Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Feminism

Män respekterar män

5 oktober 2016

Författaren Johanna Holmström hade skrivit en alldeles utmärkt och pedagogisk förklaring om feminism på sin facebooksida. Hon förklarade bland annat varför de små sakerna som att alltid vara ansvarig för att allting löper smidigt i hushållet egentligen är en stor sak, om varför kvinnor mycket oftare än män är fattigpensionärer, om att det fortfarande finns bäste-broder-nätverk i näringslivet där män i praktiken kvoterar in varandra och så vidare.

Johanna fick många hejarop. Alla av kvinnor. Sen tog givetvis inte länge innan snubbarna ramlade in (de kallade till och med på varandra) och skulle förklara hur fel hon hade. Blixtsnabbt dök begreppet ”offerkofta” upp, sedan förklarade någon att kvinnor nu bara vill stanna hemma och inte är intresserade av karriär, de får liksom skylla sig själva, att statistiken som en annan kvinna lade fram inte räknades (”så där läser man inte statistik”), eller ”Män jobbar mer än kvinnor och ska därför ha mer lön” och så förklarar någon hur mycket oavlönat hushållsarbete och barnavård kvinnor fixar och får höra: ”Men det är kvinnans VAL” och så vidare. Ni har alla varit där.

Just nu har jag inte ork att gå in och argumentera, fast jag känner att jag borde. De här männen ger ALDRIG upp. De undviker motfrågor, kallar dem som ifrågasätter för att gå till personangrepp och ändrar framförallt sig aldrig. De tror på fullt allvar att de förtjänat alla sina privilegier.

När jag vaknade imorse hade Magnus glidit in och kommenterat och som vanligt var gubbarna mycket vänligare inställda mot honom än alla kvinnor som kommit med sakliga och till och med artiga argument. Ja, jag vet att man inte behöver ha en universitetsexamen i sociologi för att fatta att de här misogyna männen respekterar andra män (och deras åsikter) mer än kvinnors, men det är nästan fascinerande hur detta upprepas och bekräftas i ett oändligt antal diskussioner på sociala medier. Män respekterar män.

 

God och blandad kulturmix
Stereotypa yrkesroller

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Linda 5 oktober 2016 at 21:12

  Länk? Vill gärna läsa inlägget:)

 • Reply Frida 6 oktober 2016 at 07:00

  Män respekterar män. Män lyssnar på män. Män skrattar åt män. Män dunkar varandra i ryggen och ser åt andra hållet.
  Jag orkar sällan delta i liknande diskussioner av samma anledning som det inte är givande att diskutera med främlingsfientliga. De är ( i min mening ) blinda människor som inte är intresserarde av något annat än dumheter som boostar deras redan för stora egon.
  Jag försöker ibland, men blir alltid lika nedslagen.

  • Reply Peppe Öhman 6 oktober 2016 at 07:32

   Jag tycker också att det finns många gemensamma nämnare mellan antifeminism och rasism. Folk som aldrig upplevt förtryck tycker att de bara varit lite duktigare på livet istället för att se medfödda privilegier.

   • Reply Frida 6 oktober 2016 at 08:18

    Ja precis. Och det bottnar väl säkerligen i en rädsla att förlora allt det där härliga som de egentligen vet att de borde dela. Som de egentligen inte gjort sig förtjänta av och som kanske tom gager en smula? Som innefattar en hel del ruttet, men hallå! Dumma gapiga kvinnor som kommer här och ska hävda sig, jobbiga är vi.

 • Reply Nora 6 oktober 2016 at 12:32

  Alltså Sjövall och gänget… suck!!

  • Reply Peppe Öhman 6 oktober 2016 at 16:15

   Att han orkar. Blir så otroligt provocerad av självgodheten.

 • Reply Annika 6 oktober 2016 at 13:10

  Gick in och läste kommentarerna och åh herregud så trött jag blir på den diskussionen.

  • Reply Peppe Öhman 6 oktober 2016 at 16:12

   Jag vet. Så otroligt lite självdistans gubbarna har. Viktigast är att alltid ha rätt.

  Leave a Reply