Los Angeles

Tips inför flytt till L.A.

6 november 2016

I går åt vi en avskedsbrunch på klassikern Sunny Spot med famljen Leino-Aguero. Som vanligt pratade vi till stor del om hur det är att bo i L.A. och om kompisfamiljen borde flytta hit. Jag vill det såklart. Fylla LA med gamla och nya vänner. Den ena i familjen vill flytta, den andra är lätt skeptisk.

Nackdelarna med att bo här är: 1) det är svindyrt 2) det är lätt att halka in i väldigt gammaldags könsroller där mannen jobbar mycket och frun blir en homemaker. Inget fel på att vara en hemmafru, men det passar inte alla. Fördelarna är: 1. Alla andra.

dscf7538

Med lite tur och skicklighet klarade Magnus och jag av att ducka just könsrollsfällan. Tror att det delvis hjälpte att jag pluggade så jäkla mycket det första året och att Magnus automatiskt blev den som stannade hemma under en specifik tid. När skolan tog slut och vi började jobba båda två kunde vi ha ett nytt möte och dela upp uppgifterna så rättvist vi kunde. Det var inte så svårt eftersom vi båda frilansar och därmed inte behöver göra USA-långa arbetspass på ett kontor, utan själva ganska långt kan bestämma över vår arbetstid. Plus att vi nästan snackat ihjäl oss om jämställdhet innan vi fick barn.

För dem som flyttar hit för ett specifikt jobb är det lätt att den andra parten i familjen faller in i ett system där hen (okej HON) fixar luncher, hämtar och lämnar, jobbar frivilligt på skolan och ser till att det finns mat i kylskåpet. Med andra ord är mitt tips inför en L.A. flytt att noggrant diskutera igenom hur familjen vill dela upp det oavlönade hushållsarbetet och ta reda på om alla inblandade är med på noterna.

dscf7535

Kolla bara så självgoda vi är på den här bilden. Låt den inte lura er, vi bråkar också ibland om vem som är tröttare. Men inte så ofta.

Alla som inte är vita, heterosexuella och har en penis
Hur man kör bil i regn

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Marie 7 november 2016 at 11:33

  Funderar lite på det här med prisnivån. Som jag förstått det så går hyran på en rätt saftig summa, hur är det med mat från butik (bröd, smör, mjölk etc.) och att äta ute, vad kostar ex. en öl på krogen? Kläder från vanliga kedjor, alltså inte design och märkesstuff. Och är lönenivån också högre i förhållande till vad allt kostar? Klarar man sig på ”vanliga” jobb, säg ex. elektriker, förskolelärare eller frisör, som här i Finland inte är några höginkomst jobb. Eller ska man jobba häcken av sig med trippeljobb om man har ett don med en medellön? Nu funderar jag inte på att flytta, men undrar om man behöver ha en riktigt fet reskassa för att ha råd att bo på hotell och äta ute ute om man skulle besöka LA som turist i framtiden.

  • Reply Peppe Öhman 7 november 2016 at 17:07

   Hej! Hyrorna är svnindyra i L.A. maten lite dyrare eller lika som i Sverige och Finland. Att äta ute finns i alla prisklasser och man kan får riktigt riktigt god mat för bara några dollar. Hotell är dyra, men rekommenderar Airbnb som är skäliga (och mysigare). En öl kostar väl några dollar och uppåt. Man klarar sig på vanliga jobb här, men det finns såklart också dyrare områden. Vi jobbar inte häcken av oss, eller så känns det i alla fall inte. Rekommenderar varmt LA som destination, men det lönar sig att läsa på lite före man åker. Det är ingen självklar tursiststad som t.ex. San Fransisco och New York.

 • Reply Mimma 7 november 2016 at 14:14

  Är nyfiken på hur ni gjort med försäkring… det ska ju vara en av de dyraste grejerna i USA?

  • Reply Peppe Öhman 7 november 2016 at 17:08

   Nja, det beror på hurdan försäkring man har. Vi betalar några hundra i månaden. Ofta betalar arbetsgivaren det, men vi är ju frilansare så vi får stå för den själva.

  Leave a Reply