Feminism

Överlevnadsstrategier

10 mars 2017

Hur överlever man i ett patriarkat? Man bara gör det. Själv har jag fått stor hjälp av systerskapet. Jag har insett att kvinnor hjälper och stöder varandra. Vi tipsar varandra om jobb och jämför erfarenheter. Vi ser varandra och bekräftar varandra. Jag har insett att jag inte är ensam och paranoid. Att majoriteten av mina upplevelser är universella och strukturella. Att det vanligtvis inte är jag, det är patriarkatet.

En överlevnadsstrategi är att skapa nätverk och organisera sig. Jag tänker på alla hemliga facebook- och Whatsappgrupper där kvinnor tipsar varandra om jobb, peppar varandra, diskuterar vardag och drömmar, problem och delar roliga memes.

Jag har också fått styrka av att säga emot, ifrågasätta och vara besvärlig. Ibland känner jag mig bara trött, men andra dagar får jag energi av att vara sur och allt annat än behagfull. Att inte falla in i den form som förväntas mig. Andra dagar får vilar jag i vetskapen om att jag inte måste vara en perfekt feminist under alla årets minuter. Att vara mänsklig och därför misslyckas ibland är helt okej.

Vad har ni för överlevnadsstrategier?

En intressant bok
Att kvinnofieras

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply minna lindeb 10 mars 2017 at 22:17

  Dej ;D

  • Reply Peppe Öhman 11 mars 2017 at 07:54

   <3 <3 <3

 • Reply Flicka 11 mars 2017 at 00:58

  Det här låter så larvigt men bilder, memes och videon med djur. Har lidit av depression och ångest, det här är mitt sätt att dämpa ångesten. Men jag har också några hemliga fb-grupper som är väldigt bra att ha.

  • Reply Peppe Öhman 11 mars 2017 at 07:55

   Inte alls larvigt! Jag brukar också trösta mig själv med memes och videon med djur.

  Leave a Reply