Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade

Äta djur

24 januari 2017

Detta har kanske att göra med att jag nyligen fött barn, men jag blir så illa till mods över så mycket. Häromdagen låg Magnus i sängen och slökollade på nåt matprogram med Anthony Bourdain. Alla vet ju hur otroligt avslappnande det är med matlagningsprogram, men jag fick panik när Bourdain besökte den där stora fiskmarknaden i Tokyo. Alla döda och halvdöda djur som blödde och ryckte. Sen kokade de ålar levande på nån restaurang. Och då ska vi inte ens börja tala om däggdjur som föds upp en masse. Eric Schlossers bok ”Fast Food Nation” satte för evigt djupa sår i mig. Och såklart Jonathan Safran Foers ”Eating Animals” och filmerna ”Forks over knifes”, ”Cowspiracy” och ja ni fattar.

Nu behöver vi inte bråka om att det faktiskt finns jättebra djurhushållning, för det finns det säkert. Men eftersom de flestas om äter kött aldrig skulle komma på tanken att äta hund finns det ändå nåt ologiskt i vår relation till djur. Ja, ja jag som ibland äter fisk ska inte komma med några pekpinnar. Glashus och så vidare. Ville bara prata lite om min känslighet inför människors och djur lidande på sistone. Och att jag ska försöka vara vegan så ofta jag kan.

Hur äter ni? Är det bara jag eller känns det old school att äta kött i någon form varje dag? (Detta inlägg är ej sponsorerat, men rekommenderar jättemycket Cissan och Kristins ”Nyfiken grön” och Lisas ”Mera vego”.)

Ni, alltså.
Så skiljer du dig inte

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Anna 24 januari 2017 at 18:51

  Här är en som slutat äta kött. Blir så illa till mods av köttindustrin. Kom till insikt för typ ett år sen och undviker nu kött till 95 % . I nuläget (är här som au pair) bestämmer jag inte själv helt över vilken mat som finns i hushållet men äter vegetariskt så långt det går. Men sen när jag är klar med au pairandet och hemma i Finland igen ska jag äta helt vegetariskt, och också veganskt så ofta det går. Tack för en fantastisk blogg förresten!! Är urusel på att kommentera men diggar allt du skriver! <3

 • Reply Flicka 24 januari 2017 at 20:09

  Jag tänker att veganism är en livstil som omfattar mer än bara mat och eftersom jag har exempelvis läderskor och -väskor kan jag inte riktigt kalla mig för vegan. Har länge varit vegetarian och strävar efter att undvika alla animalier. Det började som en protest mot den industriella köttproduktionen, plus att jag tycker precis som du att djur är mera som vänner än godsaker. Senare har jag blivit mer klimatmedveten och då tycker jag det enda alternativet är att vi minskar på köttkonsumtionen.

 • Reply C 24 januari 2017 at 20:30

  Äter veganskt så ofta jag kan! Aldrig kött, men ägg ibland.

 • Reply Bella 24 januari 2017 at 22:01

  Jag gick med i en veganutmaning fört er ve bor sedan och är nog rätt så övertygad om att jag inte kommer att gå tillbaka till att äta animaliska produkter. Mår jätte bra och det beror till stor del på att jag nu handlar i enighet med min etiska övertygelse. Jag var vegetarian från högstadiet fram tills jag var ca 23 sen åt hag kött nu och då. Det var några år som jag ibte alla mådde bra och levde väldigt destruktivt på många sätt och brydde mig inte alls om vad jag stoppade i mig. Det senaste året har dock jag och min sambo börjat äta mer och mer vegetariskt, till stor del pga av hälsomässiga orsaker. Jag har tidigare försökt äta veganskt men inte klarat av att avstå från bla ost, men känner nu att detta inte är så svårt. Älskar mat och matlagning och kompromissar inte med smak, men det finns i dag så många bra och goda veganska ersättningar även här i lilla Ekenäs.
  Tack för en bra blogg och sköt om dig!

  • Reply Bella 24 januari 2017 at 22:23

   ”För tre veckor sedan” skall det vara i början.
   Jag vill också tillägga att jag tror att de flesta människor nog vet att det inte är försvarbart hur vi utnyttjar och behandlar djur, men man blundar för det och orkar inte ta in det.
   I går var det på de finländska nyheterna (yle) om att det skall börja serveras mer vegetarisk mat i skolorna i Finland. Gud så vissa blev upprörda över detta! Det som i frågasätter köttnormen är för många sååå hotande. Men tack och lov så tror jag fler och fler minskar på sitt köttätande och jag hoppas denna utveckling håller i sig!!

 • Reply minna lindeb 24 januari 2017 at 22:57

  Djur. Ska man inte äta. Dom har ögon.

  (Är inte vegetarian. Tillhör släktet kannibaler)

 • Reply EvaP 24 januari 2017 at 23:04

  Jag har inte slutat äta kött, men har två boende och när jag är i Skåne (där jag är till största delen) äter jag bara vegetariskt. Det blev så i slutet på augusti i år när jag köpte boken ”Ett stekt ägg är också en måltid” av Siri Barje. Det var många och goda recept och helt plötsligt var det mycket godare med vegetarisk mat. Däremot äter jag ägg men har i dagarna börjat med havremjölk efter att ha läst ett reportage om vanlig mjölk i tidningen ”Vego”.

  När jag är i stugan i Småland är det antagligen omöjligt att hålla mig till vegetariskt kost om jag inte vill äta själv eller laga två olika sorters rätter. Där bor min särbo, min dotter och hennes familj och alla är jägare. Jag tröstar mig med att de djuren har levt i det fria i alla fall. Jag hoppas för min skull att jag inte börjar äcklas av kött för då vet jag inte hur jag ska lösa det med matlagning i stugan.

  Nåja.

  Kortfattat: Jag är alltså lakto-ovo-vegeterian som tycker att den maten smakar mycket godare än kötträtter. Det började i augusti. Det var Siri Barjes bok som inspirerade mig. Min familj är jägare och är jag träffar dem så äter jag kött.

 • Reply Monika 24 januari 2017 at 23:22

  Äter kanske 80% vego. Bönor och linser är toppen. På Gotland odlar man mer och mer bönor, så det känns bra att det finns inhemska alternativ med. Långväga och hårdprocessade ersättningsprodulter känns inte riktigt alltid som nåt bra alternativ.

 • Reply Basse 24 januari 2017 at 23:35

  Jag har minskat på rött kött. Tyvärr är ost också en stor klimatskurk, den är nästan svårare…

 • Reply Cruella 24 januari 2017 at 23:45

  Jag äter mat varje dag. Hela repertoaren är möjlig. Tänker ej: oj, det blir inte ordentligt om vi inte har kött/fisk/kyckling. Tänker ej heller: idag ska jag laga vegetaaariskt. Väljer oftast eko/närproducerat för kött och kyckling. Ägg och ost och mjölkprodukter blir det varje dag. Men matlagningen blir nog utan särskild plan vego/vegan fyra av veckans sju dagar.

 • Reply linda 25 januari 2017 at 00:26

  Jag blev vegetarian vid 16 års ålder eftersom jag inte ville äta något som varit en mamma eller haft en mamma som tagit hand om den. Med den logiken äter jag ändå fisk 😉 Senare har jag blivit mer medveten om köttindustrin och miljökonsekvenserna, och skulle aldrig återgå till att äta kött. Dock är jag inte hundra procent säker på hur jag gör ifall jag en dag får barn. Håller med om det som du också förespråkat, att det inte behöver vara så att alla övergår till att vara helt och hållet veganer eller vegetarianer, men att majoriteten kunde äta mer vegetariskt. Samtidigt vet jag själv att om jag riktigt tänker efter så skulle inget annat än att vara vegan kännas moraliskt rätt, och det har jag ofta dåligt samvete över att jag inte är.

 • Reply Frida 25 januari 2017 at 02:46

  Vi slutade äta kött när vi fått vårt första barn i en ”laga bättre mat ” utmaning. Bästa vi gjort. Vi äter så god mat nu för tiden och det känns så jävla lätt och så jävla rätt.

 • Reply Monika 25 januari 2017 at 03:41

  Vet inte riktigt vad jag ska kalla mig, i vardagen är jag vegan men sen händer det att jag har ost på min pizza eller att jag äter fisk då jag äter på restaurang/hos mina föräldrar. Det går emot mina principer men jag vill helst inte att det ska bli för krångligt för andra. Vägrar djurtestade produkter, läder, päls o.s.v. så försöker övertyga mig själv om att jag har råd att fuska lite på ovan nämnda punkter. Går så där, som du ser från mitt ”försvarstal”. 😉

 • Reply Tove 25 januari 2017 at 04:13

  Jag har en väldigt naiv (?) inställning till vad jag äter. Jag äter ”vad jag vill” – kött säkert varje dag, fisk, whatever. Jag VET att jag borde vara noggrannare från varifrån det kommer, men tänker naivt att i Finland är det mesta väl ganska ok. Men inte funderar jag mer på saken utomlands heller.
  Om det vore vanligt att man tillredde hund, ja, då skulle jag säkert äta det också.
  Hästkött är jättegott 🙂
  Men jag älskar också vegetarisk mat.
  Och jag förstår aboslut er som inte äter djur pga etiska principer.

  Många skulle säkert villa lära mig om hur hemskt det är med min inställning. Men det har jag fått höra, jag har sett på alla hemska realitetsprogram om köttproducenter och tycker det är hemskt, men inte ändrar det mina matvanor inte.

  Jag sorterar, kör med hybrid och försöker vara snäll mot vårt jordklot så bäst jag kan.

  Jag är ingen ängel, jag vet. Men jag tänkte nu ge en sådanhär annorlunda synpunkt, helt ärligt, på mitt ätande 😉

  • Reply Maria 25 januari 2017 at 11:17

   Respect! För att du vågar komma med en annan åsikt.

  • Reply Cruella 25 januari 2017 at 23:23

   Din inställning och agerandet är inte olik min. Jag skrev en grej till i mitt inlägg som blev bluddrigt så jag tog bort det. ’Men det handlade om Kina och vad man äter där och hur jag alltid ätit det jag blivit bjuden på, även om jag kanske inte själv skulle beställa in en tallrik ankhuvuden, stekt ”pig skin” eller hund.

   Djurskydd och hållbarhet är viktig ändå så jag har börjat läsa och fundera. Hellre närproducerat konventionellt odlat/uppfött än långtransporterat eko t ex.

 • Reply Anna 25 januari 2017 at 08:48

  Jag älskar all sorts mat. Köper gärna eko och inhemskt om det är möjligt.

 • Reply Cinderalley 25 januari 2017 at 12:14

  Jag har varit vegetarian i ca 18 år och jag håller med om att det känns old school att äta kött. Alltså, jag kommer på mig själv ganska ofta med att tänka saker i still med ”äta kött – GÖR folk det fortfarande?” Det är lite samma sak med rökning – blir chockad av att folk fortfarande röker, fast alla vet hur dåligt det är.

  • Reply Cruella 25 januari 2017 at 23:26

   Det är också väldigt new school – det finns verkligen en ny köttrend inte minst på krogen. Alla djurets delar, långbakt, annorlunda serverat … Och även husmanskost som ju definitivt sällan är vegetarisk.

   • Reply Cinderalley 26 januari 2017 at 11:53

    Ja verkligen, även om jag på någon nivå ändå kan uppskatta trender som ”sustainable farming” och ”farm-to-table” och att ta vara på alla delar eftersom det ofta innebär bättre djurhållning och mindre miljöpåverkan.

 • Reply Lisa 26 januari 2017 at 00:51

  Jag försöker minimera köttkonsumtionen, men har inte lyckats ta steget full ut. Det blir kanske kött 2-3 gånger i veckan fortfarande, mest för att det känns så enkelt att bara slänga ner ett köttfärspaket i butikskorgen… Väljer ekologiskt för att stilla samvetet lite grann, men familjens köttätande gnager ändå i mig. Och när jag äter ute blir det ofta kött, de vegetariska alternativen känns ofta lite torftiga. Ost är dock bland det bästa jag vet, så ett liv utan möjlkprodukter kan jag faktiskt knappt föreställa mig.
  Jag tror att om några år kommer köttätandet vara som tobaksrökningen – att allt fler tänker som Cinderalley här ovan. Kanske blir även det en klassfråga så småningom, eftersom så mycket av den billiga skräpmaten ändå är köttbaserad. Fast som sagt lever ju köttrenden vidare också i den finare restaurangvärlden, men tänker att det där kanske också blir mer och mer exklusivt kött i form av närproducerat och ekologiskt/vilt.

 • Reply Jessica 26 januari 2017 at 04:39

  Är vegan och varit det i snart tre års tid. Vegetarian var jag före i ca 1 år. Känns numera helt absurt att ens tänka tanken på att äta döda djur…

 • Reply Johanna 26 januari 2017 at 11:05

  För några år sedan slutade vi att äta kött hemma, både jag och min kille. Vi köpte alltså aldrig hem några som helst köttprodukter, men åt ibland kött hos andra osv. Det tyckte jag funkade himla bra! För mig var det inte viktigt att bli HUNDRAPROCENTIG det ena eller det andra, det viktiga var att ”drastiskt minska köttkonsumtionen” och att inte slentrianäta kött. Det gjorde att vi började äta mycket godare och roligare mat. Var verkligen noll procent svårt. Vi köpte också nästan bara vegan-alternativen av creme fraiche och matlagningsgrädde osv.

  Sedan vi fick barn har vi börjat frångå den där principen ganska mycket tyvärr. Vi äter fortfarande överväldigande andel vego, men vi köper också kött ibland, som köttfärs. Aldrig något annat än ekologiskt dock.

  Sen är min guilty pleaseure mjölk. Jag ÄLSKAR mjölk, som en freakin barn. Det är himla dumt. Men svårt att sluta med. Men jag tänker: bättre förändra på alla områden man pallar, det är MYCKET bättre än inget. Sen kan man ta tag i övriga områden som steg 2, minska lite. Dricka lite mindre mjölk, åka lite mindre flygplan. Osv.

 • Reply Johanna 26 januari 2017 at 11:06

  *ETT barn, skulle det förstås stå. Men men.

 • Reply Marica 26 januari 2017 at 11:39

  jag väljer vegetariskt i jobbet när det erbjuds så det blir kanske 1-2 gånger i veckan. Vi har ett sallads alternativ varje dag där, men det kommer oftast med kött i form av skinka, kyckling eller rostbiff m.m. och tar man inte med köttet är den inte speciellt matig.

  Hemma äter vi i huvudsak älg när vi äter kött, det blir väldigt sällan annat kött däremot ofta fisk (lever ju i skärgården) Älgen äter vi både av hälsoskäl ( fritt från alla typer av mediciner mm) men även av etiska skäl, alltså för oss känns det viktigare att vi köper kött som kommer från våra skogar och som mått bra och som landsbo så känner jag att en död älg är en bra älg, för det sparar liv i trafiken här runt våra trakter, stammen måste regleras. Så på hösten köper vi en halv älgkalv och den klarar vi oss i familjen på i princip hela året.

  det rättfärdigar ju inte på något sätt mitt köttätande, jag äter ju det för att jag gillar det och det har jag valt. Men jag vet att jag försöker göra det på ett så bra som möjligt sätt i alla fall.

 • Reply Pippigull 26 januari 2017 at 12:14

  Jag äter nog kött nästan varje dag men har bestämt mig för att inte äta kött på lunchen och håller det oftast. Om man går ut och äter så blir det slentrian-kött av dålig kvalitet. Jag äter soppa, sallad mm till lunch . Sedan blir det vegetariskt 1-2 kvällar men med kött till barnen. Jag tycker inte det är fel att äta kött men fel att äta billigt kött med okänt ursprung…

 • Reply Kristin 26 januari 2017 at 12:26

  Jag har inte ätit kött på tjugo år och de flesta av mina vänner är vegetarianer eller äter övervägande vegetarisk mat. Mina vänner är fortfarande studenter och jag fick nyligen en sån reality check när jag började på mitt första jobb. Min vegetariska matlåda är tydligen det mest intressanta att prata om i hela lunchrummet. Hur länge har jag varit vegetarian? Av vilken anledning? Miljö, djurrätt, hälsoskäl? Saknar jag inte bacon? Får jag verkligen i mig alla näringsämnen? (Skulle vilja fråga makaroner-och-köttbullar-kollegorna samma sak!) Och så dessa rättfärdiganden: ”Jag köper faktiskt alltid ekologiskt kött”, ”vegetarisk mat är faktiskt ganska gott, vi brukar göra vegetarisk lasagne ibland”. Vegetarianism var visst inte alls lika vedertaget i verkligheten som jag trodde.

 • Reply Nina 26 januari 2017 at 12:45

  äter ekologiskt/snällt uppfostrat kött, vilket inte är svårt at välja som lantis. Vil gärna stöda duktiga, miljöinteresserade bönder, och därför också köpa deras produkt. Då ska det bara tilläggas att kött inte är något vi får varje dag. Dessutom jagar jag själv, och det er ju då djur som har haft det bra, och förhoppningsvis ätit bra också. Bor då även i Danmark, vart vi nte har några större rovdjur som kan ta de svagare djuren och hålla hus med miljön på et mera ”natruligt” sätt.

  Så tycker jag även at några veganska produkter(som alternativ förr produkter med animalsk innehåll) inte är särskilda miljövänliga, och at det välæigt ofta blir så mycket känsloooor om de stakars djuren hellre än fakta om vad som faktisk i överläg är bäst för miljöet, hvilket då er det jag tycker er viktigst, och inte de enskilda djur. Men klart, man får lov at tycka at jag har fel 🙂

  Skulle nog aldrig bli vegan

 • Reply Koko 27 januari 2017 at 04:25

  Jag är inte vegetarian, men äter ganska lite kött och fisk. Skulle antagligen äta ännu mindre om inte min sambo skulle ha en ganska komplicerad diet, vilket t.ex. utesluter baljväxter hemma. Tanken på kött varje dag / till varje måltid gör mig direkt äcklad. Ko har jag inte ätit på många år av miljöskäl, men insåg när jag såg Cowspiracy att jag i så fall inte borde äta mjölk eller ost heller 🙁 Slutade dricka mjölk och äta yoghurt och glass som slentrian (man vänjer sig riktigt snabbt vid havremjölk och det finns gott om god veganglass numera), men osten är mycket, mycket svårare. I’m just crackers about cheese”, som Wallace säger och få veganalternativ lever ens upp till mina minimikrav. Strävar efter att äta god ost som lyx och veganpålägg till vardags. Ägg är världens enklaste snabbmat, så kan inte tänka mig att skippa dem heller, men använder etiska ägg. Så ovo-lakto semivegetarin med aspirationer på veganska alternativ.

  Angående kommentarer, som Kristin berättar om. På mitt jobb (akademiskt bibliotek) finns det ganska många vegetarianer / veganer och också i min bekanskapskrets, ingen höjer på ögonbrynen. Vi byter recept i stället 🙂 Däremot blev jag lite paff när vi skulle fixa mat till en julfest i danslaget och de flesta var helt ställda när vår nyaste medlem visade sig vara vegan. ”Vad är det?” ”Va, äter hon inte ens…?” (Finlandssvenskar i 50+ålder) Så det finns också. Men jag tror att medvetenheten växer hela tiden, t.ex. var jag mycket glad att se veganmässan brett uppslagen i Hbl med vegansk tyngdlyftare på bild 🙂

  Till sist ett bloggtips Linnea Portin och Alfred Backas: Veni Vidi Vege: https://venividivege.wordpress.com/

 • Reply Helene 30 januari 2017 at 06:33

  Sambon och jag ar allätare men lagar kött hemma max nan gang per vecka i vanliga fall. Vi tänkte testa vegansk kost i januari (vägrar ordet ’Veganuary’..!) men det funkade inte riktigt for oss – pa grund av osten. Som Koko kommenterade: crackers about cheese. Och till vissa del också yoghurt som vi brukar ta ett par matskedar av som en del av frukost. Däremot har vi kort vidare pa vegetariskt under januari och nu när januari nästan ar over kommer vi nog fortsatta att sällan valja kött hemma, men inte satta upp regler att förhålla oss till. Vi ar bada helt införstådda med miljöpåverkan, industriell skala pa uppfödning, etc men for oss funkar det inte att ha fasta regler i livet utan mer riktmarken. Sa ost kommer vi fortsatta med, lite yoghurt och kanske agg da och da (alltid ekologiska, frigående).

  En av mina basta vänner som ar feminist bade till yrke och livsåskådning blev vegan eftersom hon inte kunde med att hennes mat skulle baseras pa exploatering av fertilitet (kan man specificera det ’honkönets fertilitet’ pa svenska utan att det later konstigt?).

 • Reply Två problem: Vana och snålhet – Livet & Helsingfors 30 januari 2017 at 18:16

  […] för alla kommentarer på det här inlägget om att äta djur! Ett speciellt stort tack till er som berättade att ni äter kött trots att ni kanske känner att […]

 • Leave a Reply