Feminism

Den livrädda heteromänniskan

18 oktober 2016

Jag var obehagligt nära att delta i en Facebook-diskussion i dag, men beslöt mig för att istället skriva av mig här (dessutom fanns det en massa bra kommentarer som försökte förklara jämställdhet på ett pedagogiskt sätt). Diskussionen baserade sig på den här artikeln (tyvärr på finska) som handlar om att undervisningsministeriet vill att alla skolor ska göra en jämställdhetsplan, som ska förnyas vart tredje år. Artikeln handlar också om att lärarna hellre ska tala om ”barn” än kategorisera folk som ”flickor och pojkar”. Förklaringen är att barnen främst ska få vara individer och inte genast klassas som ett visst kön med vissa egenskaper (”pojkar är stökiga, flickor är bra på att sy”). Man ska också tala om att män föds med vissa privilegier och att alla inte är CIS och heterosexuella.  Som förebild och exempel har man delstaten Victoria i Australien.

Det här låter ju jättebra! Förutom att det tydligen skrämmer skiten ur heteromannen och -kvinnan att a) plötsligt bli kategoriserad som CIS. Att tillhöra normen och majoriteten för ju vanligtvis med sig privilegiet att få vara en individ och själv kategorisera andra, b) att, som någon skrev, nu förbjuda pojkar att ha ”stiliga pojkkläder” och flickor ”att klä sig i fina klänningar” c) gemensamma badrum är tydligen det värsta en människa kan råka ut för (Hej North Carolina!).

Det som dessa människor inte tycks ha snappat upp är att jämställdhetslagen och alla dessa rekommendationer (det finns för övrigt ingen lag som förbjuder en lärare att använda ordet ”pojke”) handlar om att ge MER frihet åt barnen och i längden resten av oss. Att se individen och fatta att vi alla är både olika och lika. Att ens kön inte definierar ens känslor, intressen eller färgval. Det handlar om att inte låsa in pojkar i snäva könsroller där det är fult att gråta och bögigt att tala om känslor och att uppmärksamma ungarna om att vi föds in i olika privilegier. Beroende på om man är man eller kvinna, cis eller trans, har en funktionsvariation, en mörk eller ljus hudfärg och så vidare.

Jämställdhet handlar inte om att kasta om könsrollerna, utan om att skrota dem. Det handlar inte om att förbjuda ett visst beteende, utan att öppna upp för tusen andra möjligheter.

Jag antar att reaktionerna bottnar i en rädsla för att förlora privilegier man fötts in i, men själv tror att man förtjänat. Det gör mig på allvar ledsen att se hur hårt vissa människor kämpar för att bibehålla stereotypa könsroller. Biologisk fakta, my ass.

Alla som inte är vita, heterosexuella och har en penis
Till alla män som har en dotter, fru eller mamma

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Tormenta 19 oktober 2016 at 02:32

  På vår förskola i Stockholm så pratar personalen enbart om kompisar/barn, inte flickor och pojkar. ”Ta med din kompis, gå till dina kompisar, kom alla barn som vill dansa/spela fotboll. ”
  En enkel liten grej men medvetet försök att inte falla in i gamla mönster där man överför sina fördomar på barnen.

  • Reply Peppe Öhman 19 oktober 2016 at 16:29

   Men TÄNK på hur förvirrade barnen blir om inte personalen ständigt informerar dem om vilket kön de tillhör?

 • Reply Sari 19 oktober 2016 at 09:50

  Ymmärtävätkö ihmiset tahallaan asioita väärin vain saadakseen meluta netissä vai mitä ihmettä? En voi uskoa että näin yksinkertaista asiaa ei ymmärretä 🙁

  • Reply Peppe Öhman 19 oktober 2016 at 16:30

   Jag fattar inte heller. Tror att folk kanske bara läser rubriken och får panik. Men väldigt tråkigt är det.

 • Reply Hara 19 oktober 2016 at 14:12

  Endel eller kanske ganska många mänskor är tyvärr rädda för förändringar. Man har sina invanda roller i olika sammanhang och känner en viss trygghet i dem. Var hamnar man om omgivningen förändras?

  Det är få förunnat att få ta i bruk/behålla hela paketet (känsloskalan) som vi föds med tänker jag. Rädslan att förlora privilegier och i värsta fall bli utstött spökar?

  • Reply Peppe Öhman 19 oktober 2016 at 16:30

   Jag tror att du har helt rätt i analysen.

 • Reply Erika 19 oktober 2016 at 23:04

  *Sparar länk till inlägg och sparar till framtida behov som jag vet kommer * Så superbra förklarat!

  • Reply Peppe Öhman 20 oktober 2016 at 17:13

   Gläder mig att höra (läsa). <3

 • Reply Marina 20 oktober 2016 at 02:00

  Det lustiga är ju att det här inte är något nytt, vilket också flera artiklar har pekat på. Jag ser det här som en clickbait, media visste mycket väl att det här skulle bli en shitstorm när de valde att lyfta upp något som skolorna har gjort i flera år.

  • Reply Peppe Öhman 20 oktober 2016 at 17:19

   Är mest besviken på att människor tydligen inte orkat läsa mer än rubriken och sen blivit upprörda. USCH.

  Leave a Reply