Feminism Länkar

Skoja bort sexuella inviter

6 december 2016

Igår åkte Maggan, jag och amerikanen ner till San Diego för att fixa ett pass. Orsaken till San Diego var att vi flyger till Stockholm redan på fredagen, amerikanen behöver ett snabbpass och köerna i Los Angeles gjorde att vi skulle ha fått en tid först nästa vecka. Ja, ja så går det när man är sent ute (med att föda barn).

I bilen lyssnade vi på podcaster och bland annat det senaste avsnittet av This American Life. Avsnitt 603 handlade om människor som försöker ändra sitt och andras tankesätt och beteende. I den första delen åkte en kvinna till Australien och pratade med män som ropade efter kvinnor på gatan (catcalling ni vet). Hon drog fram mikrofonen och gick fram till de snubbar som ropat efter henne. Alla män hon talade med sa att de ville att kvinnorna skulle känna sig smickrade och att de ”bara ville väl”. Han berättade att han brukade gå fram till grupper av kvinnor och ta i den snyggaste baken. Som en komplimang till ägaren av den snyggaste rumpan. Reportern gjorde lite research, kom tillbaka följande dag och berättade att de flesta kvinnor är rädda för att catcallandet (och tafsandet) ska leda till våld, att så gott som alla tycker att det är obehagligt och får dem att känna sig otrygga. Om ni vill ha de exakta siffrorna får ni lyssna själva.

Det som jag fastnade vid var att de flesta kvinnor skrattar och skojar bort sexuella inviter eftersom de är rädda för mäns reaktion då de blir avvisade. Att männen, då de får ett nej, kan bli så okontrollerbart arga att de blir fysiska eller åtminstone skäller ut kvinnan. Kallar henne hora och så vidare. Kvinnor visar inte hur upprörda de blir på grund av rädsla för männens reaktion och männen tolkar det som om kvinnorna gillar att bli trakasserade.

Själv tror jag att männens rop och tafsade mer handlar om makt över kvinnor, att visa att de kan ta vad de vill ha, snarare än en altruistisk önskan om att kvinnorna skulle bli glada över att få sina kroppar recenserade. Men nu sitter jag bara här och tjejgissar.

Vasa! Put your hands up in the air!
Killgissa och tjejveta

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Frusnygg 7 december 2016 at 02:13

  Det skulle vara mycket intressant att höra män reflektera över detta. Och kvinnor med för den delen. Den sårade mannen som kvinnan ska trösta när han har blivit avvisad. Att det handlar om makt och om den lille pojken som vill få uppmärksamhet och bekräftelse. Tänker jämt på det här numera och du zoomar som vanligt rakt in i mina tankar…

  • Reply Peppe Öhman 7 december 2016 at 10:40

   Verkligen! Lyssna på avsnittet, där resonerar den australiensiska snubben kring temat. KRAM

 • Reply Frida 7 december 2016 at 04:21

  Sen finns ju den härliga aspekten att är man ”knullbar” och män vill visa sin uppskattning genom att på olika vis uttrycka att man är ju detta så ska man ju vara tacksam. Eftersom det största jag kan åstadkomma som kvinna är ju att vara åtråvärd. Det är tacksamhet man väntas uppleva när någon random snubbe hasplar ur sig härliga komplimanger över gatan. Nej bevare mig väl. Efter tre barn är jag inte drabbad så konsekvent längre kan man väl säga, men en sak jag ska lära min dotter så är det att hennes värde sitter i annat.

  • Reply Frida 7 december 2016 at 04:25

   Håll till godo. Detta är det bästa jag lyckas formulera efter natt tre av ” fest ” Det vassa i feministen rostar av all mjölk just nu.

   • Reply Peppe Öhman 7 december 2016 at 10:40

    tycker att det var en svinbra analys! Håller fullständigt med.

 • Reply Krister 10 december 2016 at 02:42

  Lägre livslängd för män,
  nästan bara män som dör i arbetsplatsolyckor
  och dubbelt så många pojkar/män tar livet av sig än kvinnor.
  Jämställt?
  Och Du snackar feministiskt?

  • Reply Peppe Öhman 10 december 2016 at 10:40

   Vad roligt att du vill diskutera feminism! Ja, män drabbas också av patriarkatet och därför är det så viktigt att vi tillsammans bryter ner det. Tack för din kamp för jämställdhet! PS du glömde män som slår ihjäl andra män!

  Leave a Reply