Rasism

Hur man INTE ber om ursäkt

15 november 2016

Ni har kanske läst att en rasistisk och sexistisk miljonär vid namn Donald Trump vann presidentvalet i USA? Efter valet har det kommit in rapporter om muslimska kvinnor som fått sina slöjor avdragna av Trumpanhängare, om hur pojkar i högstadiet tagit flickor på underlivet och kallat det att ”trumpa”, om hur en vikarie i en skola berättade att alla mexikanska och centralamerikanska studenter kommer att bli föräldralösa eftersom deras föräldrar kommer att deporteras och så vidare. En chef för en organisation i West Virginia skrev på Facebook:

”It will be so refreshing to have classy , beautiful, dignified First Lady back in the White House.I’m tired of seeing a Ape in heels.”

Hennes kompis, stadens borgmästare, svarade:

”Just made my day, Pam”

Efter att folk påpekat den vidriga rasismen i det hon skrivit tog Pam bort texten och bad om ursäkt. Eller ”bad om ursäkt”. För detta är ingen ursäkt:

“My comment was not intended to be racist at all,” Whaling said in a statement to The Washington Post. “I was referring to my day being made for change in the White House! I am truly sorry for any hard feeling this may have caused! Those who know me know that I’m not of any way racist!

“Again, I would like to apologize for this getting out of hand!”

Att säga att man inte alls egentligen menade att uttrycka sig rasistisk och att alla som känner en VET att man inte är rasist (trots att man precis bevisat sig genom att skriva en grovt rasistisk text) betyder ingenting. Det är inte rasisten som har tolkningsföreträdeom Det är heller ingen ursäkt att säga att man är ledsen ifall någon blev ledsen. ”Jag ber om ursäkt om någon blev sårad, det var inte meningen att skapa dålig stämning”. När man ber om ursäkt ber om om det för att man sagt eller gjort någonting dumt. Man säger att man ångrar sina handlingar. Hur man INTE ber om ursäkt: Man säger att man är ledsen ifall någon blev ledsen och för att ens handlingar ledde till commotion.

Välj att inte vara ett rövhål
Bring out the clowns!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Ina 15 november 2016 at 11:17

  Man kan ju fråga sig: ”How did this horrible disaster happen?”… Vad är demokrati egentligen? Man undrar från lilla Strömfors (som – FAN TA MIG – tillhör jävla Lovisa stad…).

  Fan ta den Trumpna Smurfen.

 • Reply Johanna 15 november 2016 at 12:05

  Jag blir så ledsen. Och här hemma är jag ledsen på att förslaget om 6+6+6 bemöts med kritik. Argumenten är att männen har så viktiga jobb att de inte kan vara hemma så länge.

  • Reply Peppe Öhman 15 november 2016 at 19:17

   Jag läste också den texten (på Yle eller vad?). Så tydligt vem som är viktigast och vilka sysslor som prioriteras. Blir också galen på att folk tror att staten tar ifrån dem valfriheten. ALLA FÅR GÖRA SOM DE VILL, men vill man att staten ska bekosta det ska det såklart vara en jämställd lösning.

 • Reply Maria 16 november 2016 at 00:52

  Fan vad du är bra som orkar skriva om det. Det är jätteviktigt. Jag orkar ingenting.

  • Reply Frida 16 november 2016 at 07:04

   Jag orkar inte heller, men så kan vi ju inte ha det! I Stockholm har det varit snökaos och således samhällskolaps, detta lyckades några härliga män med mediautrymme få till att det var feministernas fel. Audi avbryter ett samarbete med Kakan Hermansson då ett gäng (män) blivit upprörda över att hon fick representera dem. De ska sälja sina bilar. SD går framåt och har fler anhängare än någonsin. Jag orkar inte heller. Inte just nu.

   • Reply Peppe Öhman 16 november 2016 at 16:44

    Läste om båda. HUR kan man hata feminismen så mycket? Eller det måste ju handla om samma saker som folk som röstade på Donald Trump kände: rädsla för en rörelse som kräver att männen prutar på sina privilegier.

  • Reply Peppe Öhman 16 november 2016 at 16:46

   Vi orkar i omgångar. Tycker att du orkar väldigt ofta. KRAM

 • Reply Frusnygg 17 november 2016 at 03:24

  Jag förstod inte detta först, hur man inte ber om ursäkt. En aning skämmigt, men jag är såå glad nu när jag förstår. Väldigt tacksam för din ögonöppnare.

  • Reply Peppe Öhman 17 november 2016 at 17:00

   Inte alls skämmigt!

  Leave a Reply