Rasism

Det finns ingenting som ”omvänd rasism”

9 september 2016

I dag började jag som vanligt med några vändor i poolen. Den där tveksamheten inför att glida ner i vattnet blir allt starkare för varje dag som går, men när jag väl simmar är det alltid värt det. Undrar om det är en åldergrej, Maggan är nu för tiden världens badkruka. En sån som står och huttrar på översta trappsteget och liksom skvätter vatten på kroppen för att den ska vänja sig vid temperaturen. Riktigt så djupt har jag inte sjunkit ännu. På tal om Maggan så boxades han på förmiddagen och jag passade på att jobba lite.

Jag bloggade bland annat om att alla människor är lika värda, men att alla åsikter inte är det på Hufvudstadsbladet. Eller inlägget handlade egentligen om att vissa mindre priviligerade grupper, som till exempel rasifierade, måste få ha sina skyddade zoner där vita män (och kvinnor) inte dundrar in och kräver att få sin röst hörd. Svängde snabbt förbi HBL:s Facebooksida där de vita kränkta männen ylade ”OMVÄND RASISM!”. Funderar nu på om jag borde skriva ett helt inlägg om att det inte existerar nåt som omvänd rasism, det är bara ett uttryck rasister använder när de har slut på argument.

dscf6541

”Så innan du kommenterar, lägger vissa egenskaper på en människa på basen av hennes hudfärg, kön, religion, sexualitet eller annan yttre faktor. Innan du forcerar in dina argument. Fundera en stund över ditt eget perspektiv och dina egna privilegier. Ta en extra tankerunda kring frågan: ”Är min åsikt relevant i det här sammanhanget? Måste min röst höras i alla sammanhang?”. Jag säger inte att den alltid skulle vara irrelevant, men det tåls ändå att funderas på.”

Sedan åkte vi till Venice för att prata med folk som säljer medical marjuana för ett reportage i Hufvudstadsbladet. Det kostar 40 dollar för att få en diagnos som kräver weed, men i november kommer Kalifornien sannolikt att rösta igenom att lagförslag som låter också friska människor köpa och röka så mycket de vill. För eget bruk alltså. Ska skriva ut texten imorrn.

img_1068 img_1071

 

Yle och blackface
Rasister i kommentarsfältet

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply E.E.J 10 september 2016 at 04:26

    Lite problematiskt. Att du som en vit heterovarelse bestämmer vad de rasifierade måste få ha.

    • Reply Peppe Öhman 10 september 2016 at 06:44

      Nja, jag citerade ju grundarna av Rummet. Men bra poäng att checka också mina egna privilegier.

    Leave a Reply