Feminism

Kön är inte allt här i världen

16 januari 2017

Jag läser en kommentarstråd där man diskuterar föräldraledighet och någon skriver ”kön är faktiskt inte allt här i världen”. När folk säger saker i stil med det, att feminism och jämställdhet inte är det viktigaste i världen är min första reaktion alltid att tvivla. Jag tänker: ”Det kanske stämmer. Jag har haft fel. Jag borde kanske fokusera på något annat, nåt viktigare än jämställdhet”  men sen slår det mig att mänskliga rättigheter fanimig ÄR det viktigaste som finns. Vi måste ta hand om varandra och sträva efter att bygga ett samhälle, nej en VÄRLD, där alla har samma möjligheter oberoende av kön, hudfärg, funktionalitet, sexualitet och så vidare.

Jag tänker extra mycket på rättvisa här i USA där the american dream och land of the barve, home of the free får folk att tro att de är fria individer med hela världen framför sina fötter. Att allt är möjligt och att vem som helst kan bli vad som helst. I praktiken har den sociala mobiliteten inte rört på sig alls under de senaste tjugo åren. Folk lever och dör i samma samhällsklass. Snacket om individens frihet som en perfekt lösning funkar tyvärr inte. Lika lite som en helt okontrollerad kapitalism gör att pengar fördelas jämnt. Vi börjar inte livet från samma startlinje, vissa av oss har ett enormt försprång. De här fria lösningarna leder bara till att de svagaste blir ännu svagare och de starkare ännu starkare.

Jag tror starkt på ett välfärdssamhälle som tar hand om alla och belönar de som lever jämlikt och jämställt med målsättningen att alla en dag ska göra det. Att staten uppmuntrar föräldrar att dela föräldraledigheten är en självklarhet. Utan införande av så kallade pappamånader skulle knappt någon pappa vara hemma alls med sina barn. Jag fattar att en lika delad föräldraledighet inte alltid är den ultimata lösningen för samtliga individer som fått barn, men jag tycker ändå att det är viktigt att samhället visar att dess mål är jämlikhet och jämställdhet. Jag tycker att det är rent egoistiskt att vilja slopa en politik som uppmuntrar till större jämställdhet i samhället, bara för att det inte råkar vara den ekonomiskt bästa lösningen för en själv.

Det där med att alla familjer ska välja själva och att staten inte ska blanda sig i hur enskilda människor lever är ett konstigt argument för att a) alla får givetvis göra som de vill, men vill de att staten ska bekosta det är det väl inte helt orimligt att det finns riktlinjer b) staten blandar sig redan i massor av ”privata” livsval som att barn måste gå i skola, att vi måste betala skatt, att vi inte får mörda varandra, när vi får köpa alkohol och så vidare.

Bonus: Här finns en splitterny rapport om pappors föräldraledighet i Norden.

Allt är politik, också normen
Provocerande inlägg om barn

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Evelin H. 17 januari 2017 at 00:34

  Jag tänker så här: kön SKA inte vara allt här i världen, och det är precis därför feminismen behövs.

  • Reply Peppe Öhman 17 januari 2017 at 08:19

   Ja, du har faktiskt helt rätt.

 • Reply Jessica 17 januari 2017 at 02:08

  Bra skrivet!

  • Reply Peppe Öhman 17 januari 2017 at 08:20

   TACK!

 • Reply Johanna 17 januari 2017 at 07:56

  Eller hur! Jag blev så himla engagerad i den där tråden märkte jag, kunde inte sluta skriva. Det spelar jättestor roll hur vi tar ut föräldraledighet, och jag tycker att din formulering om varför det är egoistiskt att vilja att alla ska få ”välja själva” var briljant! Hela grejen är ju att det INTE blir fria val om de görs i ett samhälle där jättestarka normer styr oss till att ändå välja på ett visst sätt.

  Har för övrigt just upptäckt att min rss-läsare helt hade slutat uppdatera mig om din blogg, fattar inte varför?! Har gått och saknat den och verkligen varit förvånad över att du slutat skriva… dumma feedly. Men nuså!

  • Reply Peppe Öhman 17 januari 2017 at 08:20

   Tack! Och ja, vi måste vara solidariska och ta hand om varandra. Och vad roligt att du hittat tillbaka hit! kram

 • Reply Sofia 17 januari 2017 at 12:44

  Så bra skrivet! En liten inblick i hur det fungerar i system där ”familjer får välja själva.” Vi bor numera i Schweiz där ”familjerna får välja själva”. Där pappan får en dag pappaledighet, mamman 16 veckor mammaledighet. Där det är kulturellt helt ok för en kvinna att säga upp sig för att stanna hemma med barn längre men absolut inte ok för en man. Där dagis kostar massor, så mycket att det för en hel del inte lönar sig ekonomiskt att jobba, senast då man har två eller fler barn. Det är inte mycket till valfrihet i mitt tycke…

  • Reply Peppe Öhman 17 januari 2017 at 16:20

   Jag fattade genast vad du menade! <3

 • Reply Sofia 17 januari 2017 at 12:49

  min kommentar ovan var alltså menat som exempel på just varför det är ett så konstigt argument att säga att familjer ska få välja själva. Att ett system som inte uppmuntrar jämlikhet inte direkt är ett system där man får välja själv. Äsch, är så trött så jag uttrycker mig klumpigt, hoppas du förstår vad jag menar.

 • Reply Åsa 17 januari 2017 at 13:55

  Ja, det var ju jag som skrev den kommentaren, apropå formuleringen ”jag känner närmast förakt för par som inte delar lika på föräldraledigheten”
  Jag står för min kommentar och för mina åsikter.
  Detta var vad jag skrev:
  ”Förstår inte alls hur man kan förakta folk som väljer att göra så som det passar dem bäst, utifrån hur situationen är och hur de är och vill ha det. Kön är faktiskt inte allt här i livet, och det är inte principer heller. Förakt är ett ganska starkt ord. Ganska långt ifrån tolerans om man säger så.”

  Får man inte tycka olika i Sverige längre utan att mötas av förakt?

  • Reply Peppe Öhman 17 januari 2017 at 16:19

   Ja, eftersom blogginlägget var privat och bakom lås och bom kunde/ville jag inte länka. Klart att du får stå för dina åsikter, men det är också klart att folk får säga emot dig och tycka annorluna. Här finns inget förakt.

 • Reply Åsa 17 januari 2017 at 23:06

  Nej men där fanns det föräkt, och det var flera som kommenterade att de också kände förakt för de som inte delar lika, Självklart får folk argumentera emot min åsikt, men från det till att känna förakt är det ganska långt i min värld.

 • Reply Mikaela 18 januari 2017 at 00:36

  Kan man inte använda samma logik på valet av utbildning/yrke? Jag frågar, för jag har aldrig sett någon argumentera så. Arbetsmarknaden är väldigt snedvriden, kvinnor tar hand om barn och sjuka medan män sysslar med teknik (så där väldigt grovt uttryckt). Utbildningen betalas till så gott som 100% av samhället, så samhället borde få styra de val man gör (alternativt får de som väljer ”fel” betala kalaset själva). Dessutom görs dessa yrkesval av mycket unga personer som inte ens har rösträtt, då det gäller föräldraledighet så handlar det ju främst om vuxna. Inte får vi ju några kvinnliga ingenjörer så länge flickorna väljer bort fysik och matematik bara för att de helt egoistiskt tänker (och utan bättre vetande bara tror) att psykologi och hälsokunskap är skojigare. Med en jämnare könsfördelning på arbetsplatserna skulle en stor del av löneskillnaderna mellan könen försvinna, är det inte det alla vill? Fast det här är nog en väldigt omodern tankegång, nuförtiden ska ju nästan allt vara valfritt, åtminstone i gymnasiet.

 • Leave a Reply