Feminism Jobb

Ta betalt för råd

24 december 2016

Jag föreställer mig att inte ALLA julmyser från internet i dag och tänkte därför skriva nåt helt vanligt.

Häromdagen skrev Lina Thomsgård (grundare av Rättviseförmedlingen, programledare, skribent och en massa andra saker) på Instagram om hur on gång på gång blir kontaktad för att över en lunch få berätta om hur man jobbar för ”en könsneutral balans och bredd i styrelserummen”. Och att dessa lunchpersoner, som ofta själva är anlitade för att jobba med detta, utgår från att eftersom Thomsgård tycker att jämställdhet är så viktigt pratar hon gärna gratis om detta. Thomsgård skrev att folk tror att hon liksom BRINNER för att utbilda andra och NJUTER av att prata om jämställdhetsstrategier och att hon därför gärna gör det gratis.  Hon stör sig på detta eftersom hon lagt ner massor av tid och energi på att bli expert inom det här området.

Min syrras man berättade att han i USA råkat på en journalist som sa att hon gärna träffar folk som vill pick her brain, men att hon nu för tiden fakturerar 150 dollar per träff. Och häromdagen hörde jag om en kulturperson som tar betalt för att ett filmteam ska FÅ göra en dokumentär om hen. Det låter kanske äckligt kapitalistiskt att ta betalt för att ge lite goda råd, berätta om sitt liv eller prata om sina erfarenheter och kunskaper inom ett visst område, men advokater, läkare och konsulter gör ju också det utan att någon tycker det är konstigt.

Själv skulle jag inte kunna ta betalt för en diskussion, men funderar nu för tiden noga innan jag tackar ja till en intervju ifall jag förväntas ställa upp som expert. Det tar nämligen tid att förbereda sig, tid jag kunde spendera på att göra ett jobb jag får betalt för. Och är jag där i en yrkesroll är det spklart i mitt eget intresse att jag låter kunnig och smart. Är ni med?

Kanske så här: när folk vill ha råd för professionellt bruk borde de också ha en budget för konsultationen.

 

Radio: Nyårsintervju med Peppe Öhman
Stigmat: Feminist

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Annika 26 december 2016 at 21:25

    Jag håller med Lina! Det är rätt fräckt, faktiskt. Sen får jag känslan av att det är mest kvinnor som utsätts för detta, och personer verksamma inom traditionellt ”mjuka” och ”kvinnliga” områden. Typ jämställdhet. Tror ingen skulle förvänta sig att en byggingenjör skulle bara ta en titt på lite ritningar och beräkna om hållfastheten ser okej ut, eller något liknande, helt gratis.

  • Leave a Reply