baby Jobb Los Angeles Personligt

Ett inlägg fullt av svar

19 november 2016

Tack för att ni ställde frågor och frågelådan är fortfarande öppen, bara att köra på!

Sigrid: Min kille läser bara män. Hur uppmuntrar jag honom att läsa även kvinnor?  Hur tänker du kring uppfostran av döttrar och söner, kommer du uppfostra Majlis och Vidde på olika sätt? Tack för dina böcker, poddar och blogg, jag slukar allt!

Så roligt att du gillar böckerna, poddarna och bloggarna! Är det okej om jag slussar över den första frågan till Mellan raderna? Tänker att det är en PERFEKT lyssnarfråga där.

Uppfostran av döttrar och söner, bra fråga där också. Föreställer mig att det är lite lättare att uppfostra söner eftersom man kan satsa allt på att de ska bli empatiska och jämställda individer. Samhället kommer ändå att tvinga på killarna hårda och traditionellt manliga värderingar så den biten kan Maggan och jag helt släppa. Magnus brukar säga till Vidar att det finns så många dummisar i världen, folk som är giriga och bara tänker på sig själva, därför är det viktigt att vår familj är Lag Snäll. Gällande Majlis blir det svårare. Vi vill ju inte göra tvärtom, lita på att vår kultur pressar på henne traditionellt kvinnliga egenskaper och själva vara hårda och snubbiga. Tänker att vi ständigt måste påminna henne om att hon duger som hon är och att uppfostra henne till en självständig individ som tror på alla människors lika värde. Fast detta gäller ju Vidar också såklart. Äh, har ingen aning om hur vi ska göra med Majlis. Eftersom kvinnor och män fortfarande blir olika behandlade i vår kultur känner jag ändå på mig att vi måste fundera kring hur vi ska göra med henne, inte bara köra på som vi gjorde med Vidar. Kom gärna med förslag. KRAM

img_2161

Matilda: Är majlis medborgare i USA? Finns det isåfall möjlighet för er att bli medborgare där nu? Och vill ni det?

Alla barn som föds i USA blir medborgare, men vi ska ännu sköta en del byråkrati kring det så hon får ett pass och kan resa ut och in i landet. Tror inte att det påverkar vår möjlighet att bli medborgare, men tror inte heller att vi vill det. Kanske vi söker greencard inom några år, får se.

Frida: Hur träffades du och Magnus? Har ert förhållande alltid varit jämställt, eller har ni jobbat fram det under tiden så att säga? Tack för en jättebra blogg!

Tack för fina ord om bloggen! Vi träffades första gången i september 2007 när jag precis blivit chefredaktör för tidningen Papper och Magnus jobbade som programledare på radio X3M. Maggan intervjuade mig och tycke uppstod. Vid den här tidpunkten var vi båda upptagna med andra människor, men sommaren 2008 frigjorde vi oss och blev ihop med varandra. Ett år senare gifte vi oss och nio månader senare föddes Vidar. Vårt förhållande har alltid varit jämställt. Vi pratade om det från första början och supermycket medan jag var gravid med Vidar. Tror att det är enklare att introducera en jämställd livsstil från början, svårare att plötsligt ändra på inrotade vanor. Svårare, men verkligen inte omöjligt.

dscf7535

Frida: Min stora son frågade mig varför magen fortfarande var tjock fast bebin är ute. Same shit. Idag regnar det horisontellt i Göteborg, så nu väljer jag att blunda en smula för bilder på palmer.  Ska tänka ut en fråga till dig, jag ligger lite efter i min läsning.

Usch för horisontellt regn! Och så länge magen fungerar är det en bra mage. Ser fram emot fråga (men inget tvång!)! Kram

Raipé: Borde man / vi igen börja använda det fantastiska order ”snabel a” för @? Jag känner att det blivit negligerat alltför länge.

Svar: JA! Själv är jag också ett stort fan av ”kanelbulle”.

Hanna: Hur fungerar förädrarledigheten nu då ni bor i USA? Har Magnus nån möjlighet att ta ut pappaledighet? Hur känner du inför att du är tvungen att arbeta samtidigt som du har ett spädbarn hemma? Har varit i samma situation själv och är nyfiken på hur du tänker. Varför namnet Majlis?

USA har ingen federal lagstadgad föräldraledighet. Olika stater har olika mycket eller inget alls. Detsamma gäller företag, på sistone har it-företagen i Silicon Valley föregått med gott exempel och bjuder på upp till ett år av föräldraledighet. Jag tror Kalifornien var den första staten i landet med att erbjuda sex veckor avlönad ledighet (har skrivit mycket om detta, men nu minns jag såklart inte exakta siffror). Eftersom vi är här på visum från Finland går vi ändå enligt det finländska systemet. Jag jobbade också ganska mycket när Vidar var nyfödd och jag har jobbat som frilansare/egenföretagare så länge att det faktiskt känns helt utopiskt att bara vara ledig och sköta om barn. Nåt slags sjukligt duktighetssyndrom eller nåt som gör att jag känner att jag med ny familjemedlem är tvungen att försörja familjen extra mycket. För mig funkar det bra att skriva då Majlis sover eller Maggan underhåller henne. Vi delar helt lika på vården av barn och hushåll här hemma. Gällande namnet Majlis så hette min mormor det och likaså Magnus mormor. Vi talade faktiskt om detta redan första kvällen i träffades på Korjaamo i Helsingfors september 2007.

img_0270

Bea: Hur mycket pengar behöver man egentligen för att bo i LA? Vet ju att det är ”dyrt” men har svårt att uppfatta vad medelinkomsten och hur man klarar sig är. Undrar för att min make funderar på att ta ett jobb där och jag isf skulle bli hemma. Klarar man sig på en lön osv osv 😊

Svårt att säga, det beror helt på var i Los Angeles man bor och hur man vill leva. Om man måste ha ett eget hus med pool och en Tesla måste man tjäna mycket pengar, men man kan också på i lägenhet och köra en begagnad bil.  Vi har ju oturen (klagar ej!) att bo i den dyraste delen, men fixar det ändå trots blygsamma frilansarvoden. Om din man blivit erbjuden ett jobb är det säkert ganska bra avlönat och ni klarar er säkert på bara den. De flesta av mina expatvänner lever på en lön.

img_2267

"Känslorna är all over the place"
Klassisk frågestund

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply SK 19 november 2016 at 11:20

  Inte för att jag har med det att göra men.. ammar du Majlis eller bara med flaska isåfall varför?

 • Reply Raipé 19 november 2016 at 13:39

  Angående hur mycket pengar man behöver. Om man är som expat och kvar i det finländska socialskyddet så sparar man en del pga att man inte måste betala social security + medicare o medicade skatten (det blir tillsammans säkert typ 8%) plus att i expat deals så betalar oftast arbetsgivaren också hälsoförsäkringen. Plus att alla andra försäkringar e ganska mycket dyrare än i Finland. En annan grej att tänka på om man inte är med i det finska systemet (och att arbetsgivaren i Finland betalar pensions kontributioner) är att man måste gärna måste ladda pengar i sin 401K om man vill ha besparingar när man pensionerar sig, detta blir också lätt 6-10% av bruttolönen (beror såklart på hur mycket man vill spara).

  Dvs, förutom att LA är dyrt så beror också mycket på om man är som expat eller inte. Om inte kommer det enkelt på nästan 20% (på bruttolönen) av kostnader man inte nödvändigtvis som Finnländare tänker på. Så det att skatterna är lägre är delivs relativt.

  • Reply Peppe Öhman 19 november 2016 at 13:45

   Skönt att nån har koll! Tack för förtydligandet. Och NÄR kommer ni hit på besök?

   • Reply Raipé 19 november 2016 at 14:00

    We’re working on it, don’t worry 🙂

 • Reply Susanna 20 november 2016 at 00:00

  Majlis for president! Det slog mig först nu att hon har dubbla chanser, Finland och USA!

  • Reply Peppe Öhman 22 november 2016 at 07:18

   Haha, vi börjar preppa henne för kampanjen asap!

 • Reply Koko 22 november 2016 at 03:58

  Alltså den där bilden på Vidde och Majlis är bedårande, och jag är inte lättbedårad av små barn (katter, däremot). Jag tror vi har samma uggla hemma, förresten, den ser ut som Ikea.

  Äh, alla bilderna är fina, förresten 🙂

  • Reply Peppe Öhman 22 november 2016 at 07:19

   Tack ! Jag brukar också föredra djurungar framför barn, men ibland får jag till det. 🙂

  Leave a Reply