Podcast

Journalistiken ska vara besvärlig och obekväm

27 januari 2017

Maggans och min podcast kostar som bekant nuförtiden 86 cent per avsnitt och i de senaste avsnitten har vi bett folk höra av sig och berätta om varför de betalar. Vid första anblicken kan detta tyckas som om vi bara vill samla in snälla kommentarer om podden, men de som svarat har också förklarat att de tycker att det är viktigare att själva betala än att bli utsatta för mer eller mindre smygreklam, att de tycker det är viktigt för journalister att få betalt för sitt jobb och helt enkelt för att vi bett dem betala.

Häromdagen fick vi en så bra kommentar där en lyssnare skrev att efter att hon betalat också kände att hon vill kontakta oss och säga till när det är någonting som stör henne i podden. Detta istället för att bara sluta lyssna och välja en annan podcast. Just detta är ju enormt viktigt för oss eftersom vi då kan syna oss själva och anstränga oss för att göra bättre innehåll.

Efter att ha jobbat som tidningsjournalist (jag) och radiojournalist (Magnus) tycker jag också att man som bloggare och poddare har en helt annan inställning till läsare och lyssnare än som traditionell journalist. Antagligen för att många av dem som hörde av sig till mig i egenskap av gammalmediajournalist gjorde det med hat i hjärtat och mer eller mindre avsiktliga missförstånd, medan de som läser och lyssnar på bloggen och podden har valt att göra det eftersom de känner nåt slags gemenskap med oss. De lyssnar och läser med vänligt kritiska öron och ögon. Säg till om jag har fel. Avståndet mellan producent och konsument (gillar inte just dessa begrepp i det här fallet) är så mycket kortare på bloggen och podden. I tidnings- och radiojournalistiken blir det lätt envägskommunikation, men på blogg och podd för vi en dialog.

Det sagt, är den så kallade traditionella journalistiken viktigare än någonsin just nu. USA föll ner från att vara en full demokrati till att bli en ”flawed democray” enligt Economist Intelligence Unit och dess 2016 Democracy Index rapport. I dag behövs folk som får betalt för att undersöka, ifrågasätta och beskriva makten och kapitalet mer än någonsin. Journalister behöver också tid för att kunna göra ett bra jobb. Media ska alltid vara i opposition till makten. Så prenumerera på en tidning, betala public service-avgiften utan att knorra, sätt ner lite pengar på en podcast ni gillar eller motsvarande. Allt enligt förmåga och ekonomi. Välj ett brett mediautbud och var jättenoga med avsändaren när ni läser och delar nåt.  Bra journalistisk och en fungerande demokrati går hand i hand och är viktigare än en take away-kaffe varje dag eller en ny tröja.

Ber om ursäkt för att jag blev så allvarlig och glädjedödande så här en fredag då bloggen egentligen bara borde handla om lätta och roliga saker.

Exekutiv order
Ett ego större än Zlatans

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Hara 28 januari 2017 at 16:53

  Bra tankar i inlägget.
  Kan tänka mig att endel gammalmediajournalister drömmer om en tillvaro som frilansare typ din och Maggans.

  Har funderat på hur det öppna internet som skulle göra allt mera demokratiskt har fått motsatt effekt. Nationer har slutit sig istället för utmanande samarbete. Elisabeth Rehn talade visst bl.a. om att tänka globalt men handla lokalt. Har mänskorna missat det lokala planet(t.ex. mikromöten i vardagen) och slutit sig för varandra med ökad otrygghetskänsla som följd. En ny dimension av otrygghet och ensamhet växer i det tysta?

  Kanske är jag lite för pessimistisk när det gäller framtiden och sociala medier när jag tänker att underhåll och säkerhet kommer att kosta allt mera för den vanliga mänskan?

  • Reply Peppe Öhman 30 januari 2017 at 07:54

   Jag känner mig också osäker inför framtiden. Sociala medier kan visserligen vara algoritmbubblor, men också fantastiska redskap för att organisera sig och fatta att man inte är ensam. Och det finns kanske någon gammaljournalist som drömmer om frilanstillvaron, men den kan också vara ganska stressig ekonomiskt sätt. Journalistiken är ju inte precis en bransch som vadar i pengar..

 • Reply Annika 28 januari 2017 at 20:33

  Tack för det inlägget, speciellt om vikten av att läsa seriös journalistik och stötta den istället för fejknyheter – från alla politiska riktningar. Fruktansvärt farligt för journalistiken när all journalistik blir ren opinion och propaganda tycker jag (men förstås mycket lättare och billigare att producera). Ja, bloggar och poddar kan helt klart skapa en annan känsla av gemenskap och samhörighet men sen finns ju alltid den där risken att man bara pratar med sig själva ”in the echo chamber.”
  Äh, jag vet inte – känner att så mycket är snett just nu. Hursomhelst, tack igen för att du tog upp ämnet och det där om journalistikens uppgifter och roll i samhället.

  • Reply Peppe Öhman 30 januari 2017 at 07:56

   Håller helt med dig! Fördelen med traditionell tidning och tv- och radionyheter är att man matas med sådant man kanske inte själv spontant skulle ha letat upp. Samtidigt föreställer jag mig att poddar och bloggar är ett bra komplement som en slags ledarsida.

 • Reply Annika 29 januari 2017 at 05:59

  Lite orelaterad kommentar men jag är nyfiken på vad du (och Cinderalley) som boende i Californien tycker om initiativet för självständighet för Californien från USA?

  • Reply Peppe Öhman 30 januari 2017 at 08:16

   Bra fråga! Jag tycker spontan JA! Lämna skiten med rasistiska hillbillies. Men efter en liten eftertanke så tycker jag inte man ska göra en Brexit. Jag tror att man är starkare tillsammans och även om Kalifornien skulle klara sig bra utan resten av landet så tycker jag att den här liberala delen kan vara en bra motbalans till resten.

  Leave a Reply