en själv.

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 11:23

   Kan känna igen mig där.

 • Reply Anna La 26 augusti 2016 at 11:19

  Jag är barnmorska och det är världens bästa jobb! Just nu lite tungt eftersom min arbetsplats stängs vid årsskiftet och vi blir förflyttade. Nu är jobbet väldigt varierande allt från förlossning, barnsäng och mödravård till gynekologiska patienter av alla slag och t.o.m. kirurgiska ibland. Nackdelen är allt dokumenterande och skrivande. Det tar bort så mycket tid från patientarbetet.

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 11:23

   Så viktigt jobb! Kan du inte skriva mer om det. Vilka är tex dina bästa tips inför förlossning? Hur mycket ska man läsa på? Och beklagar verkligen att arbetsplatsen ska stängas ner. Har du nåt nytt i sikte?

   • Reply Anna La 26 augusti 2016 at 13:41

    Svårt att veta hur de gör i USA, men lite mer epidural och kejsarsnitt än här tror jag. Ifall man är en person som vill veta mycket på förhand är det ok att man läser på. Sedan lönar det sig nog ändå att inte ha låst sig vid en förlossningsplan utan vara beredd på att vad som helst kan hända. Personalen brukar ha ganska bra koll, så man måste inte veta vad man vill i förväg. Öppet sinne är mitt bästa tips.
    Vi som är fast anställda blir förflyttade till huvudstadens sjukhus, så det är nog mest en sorg över att den relativt sammansvetsade arbetsgemenskapen går förlorad och inte oro för framtiden. Tack för din omtanke.

 • Reply Lisa 26 augusti 2016 at 11:52

  Jag jobbar som trädgårdsarbetare i en välrenommerad park. Älskar själva jobbet, men är innerligt trött på anställningsförhållandena. Har jobbat säsong i tio år.

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 13:50

   Hatar att bli dåligt behandlad av arbetsgivare, men tur att det i alla fall gillar själva jobbet.

 • Reply Maja 26 augusti 2016 at 11:53

  Jag är gymnasielärare. Jag trivs ok, bättre på mitt förra jobb (som låg långt bort). Det är inte en så bra arbetsmiljö i skolan idag. Man ska undervisa massor (ja, vad ska ni lärare göra då?- jo, förbereda utifrån en miljon styrdokument, elevernas intresse, elevernas särskilda behov och diagnoser, vilket kräver att man vet en del om hur man handskas med dyslexi/adhd osv, efterarbeta, dokumentera efterarbetet, närvaro, mentorskap, möten, samtal med hemmet, dokumentera incidenter, marknadsföra skolan, greja med material, städa, svara på oändliga frågor från elever/föräldrar/elevhälsa- ooooops så långt det blev) och i min nuvarande skola så är eleverna inte så pepp på utbildning överhuvudtaget. Många hårda brudar och det kan göra rätt ont i en.
  Trivs okej ändå för det finns massa fina, engagerade kollegor och elever. Det är ett riktigt drömjobb, om man bara får förutsättningar.
  Skulle annars vilja läsa någon vårdutbildning, jälit fascinerad av kroppen. Sjukgymnast kanske, men är det kul att jobba som?
  Ha re!

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 13:50

   Tack för svar! Intressant och kanske du ska läsa lite vårdutbildning. Ta ett sabbatsår och se hur det känns..?

  • Reply Carina 28 augusti 2016 at 11:33

   Är själv sjukgymnast och det är världens bästa jobb. Inte så bra betalt och så, men roligt och meningsfullt.

 • Reply Anna 26 augusti 2016 at 11:56

  Klyschigt nog vet jag fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor – och vantrivs med det. Har alltid varit ganska allround och är en lustig naturvetar-humanist-hybrid. Låter i princip bra, men ger snarare känslan av att inte riktigt vara något alls. Har alltid avundats folk som sen barnsben vetat vad de vill bli och sedan blir just det. Har de senaste åren sysslat med att vara hemma med barn och studerat för att vidga kompetensen på olika fronter. Jag har också ströjobbat med väldigt varierande saker, allt från barnkultur till sånt som krävt naturvetenskaplig expertis. Eftersom jag är en salig blandning av introvert och extrovert skulle drömjobbet vara något där jag kunde jobba hemma i min ensamhet med en kopp te vid sidan av datorn, men samtidigt vara en del av en större gemenskap.

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 13:48

   Du kommer att hitta drömjobbet! Ibland måste man testa en massa för att veta vad man INTE vill göra, tror jag.

  • Reply emma 27 augusti 2016 at 08:37

   Är också en natur-samhälls-humanist-hybrid. Rekommenderar samhällsplanering! Inom mitt jobb inryma allt från tekniska kunskaper till sjukt intressanta samhällsdilemman 🙂

 • Reply Emma 26 augusti 2016 at 12:32

  Jag jobbar som översättare och kan ärligt säga att jag aldrig någonsin haft någon söndagsångest på mitt nuvarande jobb. Har visserligen bara jobbat här sen januari, men ändå, trivs superbra. Det låter mig också lajva en massa olika jobb, när texterna handlar om allt möjligt och man får sätta igång och bekanta sig med grisinseminering eller kärnämneskontroll eller vad det nu sen är.

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 13:47

   Det gillar jag också med journalistjobbet, att man lär sig så mycket om olika ämnen.

 • Reply Egon 26 augusti 2016 at 13:16

  Jobbar med digital utveckling på ett stort och välkänt företag. Älskar att jobba, eller snarare: jobbet är viktigt för mig. Jag får bekräftelse och tillfredsställelse där liksom. Är nöjd nu, men jag vet att jag alltid tröttnar på en arbetsplats förr eller senare, så vi får se vad som händer sen. Och hur mycket jag kan utvecklas inom företaget (just nu: mycket).

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 13:47

   Jag har fram tills nu varit precis som du, bytt jobb ofta. Kul att du känner att du utvecklas mycket på den nuvarande platsen!

 • Reply Anna 26 augusti 2016 at 13:43

  Jobbar som jurist på en myndighet som jobbar med förmynderskapsfrågor och liknande, alltså hjälpa de som inte själv kan tillvarata sina intressen och rättigheter. Senaste tiden har stor del av arbetsinsatsen gått åt att se till att de ensamkommande barnen får en företrädare för att bevaka deras rättigheter.
  Kanske inte drömjobbet men än så länge är det väldigt stimulerande (lite som att lösa juridiska gåtor 🙂 ) och känner åtminstone ibland att jag har möjlighet att göra skillnad. Och när man ser framemot att gå till jobbet för att träffa sina kollegor känns det som att det är en bra arbetsplats.

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2016 at 13:45

   Gudars vilket otroligt viktigt jobb du gör!

 • Reply Jenny 26 augusti 2016 at 20:41

  Jobbar på stalig myndighet, har precis bytt från arbetsförmedlingen till försäkringskassan.

  Trivs sämre på FK än AF. Gillar dock delen där jag känner att jag hjälper människor men börjar fundera på om jag är på rätt plats (eller kanske mer i rätt stad) och vill utvecklas/vandra uppåt.

  Mitt drömjobb inbillar jag mig är psykolog.

  • Reply Therése 27 augusti 2016 at 00:51

   Hej Jenny, vad tråkigt att du inte trivs lika bra på AF. Jag har precis påbörjat processen att söka jobb efter att ha studerat och har sökt en hel del handläggartjänster på FK. Skulle vara intressant att höra mer vad det är du inte gillar med det. Hoppas att du känner att du kan hitta din plats/stad/yrke!

   • Reply Therése 27 augusti 2016 at 00:52

    Inte trivs lika bra på FK som på AF, skulle det ju stå!

    • Reply Jenny 28 augusti 2016 at 01:20

     Egentligt tror jag att det kan ha att göra med arbetsplatserna. Jag ÄLSKADE min chef på AF, nu har jag en väldigt kontrollerande chef.

     Annars skulle jag vilja säga att det är mer administration på FK. Dock bättre lön. På AF kändes det som om jag hade större frihet att hjälpa de arbetssökande (kan bero på att jag då jobbade i Sthlm och hade mer resurser, nu jobbar jag i en mindre stad).

     Om du vill kan du maila mig jennyhejde@gmail.com

  • Reply Peppe Öhman 27 augusti 2016 at 08:01

   Jenny, jag älskar din blogg.

 • Reply Annika 27 augusti 2016 at 00:10

  Jag jobbar på kundtjänst för en möbeljätte, svarar i telefon hela dagarna. Var nyss på intervju för ett jobb på Securitas kundtjänst men det ville sig inte. Jag trivs med kundtjänst, jag är tydligen bra på det. Synd bara att det inte reflekteras i lönen på just min arbetsplats.
  Mitt drömjobb trodde jag innan var ljustekniker, nu vet jag inte längre.

  • Reply Peppe Öhman 27 augusti 2016 at 08:00

   Securitas visste inte vilken pärla de gick miste om.

   • Reply Annika 27 augusti 2016 at 14:37

    Eller hur? Synd om dem som gick miste om mig ^^ Men fick förlängt på mitt nuvarande jobb så vet i alla fall vad jag gör tills den 8:e januari. Så är bara att chilla och planera vidare antar jag. Och hoppas att det går bättre nästa gång.

 • Reply Sofia 27 augusti 2016 at 00:30

  Jag jobbar som barnträdgårdslärare då jag inte är hemma med våra egna barn. Gillar jobbet och att ge de små en trygg och meningsfull tid på dagis. Är dock inte så förtjust i att det blir så mycket dokumenterande och skrivande hela tiden. Det stjäl så mycket av tiden från barnen. Trivs bra med mina kollegor och att vi har en bra gemenskap. Kommer tyvärr att vara tvungen att söka ett nytt jobb småningom ifall vi bestämmer oss för att flytta till radhuset vi drömmer om. Då blir arbetsvägen för lång. Har dock ganska höga krav på var och hur jag vill jobba då jag har en så bra arbetsplats just nu så det blir inte lätt.

  Drömmer också om att skriva en serie pedagogiska barnböcker. Kläckte kanske en idé igår, måste bara testa skriva nu.. Skulle du kunna berätta hur man går tillväga då man skickar in ett manus till ett förlag? Skulle vara intressant om jag möjligtvis skulle få till det och skriva en bra bok.

  • Reply Peppe Öhman 27 augusti 2016 at 08:00

   Hoppas att du hittar ett radhus på rätt avstånd så du kan behålla jobbet. Skriver gärna om hur det är att skicka in manus!

 • Reply Jessica 27 augusti 2016 at 01:05

  Vad roligt att läsa om vad alla jobbar med!
  Är bankjurist – dvs skriver de där villkoren ingen läser, jobbar med samarbetsavtal, utveckling av nya produkter och försöker hålla reda på tonvis med nya regleringar som kommer från EU. Har bra kollegor, superb chef, och trivs för det mesta. Att skriva villkor är mycket roligare än det verkar (och definitivt roligare än att som kund försöka förstå dem) Har söndagsångest ibland, men det handlar mest om när någon sepecifik fråga är knepig eller som nu när inkorgen svämmar över och jag känner att jag inte räcker till.

  Tror att det viktigaste på en arbetsplats oavsett vad man jobbar med är att istället för att snacka skit/starta gräl utan att försöka komma underfund med hur varje kollega fungerar så att man kan maxa samarbetet.

  • Reply Peppe Öhman 27 augusti 2016 at 07:59

   ”Är bankjurist – dvs skriver de där villkoren ingen läser” hahaha. Rolig är du också 🙂

 • Reply Veera 27 augusti 2016 at 02:48

  Jag är en psykiatrisk sjuksjukötare! Jag ÄLSKAR mitt jobb, säkert mest för de att kollegerna är så härliga och vi kommer alla så bra överrens. Jobbet är givetvis tungt men de känns så bra när man ser en människa bli bättre. Har mycket grupper och egenvårdarsamtal med mina patienter, och allmänn uppföljning av patientens mående. Stor del av ens arbetstid går också åt att dela mediciner och beställa mediciner. Studerar till magister i vårdvetenskap på sidan om, skulle kanske någon dag driva olika slags projekt inom vården eller bli lärare inom vårdbranschen. Får se vart vägen tar mig, drömmen är att kunna jobba utomlands någon dag!

  • Reply Peppe Öhman 27 augusti 2016 at 07:58

   Jag ÄLSKAR att det är folk från så många olika branscher som svarar/läser bloggen. Jäklar vilket viktigt jobb du gör.

 • Reply Erika 27 augusti 2016 at 04:21

  Jag är pressekreterare på en stor myndighet i Stockholm. Det är jättekul! Vi är flera på enheten med samma roll och det är kul att vara ett ”team” som i sin tur ingår i en större grupp (hela komm.avdelningen). Innan mitt nuvarande jobb har jag jobbat som journalist och med strategisk kommunikation. Är egentligen JÄTTEsugen på att starta eget men har inga potentiella kunder eller något nätverk. Är ingen bra säljare heller. Och så är det väldigt skönt med ekonomisk trygghet, betald semester osv när en har småbarn. Just nu vill jag göra det jag gör men jag kan inte gå i pension utan att ha kört eget. Det måste bli ett löfte!

  • Reply Peppe Öhman 27 augusti 2016 at 07:57

   Låter VÄLDIGT kul. Ett jobb jag absolut kunde tänka mig om jag inte var journalist/frilansare.

 • Reply Johanna 27 augusti 2016 at 10:12

  Har mitt drömjobb tror jag, iaf för just nu. Är doktorand i genusvetenskap. Det är 85 % bara roligt och utvecklande och extremt lärorikt. Kan känna mig sjukt privilegierad och får ibland nypa mig i armen för att någon betalar mig för att kunna läsa böcker, tänka och skriva saker. De övriga 15 % är ibland tyngda med prestationsångest och mindervärdeskomplex; det kommer aldrig att gå vägen, alla andra har läst ALLA Marxs verk eller 1000 filosofer och feministiska teorier etc, och om jag ens snuddar vi tanken på själva disputationen får jag svindel så det försöker jag låta bli. Men för det mesta älskar jag det. Och nästan aldrig söndagsångest – bara lite om jag ska undervisa veckan som kommer. Men jag kan verkligen inte komma på något som hellre skulle vilja göra, nej.

  • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2016 at 08:07

   Låter verkligen som drömjobbet! Grattis!

 • Reply Elin 27 augusti 2016 at 12:17

  Jag jobbar som förskollärare! Älskar det men kommer inte jobba med det livet ut. Vill MER. MER MER MER. Målet är ex. biträdande förskolechef. Älskar att få ta del av barnens liv, att ha ett riktigt viktigt jobb. Gillar inte trångsynta, bakåtsträvande, inkompetenta kollegor. Stor frustration just nu. Gillar heller inte yrkets status och lönen, men det är ändå värt det! FÖRSTÅS!

  • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2016 at 08:08

   SÅ bra inställning!

 • Reply Eva-L 27 augusti 2016 at 14:10

  Jag är frilansande översättare av tekniska texter och jobbar hemifrån. När jag har för få uppdrag pluggar jag olika fristående kurser på universitetet för att fortbilda mig. Jag har gått olika skrivkurser och så läser jag en del danska eftersom jag inte har läst det på universitetsnivå tidigare. Jag blir inte rik direkt, men oftast trivs jag väldigt bra. Just nu vill jag inte byta jobb, men ibland funderar jag på att sadla om och plugga till bibliotekarie eller arkivarie.

  • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2016 at 08:09

   Tror verkligen att trivsel vinner i alla lägen framöver rikedom.

 • Reply BackstageiMammalivet 27 augusti 2016 at 21:57

  Så spännande att läsa vad alla jobbar med! Jag jobbar som grafisk designer på ett arkitektkontor men är i grunden utbildad modedesigner. Jag trivs väldigt bra på jobbet då jag får göra mycket research och förhoppningsvis skapa bra boende (hyresrätter) med solceller, odling på gården, lekplatser etc. Jag vet inte riktigt vart jag är påväg men skulle helst vilja jobba med alla mina intressen: design, arkitektur, inredning, mode etc så kanske nått typ av onlinemagasin med fokus på hållbarhet…

  • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2016 at 08:09

   Låter som ett kreativt och väldigt roligt jobb.

 • Reply malin / en gul apelsin 27 augusti 2016 at 23:18

  Jag är utbildad till textilformgivare (med huvudsaklig inriktning på att rita tryckmönster), men jobbar sedan flera år på heltid som barnboksförfattare. Hoppsan, så det kan gå. Jag trivs så fruktansvärt bra och tänker inte byta bana om jag inte måste (vilket förstås alltid är en risk då största delen av min inkomst baseras på stipendier). Det här är drömjobbet! Faktiskt jämt. Jag har inte ens ångest över pengarna. (Ännu. Kanske sen i mars då följande stipendium har tagit slut och jag inte har fått några nya…)

  • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2016 at 08:10

   Visste ej att du var textilformgivare! Mycket coolt det också.

 • Reply Kira 28 augusti 2016 at 01:27

  Jag är utbildad restonom men efter flera olika jobb i olika länder jobbar jag nu admin på en girls only gymnasieskola i Nya Zeeland och trivs väldigt bra! Har i stora drag hand om accounts och enrolments. Inget jobb att ta med hem och många härliga lov!! Hittade bloggen efter att ha invrsterat i Livet & patriarkatet under Finlandssemestern 🙂

  • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2016 at 08:10

   HUR landade du i Nya Zeeland? Och så himla roligt att du köpt Livet & Patriarkatet <3

 • Reply Riina 28 augusti 2016 at 13:27

  Jag jobbar för tillfället som uppsökande ungdomsledare, med 16-29 åriga unga som på olika sätt lever utanför studie- och arbetslivet. Det är väldigt socialt (man bemöter flera hundra unga på några år), varierande och jag tycker om när jag kan påverka mitt jobb rätt mycket (t.ex. ordna grupper med olika teman eller besöka kul arbetsplatser). Det bästa är när man lyckas få en längre kontakt med en ung och när man ser att livssituationen förändrats till det bättre för en person man arbetat länge med. Ofta påminns jag också om hur bra jag har det och vilka mjuk start i livet jag själv fick. Jag köpte också din nyaste bok, gillade upplägget, du skrev avslappnat/självsäkert om en stort ämne utan att trampa ner dem som ännu inte är lika insatta 🙂

  • Reply Peppe Öhman 29 augusti 2016 at 17:40

   Låter som ett kul och viktigt jobb! Och ett som verkligen får en att förstå hur priviligerad man själv är. Och ROLIGT att du gillade boken!

 • Reply Maria 29 augusti 2016 at 01:25

  Vilket jättebra inlägg! Känns att vi som läser din blogg kan vara ganska likasinnade, och det är roligt att läsa mer om dom som hänger här!
  Jag jobbar som kvalitetsansvarig. Det passar mig som hand i handske, jag är lite (erm…) OCD och vad är väl bättre för en sán än en massa regler och processer..? 🙂 Älskar mitt team. Vi är ett ganska stort företag sá totalt är vi över 100 pers som jobbar med kvalitet världen över, och pá nát konstigt sätt är vi alla väldigt lika till sättet. Kanske därför vi dras till kvalitet, vad vet jag. En intressant observation är ocksá att en onormalt stor del är vänsterhänta (!) vilket ju gör att en undrar om det finns nát samband där.
  Kvalitet är dock lite knepigt sátillvida att det inte alltid gár hem sá bra hos alla, vissa rent ut sagt avskyr det. Ibland möter jag pá motstánd och jag háller pá och lär mig hur jag ska hantera det. Inte alltid sá lätt, särskilt när det blir personligt. Vilket det ju inte borde bli, det är ju trots att bara ett jobb vi talar om. Jag har en plan om att jobba med det här i drygt ett ár till, sen är det dags att styra in mig pá nágot mer kreativt.
  Favoriter innan detta jobb var utan tvekan ett jobb jag hade pá ett köttförädlingsföretag intressant nog. Jag jobbade där under min studietid och jag var ALLTID där när jag hade en chans, tillbringade all ledig tid där och fick betalt. Jag fick förtroende hos cheferna där vilket ledde till att jag fick vikariera här och där och fick prova pá olika uppgifter. Jag hade faktiskt sá roligt att jag tyckte det var trákigt när veckosluten kom.
  En annan höjdpunkt var ocksá jobb i riksdagen, jobbade där en tid efter dig. Minns hur mina kolleger pratade om dig med värme och nostalgi..! 🙂 Jag tyckte sá väldigt mycket om gemenskapen där, och det faktum att man var mitt i händelsernas centrum.

 • Reply Sandra 29 augusti 2016 at 02:35

  Hej !
  Vad roligt att läsa om allas arbeten här. Peppande!
  Jobbar själv i barn och ungdomspsykiatrin med bedömning och behandling. Roligt, utvecklande, svårt, intensivt och summan av kardemumman är att jag älskar det även med sina skavanker. Känner mig privilegierad över att få vara med i barn och ungdomars förändringsprocesser och att tillsammans jobba mot förståelse för sin egen person och bättre mående. Barn i terapi är så roligt verkligen.
  Om ej barnpsykiatri så vore att ha en resebyrå grymt. Älskar att planera resor ! Det är i dagsläget en rolig hobby ;).
  Tack för fin blogg !

 • Reply Grönt är skönt « Johanna Ögren 29 augusti 2016 at 04:06

  […] bröt bäckenet 2003. Så himla kul! Och då kom jag att tänka på Peppes fråga i bloggen “Gillar ni jobbet“. I fredags var det mitt jobb att rida islandshäst en hel dag och sedan skriva en artikel om […]

 • Reply Mia 29 augusti 2016 at 11:24

  Precis som många andra här också har skrivit – så roligt att plöja igenom alla de här svaren! Jag är högstadielärare, och JA, jag trivs! Visst finns det dagar när jag undrar vad jag egentligen håller på med, men för det mesta är det givande och roligt. (Faktiskt. Högstadieelever är bara människor som råkar vara fjorton.) Det händer att jag har söndagsångest, men för det mesta har det nog mer att göra med att få vardagslogistiken med tre barn och jobb att rulla på – skulle jag bara få glida iväg till jobbet och strunta i resten skulle livet vara en dans på rosor! (Eller…kanske.)

 • Reply Kuratorn 30 augusti 2016 at 01:15

  Jag är skolkurator, dvs. socialarbetare i skolan och jobbar därmed med elevvård med barn i åldern 6-16. Trivs med mitt jobb – det är utmanande, omväxlande och roligt. Känner att jag har en möjlighet att göra en insats i barns och ungas liv, förebygga utslagning och på riktigt hjälpa till. Minuset är sedan låg lön i förhållande till hög utbildningsgrad (pol. mag) – trots att jag hjälper folk till ett yrke är det inget frivilligarbete. förväntningarna på en kan också vara rätt så höga ibland, den där trollstaven finns trots allt inte fast man hur än gör sitt bästa i vissa fall… Och så är så är skolvardagen hektisk, med andra ord är det stressigt och svettigt så gott som hela tiden! Men söndagsångest har jag (oftast) inte, så då är det väl ett gott tecken!:)

  • Reply Peppe Öhman 30 augusti 2016 at 06:54

   SÅ roligt att det är så många av er som jobbar med ungdomar/barn och verkligen trivs med det. Min syrra är högstadielärare och känner på samma sätt.

 • Reply Catharina 31 augusti 2016 at 12:25

  Eftersom jag frossat i att läsa om alla yrken så måste jag ju bidra! Jag är civilingenjör i botten och jobbar på ett stort industriföretag som affärsutvecklare med inriktning på kunderna som köper våra produkter inte direkt genom oss utan via våra agenter i Sverige. Funderar alltså på hur vi ska nå dessa kunder som vi inte har någon kontakt med (förutom typ faktura) och hur vi får agenterna att jobba åt oss på bästa sätt (merförsäljning, varumärkesbyggande osv) trots att de bara jobbar kanske 10-20 % av sin tid med våra produkter.

  Jag tycker det är superroligt! Har jobbat med det i ett år och hoppas det fortsätter vara roligt!

 • Reply Evelin H. 31 augusti 2016 at 13:43

  Åh, det här var ett himla bra initiativ, Peppe! Jag jobbar för tillfället som lärarassistent på en gymnasieskola, vilket innebär att jag jobbar med att stötta ungefär tjugo lärare administrativt och praktiskt med det de kan tänkas behöva hjälp med. Jag har superbra kollegor och tycker att det är intressant att jobba inom skolvärlden, men jag börjar bli lite rastlös. Känner att jag vill ta mig vidare till lite mer stimulerande arbetsuppgifter (har en kandidat inom språk, kultur och kommunikation med franska som huvudinriktning så snart det sista på min uppsats blir klart, men vad jag ska göra med den vet jag inte riktigt än) och tycker att ett åtta-till-halv-fem-jobb känns rätt värdelöst ibland (hatar när man liksom behöver sitta av tiden trots att man känner att man inte orkar mer eller inte har så mycket att göra). Samtidigt vet jag att det jag just nu behöver är stabilitet och rutiner medan jag försöker återhämta mig från överträning (som påminner en del om att vara utbränd). Och nog är det skönt att veta att man får in en lön på kontot varje månad. För att inte tala om betald semester! Är bara så rädd att fastna?! Slits mellan att tycka att jag har gott om tid på mig att ta mig vidare (vart jag vill är fortfarande diffust) och att jag borde ha kommit längre (är 25).

  • Reply Peppe Öhman 31 augusti 2016 at 16:10

   Du är bara 25 och behöver inte alls stressa. Tycker att du ska hålla ögon och sinnen uppe för andra möjligheter och nappa ett bra som dyker upp. Våga hoppa!

 • Reply Johanna 7 september 2016 at 09:43

  Intressanta berättelser! Jag jobbar som ersättningsrådgivare på ett försäkringsbolag och handlägger kunders ersättningsansökningar. Det innebär kundtjänst, vilket kan vara rätt tungt och stressigt. Men också givande när kunderna blir glada över att få bra service och pengar utbetalda på kontot. Jag gillar också att utreda mera invecklade skadefall när man får läsa och tolka försäkringsvillkor och skriva beslut.

 • Reply Adrienne 18 september 2016 at 05:07

  Jag är studerande så det handlar främst om sommar- och deltidsjobb för min del ännu. Den här sommaren jobbade jag på ett café, som med facit på hand var helt ok. Trivdes bra med arbetskamraterna och när en väl kom in i rutinen flöt allt liksom bara på. Drömjobbet är dock definitivt skribent på alla plan; (frilans)journalist, författare, bloggare, och då med feminism som tema eftersom jag nu studerar genusvetenskap. Din blogg och texter inspirerar mig därför väldigt mycket!

  • Reply Peppe Öhman 18 september 2016 at 07:29

   Vad roligt att höra! Säker på att du kommer att fixa det.

 • Reply Annika 15 november 2016 at 13:40

  Jag har ingen bana alls, känns det som, utan halkar runt lite här och lite där med några röda trådar som hänger med. Just nu jobbar jag i alla fall på RFSU och är föreningsutvecklare, dvs att jag jobbar med att stötta de ideellt engagerade i lokalföreningarna runtom i landet. Jättekul, pga älskar sexuella och reproduktiva rättigheter och älskar folk i civilsamhället som brinner och lägger ner en massa av sin fritid på det de brinner för.

  Om jag inte hade gjort det jag gör just nu, som jag säkert inte kommer att göra resten av livet, men om jag hade valt en helt annan bana, så hade jag velat bli gynekolog. Men naturvetenskap ligger inte för mig alls.

  • Reply Peppe Öhman 15 november 2016 at 19:15

   Låter som om du ändå är inne på en bana som handlar om att göra livet lite bättre för folk snarare än att kränga grejer.

 • Reply 151 | Laskask 25 december 2016 at 12:26

  […] gillar jag jobbet. Apropå en fråga i Peppes blogg. Men jag har de senaste åren blivit väldigt mycket mer fritids-vurmare – jag älskar att […]

 • Leave a Reply