Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Träning

Att offentlig träna bort fettet

8 januari 2017

Tänkte på fenomenet bantning nu när folk tränar som bara den för att bli av med julfettet (källa: Instagram och Facebook). Eller nej, de tränar ju för att bli starka, viga och må bra, som det officiellt heter. Jag tror dem, vem vill inte vara stark och välmående, men jag tror också att väldigt många vill bli lite smalare. Och det är såklart också okej på en individnivå, men om vi höjer blicken och ser hur mycket ätstörningar, kroppsångest samt tid och fokus kvinnor lägger ner på att vara smala (smal = snygg) blir det problematiskt när en person med massa (kvinnliga) följare skriver om sin viktkurva och målet att bli mindre. Jag tänker på  bloggaren Underbara Clara.

Underbara Clara skriver om hur mycket skit hon fick när hon för några år sedan ville gå ner i vikt, gjorde det och lade upp bevis på Instagram. Hon jämförde det med att Leif GW Persson sagt att han vill gå ner 50 kilogram och att hon nu är nyfiken på shitstormen GW kommer att utsättas för under sin offentliga bantning.

Jag tycker också att det är jävligt och orättvist att Clara ska få skit för att hon är glad över att ha gått ner i vikt och att det råder olika regler för män och kvinnor. Men jag fattar också att Claras läsare är besvikna eftersom det fortfarande är så sällsynt med tjocka (om Clara ens någonsin kunde kategoriseras som det) kvinnor i offentligheten. Claras image är det sunda, vettiga och jordnära. Om också hon bantar är det en bekräftelse på att banting är något helt normalt som alla sysslar med, eller åtminstone borde syssla med. Exempel: Zara Kjellner skrev en krönika i Expressen om hur Noora i SKAM är vår kulturs idealkvinna eftersom hon är smal och sval. Det finns såklart också skådespelare och modeller som är tjocka och vansinnigt vackra, men då är de först tjocka och sen snygga.

Skillnaden mellan Underbara Clara och GW Persson som vill gå ner i vikt är att kvinnor från alla håll påminns om att smal är vackrare än tjock och att det är normalt att sätta ner väldigt mycket tid på sitt utseende. Det är därför flickor börjar banta redan i lågstadiet och så många vuxna kvinnor lider av ätstörningar. Kanske inte fullgången anorexia, men någon form av ätstörning light där mat inte bara är gott, utan också en fiende. Att GW vill bli 50 pannor lättare påverkar knappast en enda mans självbild.

Det sagt ska en individ, i det här fallet Clara, få göra vad hon vill med sin kropp utan att bli utsatt för en shitstorm. Men kritiken mot offentlig bantning är inte helt oberättigad (kritik och hat är såklart två skilda saker).

Nu vet jag inte om det ens är okej för mig, som platsar inom kroppsnormen, att skriva om detta, men gjorde det ändå.

Lättjan inför träningen
Det stora hästinlägget

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Fager Dam 8 januari 2017 at 09:33

  Jag vill ha hela paketet, vara vig och må bra och rymmas in i lite mindre byxor 🙂 men jag har alltid haft en aversion mot sportkulturen, om du förstår? Alltså sportkläder och allt snack kring idrott och vikt. Jag var en sån som avskydde skolgympan och det sitter ännu i. Så – jag sportar gärna men brukar sällan nämna något om det i sociala medier. Samtidigt så tycker jag det är ok om andra gör det, jag vet inte man får väl blogga om sina hobbyn? Förstås går nånstans en gräns, mellan vettiga råd & bra förebilder och sådant som hetsar.

  • Reply Peppe Öhman 8 januari 2017 at 11:49

   Fattar precis. Tycker absolut att man får blogga om sina hobbyn, men att skriva om hur mycket man går ner i vikt, föreställer jag mig, kan trigga andra med ett osunt beteende till sin egen kropp.

 • Reply Erika 8 januari 2017 at 09:52

  Så himla bra inlägg! Särskilt analysen om att en officiellt tränar för att bli stark och smidig och inte snygg och smal, hehe. Jag tränar verkligen för att bli stark och hållbar och det är vad jag skriver om jag skriver om träning. Men jag önskar ju att det ska SYNAS att jag tränar också. Undviker dock väldigt medvetet att blogga om sånt för det finns hets så det räcker och blir över. Men jag kanske bara uppfattas som genomskinlig *apa som håller för ögonen emoi *

  • Reply Peppe Öhman 8 januari 2017 at 11:50

   Tack! Tänker att det finns en skillnad mellan att skriva om sin träning och skriva om sin viktminskning. Jag tycker också att det är roligt att träna och skriver ibland om ridning och löpning. Tror inte alls att dy uppfattas som genomskinlig. <3

 • Reply Nina 8 januari 2017 at 10:51

  Tack! Jag, som inte ryms i smalhetsnormen, tycker att det här var ett jättebra svar på Underbara Claras inlägg, som jag verkligen förstår att hon inte menar något illa med, men som ändå framstår som lite oförstående.

  • Reply Peppe Öhman 8 januari 2017 at 11:50

   Tack för detta! KRAM

 • Reply Bea 8 januari 2017 at 11:17

  Jag vet inte jag. Jag läser rätt många bloggar och jag tycker denna blogg pratar om att vara tjock lite väl ofta. Stör mig liksom också på att du måste poängtera att du ryms inom normen.
  Då lägger ju även du en värdering i din kropp och offentligt. Varför slösa mer tid på detta överhuvudtaget, för det känns som att det också bidrar till problemet.

  Har inte ens reflekterat över detta så mycket innan men, vet inte om jag med glädje gör det heller för att du tar upp det på det här sättet.

  • Reply Peppe Öhman 8 januari 2017 at 11:21

   Genuint nyfiken: på vilket sätt tar jag upp detta på fel sätt?

 • Reply Sofia 8 januari 2017 at 13:52

  Spot on, tycker jag! Det som jag tycker är problematiskt med offentligt bantande är att det så lätt blir triggande även man (läs: till exempel jag) jobbat upp en hyfsad relation till min kropp. Typ, om Clara, som är så vacker, behöver bli smalare, borde inte jag då…. ? (Och Clara såklart såklart bara nämnd som exempel bland typ 1000 andra).

  Tack för länken till texten om Nora! Har liksom stört mig lite, men inte riktigt kunnat sätta fingret på varför.

  • Reply Sofia 8 januari 2017 at 13:54

   Och såklart har ingen bloggare eller annan, personligt ansvar för mitt förhållande till min kropp, det är ju mer att detta finns överallt, hela tiden, som gör det problematiskt.

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2017 at 08:15

   Tack för snälla ord!

 • Reply Anna T 8 januari 2017 at 15:09

  Intressant! Hittade liknande tankar här:
  http://ladydahmer.nu/det-ar-skillnad-pa-man-och-kvinnor/

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2017 at 08:15

   Tack för länken!

 • Reply Katarina 8 januari 2017 at 15:10

  Så himla bra och intressant diskussion. Instämmer mycket samtidigt om en på individnivå kanske måste banta/ förändra livsstil för att behålla hälsa. Men ja, visst gör en det också för att en ska se ut på ett visst sätt. Bra tankar, jag tar med mig dem vidare i livet.

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2017 at 09:26

   <3 <3

 • Reply Lotta K. 8 januari 2017 at 20:45

  Jag tycker jämförelsen haltar eftersom Leif GW Persson när jag såg honom senast verkade sjukligt överviktig. Och då är det väl rimligen ingen som klagar på bantandet, vare sig det är en kvinna eller en man. Men jag förstår att Clara gjorde jämförelsen då Leif GW väl är den enda man i hela världen som talat om att minska i vikt över huvudtaget den senaste tiden. Viktminskning är ju en verkligt kvinnlig gren. Liksom förstås subgrenen ”ta mindre plats” 🙂

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2017 at 09:17

   Det har du faktiskt helt rätt i.

 • Reply Hanna 8 januari 2017 at 21:52

  Åh vad BRA skrivet Peppe. Precis så är det ju.

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2017 at 09:17

   Hjärta hjärta!

 • Reply Jessie 9 januari 2017 at 08:36

  Gu vad jag längtar efter dagen då vi helt enkelt bara slutar prata om våra kroppar. Så befriande det vore!

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2017 at 09:26

   Jag med.

  Leave a Reply