Feminism

Den krävande kvinnan

17 december 2016

Förra veckan hade Yle en intervju med emeritus professor Timo Airaksinen som pratade om hur viktigt det är för män att ta lite ledigt och hänga med andra män, utföra manliga aktiviteter och prata om manliga saker (alltså: jaga, fiska och vandra, om ni undrar). Texten avslöjade också att det finns män som trivs moll allena. Fair enough, tänker ni nu, det ÄR bra för män att upprätthålla sociala kontakter. Det finns undersökningar som visar att var femte man i Finland känner sig ensam.

Men för att återgå till Yles intervju var det faktiskt lite konstigt att man inte lagt till att kvinnor givetvis också gillar att umgås och inte umgås och utföra aktiviteter (utanför det oavlönade hushållsarbetet som kvinnor, som bekant utför i mycket högre grad än männen). Eller att man till och med kunde generalisera och skriva att människor tycker om att vara lediga.

Sedan fortsätter intervjun med att Airaksinen slänger ut påståendet om att finska kvinnor är kontrollerande och bestämmer hur männen ska klä och uttrycka sig och hur man ska prata om sex. ”Den finländska kvinnan är mycket krävande”. (direktcitat). Professorn fortsätter att förklara hur svårt den finländska mannen har det eftersom jobb och familj tar upp så mycket av hans fritid. ”Mannen kan inte alltid vara en sympatisk och empatisk familjefar om han inte får sin egentid”. Jag kan inte undgå att fundera kring om han subtilt menar att  detta är en förklaring till varför nästan hälften av alla finländska kvinnor blivit misshandlade?

Ja, man baxnar. Nu kan man ju tycka att det här är en vanlig stolle som råkat få sina 15 minutes of fame, men det problematiska i den här texten är att Yle publicerar den utan någon som helst kommentar, fakta, statistik eller ifrågasättande. De bara publicerar den utan någon som helst journalistisk inblandning, som om Yle var Airaksinens privata språkrör och informationskanal. Det är inte professorn som ska skämmas (jo, lite för det finns faktiskt ett tak på HUR generaliserande och fördomsfulla uppfattningar en människa får ha 2016), utan journalisten och i längden journalistens chef. HUR kan man publicera sån här goja utan att ifrågasätta påståendena? Om det var en insändare i en kvällstidning eller till och med en krönika som är dragen till sin spets för att provocera skulle jag eventuellt ha lite förståelse, men nu är det en redaktionell text, under kategorin”nyheter”, på public service. Herregud.

Skäms Yle!

En säker förlossning
Vasa! Put your hands up in the air!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Frida 17 december 2016 at 06:03

  En stor hög med gammalt skit är vad det är.
  Aarrrrr
  Hur kan halva populationen vara så ……
  Hur?!
  Hur?
  Man får ju vara jävligt glad att det finns en och annan bra man också. Och sen får man se till att uppfostra sina söner.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2016 at 07:57

   Håller med! Vi måste jobba på att ändra strukturerna, se till att den nya generationen förstår att alla människor är lika värda.

 • Reply Sofia 17 december 2016 at 08:35

  Har Finlands motsvarighet till SCB någon undersökning om tidsanvändning? I den svenska så syns det ju klart och tydligt att män har mer fritid än kvinnor och något säger mig att det inte ser jätteannorlunda ut i Finland… Den intresserade kan söka efter På tal om kvinnor och män på SCB:s sida. Så värdo att nån får sitta i media och hitta på ”fakta” på det viset!

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2016 at 07:58

   Jag vet inte om vi har någon motsvarighet. Jag brukar själv använda mig av SCB. Kanske finska statistikcentralen..?

 • Reply Maria 20 december 2016 at 01:30

  Ett riktigt lågvattensmärke av YLE, sá oprofessionellt. Känns som en fånig artikel av nán kvällstidning. Och innehållet… Jag är mållös. Stackars stackars män som måste jobba OCH sen dessutom stá ut med sin krävande fru och sina barn…

 • Leave a Reply